Special #6 7 dingen die ik over schrijven leerde in 2018

December is voor terugblikken en natuurlijk ook vooruitkijken. Vandaag kijk ik terug op mijn schrijfontwikkelingen het afgelopen jaar. Want ik heb de afgelopen 12 maanden heel wat geleerd en daar deel ik graag wat over met je!

Hm. Deze foto van mij is inmiddels verouderd, aangezien ik een nieuwe bril heb, waar ik nog steeds superblij mee ben. Maar dat geheel terzijde. Laten we maar meteen naar de 7 lessen gaan:

 1. Branding en marketing is noodzakelijk: Ik weet dat ik tot eind 2017 het lastig vond om over mezelf op te scheppen, zoals ik dat noemde. Maar uit ervaring weet ik inmiddels dat schrijven niet alleen maar romantisch op een zolderkamertje woorden tikken is, maar dat je ook gelezen wilt worden.
 2. Auteur zijn is ook een echte baan: Dit jaar verloor ik mijn baan als docent Engels en ik heb lange tijd gedacht dat ik nu geen baan heb. Maar ik heb wél een baan: ik ben auteur en nog wel eentje van 4 boeken en diverse korte verhalen ook. Waarom zou dit mijn baan niet mogen zijn?!
 3. Schrijven is mijn roeping: Dit sluit aan op de tweede les die ik leerde. Ik heb talent gekregen om te schrijven en heb een hart voor jongeren. Regelmatig hoor ik het effect wat mijn boeken op hen hebben en dan geloof ik dat dit is waarvoor ik geroepen ben. Ik vind het helemaal tof om te bedenken dat ik deze les geleerd heb in een jaar waarin ik een boek schreef over een meisje dat haar roeping gaat ontdekken: het vervolg op Chaos, wat komend jaar hoopt te verschijnen.
 4. Ik groei nog steeds in het schrijven: Laatst nam ik een aantal oude verhalen die ik schreef (mijn eerste scènes voor de opdracht die het nooit gehaald hebben en dergelijke) door en toen dacht ik: wat fijn dat ik nu toch een stuk beter ben in schrijven. Ook aan sommige blogpostst, die ik begin dit jaar schreef, zie ik de groei. Ik ben benieuwd wat ik volgend jaar van deze blogpost vind…
 5. Een schrijfritme is belangrijk: In november dit jaar heb ik voor het eerst een minimum aantal uren gesteld dat ik per week moet schrijven. Het was hard werken, maar het had wel degelijk effect. In de eerste week schreef ik in totaal 9 hoofdstukken aan diverse verhalen en herschreef 5 hoofdstukken van het vervolg op Chaos. Ook voldoende nachtrust en regelmaat in mijn leven is belangrijk om het beste eruit te halen.
 6. Inspiratie is overrated: Sorry voor iedereen die ik nu een beetje beledig, maar ik vind dat er te veel nadruk ligt op inspiratie hebben voor een verhaal. Je kunt ideeën krijgen op de meest onverwachte momenten, dat weet ik. Maar om nu te gaan wachten met schrijven op een moment dat ik me een beetje geïnspireerd voel om te schrijven… Als ik dat zou doen zouden mijn schrijfuren drastisch zakken. Ga aan de slag en dan komen de ideeën vanzelf.
 7. Een writer’s block bestaat niet: Nogmaals, sorry voor alle beledigde schrijvers, maar voordat jullie me afschieten zal ik het iets nuanceren. Een writer’s block is geen gebrek aan inspiratie (zie mijn vorige punt), maar ontstaat (bij mij in ieder geval) uit angst. De angst dat hetgeen ik schrijf niet goed genoeg is en ik mijn dromen nooit zal verwezenlijken. Op zo’n moment kun je twee dingen doen: verlammen of de handen uit de mouwen. En ik weet dat het niet makkelijk is, maar een writer’s block valt te overwinnen, ik heb hier zelfs een aantal tips voor gegeven.

Dit waren de zeven lessen die ik het afgelopen jaar over schrijven heb geleerd. Ik ben benieuwd wat het komende jaar mij gaat brengen (en de rest van 2018, want ik ben van plan tot de laatste dag van het jaar te blijven leren).

Wat is het belangrijkste wat jij dit jaar hebt geleerd?

Liefs,

Mirjam

Kom me volgen op social media

9 Comments

 1. Wat een mooie lessen en sowieso heel mooi dat je in schrijven zo’n grote passie hebt gevonden! Je hebt helemaal gelijk dat boeken schrijven net zo goed een beroep is als docent zijn. Zeker als je al zo’n mooie stapel boeken op jouw naam hebt staan 🙂 Knap hoor! Ik vond wat je zegt over inspiratie wel inspirerend (pun not intended!). Eigenlijk kun je inderdaad vaak maar het beste gewoon achter je computer kruipen en beginnen met schrijven. De inspiratie komt vanzelf wel.

  1. Dank je wel voor je reactie en je compliment 🙂 Leuk dat je het zo inspirerend vind (ook al is de pun niet intended, hij is nog steeds leuk).

 2. Geweldig dat je al boeken hebt uitgegeven! En je deelt mooie lessen die mij weer inspireren. Ik heb dit jaar geleerd dat ik echt schrijftijd moet gaan inplannen. Mijn manuscript is bijna af… zo zonde om het niet af te maken 🙂

  1. Bedankt voor je leuke reactie! Ik vind het supertof om te horen dat ik jou inspireer! Veel succes met het afmaken van je manuscript, je kunt het!

  1. Oh, dat is zo herkenbaar. Afgelopen dinsdag gaf ik gastlessen en in vrijwel iedere klas werd de vraag gesteld: kunt u van uw schrijfwerk leven of heeft u nog een bijbaantje? Dat vond ik wel heel leuk, dat leerlingen van een jaar of 12 wel begrijpen waarom schrijven prioriteit heeft en het andere dus maar een bijbaantje noemen 🙂
   Bedankt voor je reactie!

 3. Wat een inspirerende blog. Mooie lessen!
  Wat gaaf dat je in schrijven ook echt je roeping hebt gevonden en dat kan combineren met een hart voor jongeren. Maar daaruit voortgekomen al vier boeken, zo goed!!
  Voor mij was de belangrijkste les denk ik wel, het leren dat wat mijn passie is voorop te stellen, namelijk het schrijven van mijn boek.

  1. Dank je wel voor je lieve reactie! En super dat je je passie voorop stelt, ik ben heel erg benieuwd wat het nieuwe jaar jou gaat brengen!

 4. Herkenbaar dit! Ook al ben ik natuurlijk geen schrijver.
  Maar ook een heel jaar met mijn eigen bedrijf bezig.
  De belangrijkste les is inderdaad, gewoon gaan. Misschien durf je niet zo goed, maar als je gewoon met kleine stapjes begint komt het vanzelf. En waarschijnlijk eindigt het dan ook nog eens als een succes (bijvoorbeeld bij nieuwe producten of andere plannen). Dus daar hoop ik in 2019 nog meer in te groeien haha, blijft moeilijk.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.