Stel je nou voor dat je een heel leuk onderwerp hebt om over te schrijven, een geweldig idee (soms komen ze echt uit de lucht vallen). Je gaat er eens goed voor zitten, maar al snel loop je vast, want hoe moet het nu verder? Vandaag vertel ik je iets over hoe je van een idee naar een verhaal of zelfs een manuscript kunt gaan. Lees maar snel verder!
Geloof me, de verhaallijnen voor mijn boeken kwamen ook niet zomaar uit de lucht vallen. Ze begonnen alledrie met een klein idee, wat na veel brainstormen uitgegroeid is tot een boek.
Zo begon ik aan De opdracht nadat mijn leraar godsdienst positieve feedback had gegeven op een opdracht van mij. Die opdracht was slechts een half A4tje lang, dus mijn ideeën moesten worden uitgebreid zodat het een boek van meer dan 200 pagina’s werd. Ook Lijmen begon als een simpel idee: ik wilde schrijven over een meisje dat erg moe was en waarvoor lange tijd geen oorzaak te vinden was. Chaos ontstond vanuit de vraag: ‘wat zou Lynn doen als Simon toch weer contact met haar opneemt?’
Ik gebruik mijn eigen boeken als voorbeeld om aan te tonen dat ieder boek uiteindelijk begint met een simpel idee. Maar als het daarbij blijft zul je nooit een boek schrijven. Dus wat kun je doen om van zo’n idee een (lang) verhaal te schrijven? Vandaag geef ik je drie tips:
- Bedenk welke karakters een belangrijke rol gaan spelen in je verhaal. Schrijf op hoe ze eruitzien, wat ze doen en welke relaties ze hebben met andere karakters uit het verhaal. Door na te denken over de eigenschappen en kenmerken van je karakters ontstaan er vaak nieuwe elementen voor het verhaal.
- Schrijf alles op wat er zou kunnen gebeuren. Het hoeft uiteindelijk niet allemaal te gebeuren, maar dat is nu even niet belangrijk. Stel overal de vraag waarom het kan gebeuren of waarom juist niet. Stel ook de vraag wat het gevolg van deze gebeurtenis weer zou kunnen zijn.
- Doe research naar het onderwerp van je verhaal. Wat is hier over bekend? Is er al vaker over geschreven? Zijn er in je omgeving mensen die hier mee te maken hebben? Misschien willen zij je er wel meer over vertellen.
Bonus tipje: Geef jezelf de tijd. Sommige ideeën moeten een tijdje broeien. Als je iets te binnen schiet: schrijf het wel op. Hoe goed je geheugen ook is, ieder mens vergeet weleens wat. Het zou jammer zijn als het net het idee was voor een prachtige New York times bestseller…
Maar wat als je écht al heel veel informatie verzameld heb en door de bomen bijna het bos niet meer ziet? Daar hoop ik je over twee weken meer over te vertellen. Kom je dan ook weer kijken?
In the meantime: veel schrijfplezier!
Liefs,
Mirjam
Kom me volgen op social media
Goeie tips Mirjam. Handig inderdaad om goed te beschrijven voor jezelf wat de verhaal lijn is en alle belangrijke informatie van je personages op een rijtje te zetten.