Schrijftip #35 Hoe creëer je een personage waar je lezer om geeft?

Naast een plot, zijn personages onmisbaar voor je verhaal. Zonder karakters die iets meemaken – of het nu mensen, of bijvoorbeeld pratende dieren zijn – is er immers geen verhaal. De komende schrijftips wil ik het me je hebben hoe je nu fijne, geloofwaardige personages bedenkt. Vandaag hebben we het over een personage waar je lezer om geeft, hoe zet je zoiets neer?

Levensecht
Wat ik als eerste wil noemen en wat ook echt het belangrijkste is: zorg dat jijzelf als auteur om je personages geeft. Doe je dat niet, dan zal een lezer dat ook nooit doen! Huil je als je personage moet huilen? Voel je met hem of haar mee als hij of zij een moeilijke beslissing moet nemen? Mijn personages zijn voor mij zo levensecht dat ik, als ik niet beter wist, zou denken dat ze écht bestaan. Ik droom weleens over ze en ik heb zelfs een tijdje ‘brieven’ geschreven aan een bepaald personag en dan deed ik alsof hij mij brieven terugschreef, maar eigenlijk schreef ik dat gewoon zelf 😉 Over dat personage is trouwens nog nooit een boek gekomen en ik denk ook niet dat het gaat gebeuren. Maar hij was de hoofdpersoon van het eerste verhaal dat ik ooit afrondde, al had het maar 10.000 woorden ofzoiets.

Hoe doe je dat?
Allemaal leuk en aardig, maar hoe zorg je ervoor dat je personage zo levensecht wordt? Daar heb ik wel een aantal tips voor:

  • Neem de tijd om je personages te leren kennen. Houd interviews met ze, schrijf brieven (zoals ik deed) en het belangrijkste: maak een personagedossier. Hierin noteer je allerlei details over je personage, zodat je meer over hem of haar te weten komt. Ikzelf doe dit eerlijk gezegd pas sinds ik Vrije val schreef, maar het zou het schrijven van mijn eerdere boeken een stuk makkelijker hebben gemaakt, als ik het toen al deed. Want als je je personages kent, is het ook makkelijker om over hen te schrijven.
    Bij de Samen! serie vernieuw ik trouwens bij elk deel het personagedossier. De karakters zijn allemaal ouder geworden en tijdens het schrijven ben ik meestal nog wel iets nieuws over hen te weten gekomen.
  • Stop iets van jezelf in het personage. Een bepaalde karaktereigenschap van jezelf, die je uitvergroot, of een hobby die je graag doet. Maar pas op, zorg ervoor dat het personage geen kopietje van jou wordt, dan is het erg lastig om nieuwe personages te bedenken.
  • Laat je personage iets herkenbaars meemaken. De verhalen waarin we iets herkennen, vinden we vaak het mooist. In de Samen! serie laat ik zulke herkenbare dingen regelmatig voorbij komen, zoals een profielkeuze, blokken voor je examens of niet weten waar je de tijd vandaan moet halen om alles en iedereen tevreden te houden.
  • Geef je personages eigenschappen die lezers graag ook zouden willen hebben. Dit is de reden dat ik dat ik De brief voor de koning nog altijd een van de mooiste verhalen vind. Niet dat ik ooit de ambitie heb gehad om ridder te worden (nu ja, in de orde van Oranje-Nassau vanwege mijn oeuvre zou wel leuk zijn), maar net als Tiuri wil ik graag dapper zijn, me aan mijn beloften houden en stiekem leek zo’n reis door de bergen mij ook wel wat (maar dan zonder dat mensen die me willen vermoorden achter me aanzitten). Op die manier wordt een personage ook een voorbeeldfiguur voor je lezer.

Over personages zou ik uren door kunnen praten en ik ben dan ook van plan om in 2025 nog meer blogs over het creëren van personages te schrijven. Want hoe bedenk je nu namen voor je personages? En hoe beschrijf je zo’n personage in het verhaal? Daarover en meer kun je volgend jaar op mijn blog lezen!

De opdracht voor deze keer: ga aan de slag met het personagedossier (check de link, daar vind je een download: het personagedossier dat ik altijd gebruik.)

Liefs,

Mirjam

Kom me volgen op social media

Ontdek meer van

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Leave a Comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.