Schrijftip #8 Muziek luisteren: 5 redenen

Naast veel lezen vind ik het luisteren van muziek erg belangrijk. Muziek is voor mij een grote bron van inspiratie en vandaag vertel ik je 5 redenen waarom muziek luisteren je kan helpen bij het schrijven. 

  1. Titels. Echt waar, liedjes kunnen soms zulke inspiratievolle titels hebben, alleen aan de hand van een titel zou ik soms al een heel verhaal kunnen schrijven (ik gebruik ze soms ook als writing prompt). Voor deze tip hoef je nog niet eens naar de muziek te luisteren, je kunt gewoon een random lijst op bijvoorbeeld Spotify opzoeken en aan de slag gaan.
  2. Stemming. Muziek kan je goed in de juiste stemming voor een verhaal brengen. Misschien moet je wel een heel verdrietig stuk schrijven, maar ben je zelf erg vrolijk. Ik herinner me nog dat ik het slot van De opdracht’ schreef en zelf eigenlijk vooral heel vrolijk was omdat ik bijna een boek had afgeschreven. Toen heb ik wat tranentrekkende liedjes opgezocht en aangezet.
  3. Inhoud. Ook de inhoud van een liedje kan inspiratie geven. Liedjes vertellen vaak verhalen, probeer te ontdekken welk verhaal het lied jou vertelt en schrijf dat verhaal op.
  4. Lessen. Door sommige liedjes kun je je karakters uit je verhaal bepaalde lessen mee geven. Toen ik ‘Lijmen’ schreef had ik veel geluisterd naar het liedje Tell your heart to beat again en ik vond het prachtig, dus heb ik Lynn uit het verhaal naar het lied laten luisteren en vervolgens deelde zij het met Nikki.
  5. Workflow. Tenslotte kan bepaalde muziek je ook in een workflow zetten. Er is speciale studiemuziek, rustig op de achtergrond. Maar wie weet, raak jij wel in een workflow van de muziek van je favoriete band, orkest of wat dan ook. Vind muziek die bij je verhaal past en wie weet gaat het een stuk vlotter allemaal.

Ik ben benieuwd of jij al weleens nagedacht had over deze redenen om naar muziek te luisteren. Naar wat voor muziek luister je graag als je schrijft? Helpt het je ook bij het schrijven?

Liefs,

Mirjam

Kom me volgen op social media

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.