Schrijftip #13 Synoniemenlijst

“Ik vind je leuk,” zei ze en ze lachte verlegen.
“Ik vind jou ook leuk,” glimlachte hij. Hij zei het met tederheid en ze geloofde hem.
“Nu ik dit weet, vraag ik me af waarom ik het niet eerder gezegd heb,” zei ze met een zucht.
Ik kan nog wel even doorgaan met dit mini-verhaaltje, maar ik vind de herhalingen nu al irritant worden, dus stop ik er maar mee. Vandaag vertel ik je meer over mijn strijd tegen het gebruik van dezelfde woorden en geef ik je er wat tips bij. Lees maar snel verder!

In het vuur van het schrijven, kan het gebeuren dat je nogal vaak dezelfde woorden gebruikt. Ik had dit zelf niet in de gaten, totdat mijn redacteur, bij het redigeren van mijn tweede boek (Lijmen) opmerkte dat er nogal veel gezucht en geglimlacht werd in mijn verhalen. Ik ben er toen op gaan letten en het was best een schok om te ontdekken dat ik soms echt niet origineel ben in mijn taalgebruik. Maar het kan heel erg lastig zijn om ter plekke een vervanging te vinden voor een bepaald woord. Zeker als het een woord is wat je veel gebruikt, zoals bijvoorbeeld “zeggen”.

Een jaar geleden viel mij ineens een oplossing binnen: waarom leg ik geen synoniemenlijst aan van bijvoorbeeld “zeggen”. Zo gezegd, zo gedaan (ehm… de eerlijkheid gebied mij te zeggen dat dit nog wel een paar maanden geduurd heeft).

Sindsdien print ik het manuscript als ik een verhaal af heb en ga er met een markeerstift doorheen. Zo maak ik het voor mijzelf inzichtelijk hoe vaak ik een bepaald woord gebruik en met behulp van de lijst kan ik zo een vervangend woord zoeken. Het is een simpel trucje wat mijn verhaal echt een stuk beter maakt.

Natuurlijk gaat het niet altijd even makkelijk, maar ik moet zeggen dat een stukje bewustwording al veel scheelt. Ik weet nu welke woorden mijn ‘valkuilen’ zijn en probeer tijdens het schrijven al naar een manier te zoeken hoe ik het anders kan zeggen. En als ik er echt niet uitkom, dan pak ik mijn synoniemenlijst erbij!

Heb jij al gemerkt dat er een aantal woorden zijn die je veel gebruikt tijdens het schrijven? Zo ja, wat is jouw oplossing hiervoor?

Liefs,

Mirjam

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: