Special #11 7 lessen die ik van en over schrijven leerde in 2020

Twee jaar geleden schreef ik ook een blog met lessen die ik over schrijven leerde in dat jaar. Vorig jaar ben ik het volgens mij helemaal vergeten, of ik vond dat ik geen 7 lessen had geleerd, dat kan natuurlijk ook. Dit jaar wil ik wel weer een blog delen met lessen die ik heb geleerd.

 1. M’n liefde voor schrijven komt altijd weer terug. Zoals ik op mijn blog wel heb laten doorschemeren heb ik dit jaar een behoorlijke schrijfdip gehad. Ik denk dat deze langer is geweest dan ooit, door verschillende omstandigheden. In juli beleefde ik al minder plezier aan het schrijven en dat werd steeds minder. In september en oktober was het echt weggezakt en precies toen het weer een beetje terug begon te komen werd ik ziek. Maar het is weer helemaal teruggekomen en zit nu vol enthousiasme blogjes te typen. Dus geen zorgen daar, het komt altijd weer terug!
 2. Kwaliteit is altijd belangrijker dan kwantiteit. Ik heb soms heel erg het gevoel dat ik een bepaald aantal uren moet besteden aan schrijven, maar soms kan je in een uur tijd meer werk verzetten dan in een hele dag. Daar wil ik me ook volgend jaar meer aan vasthouden (hoewel ik toch ook wil proberen om mijn schrijfdagen efficiënter/beter te benutten!).
 3. Schrijven geeft hoop. 2020 was een verdrietig jaar, naast de uitbraak van het coronavirus gebeurde er ook in mijn persoonlijk leven een heleboel. Sommige dingen waren indirect een gevolg van het virus, anderen niet. In m’n terugblik op 2020 kom ik hier nog even op terug. Maar schrijven, een andere wereld betreden, verhalen vertellen over personages die dapper zijn, dat geeft hoop en blijdschap! Ook heb ik van meerdere mensen dit jaar te horen gekregen dat mijn boeken voor hen een fijne uitvlucht waren uit alle dagelijkse problemen. En weet je … daar doe ik het voor!
 4. Ik hoef mezelf niet te beperken tot één genre. Nu wist ik dat al wel wat langer dan dit jaar, maar nu is het echt goed tot me doorgedrongen. Ik vind heel veel verschillende genres leuk om in te schrijven. Zo kwam er dit jaar een feelgoodverhaal van mij uit in de bundel Zomerdromen (uitgebracht door Lianne) en daardoor krijg ik ook steeds meer zin om een feelgoodverhaal te schrijven. En ik heb al jaren een idee liggen voor een prentenboek (de eerste versie zelfs al uitgewerkt), maar ik heb iedere keer zoiets van: ze zien me al aankomen. Maar in 2021 ga ik hier stappen mee maken, dat beloof ik je!
 5. Hoe meer ik lees, hoe beter ik schrijf. Nu is dat natuurlijk vrij subjectief, want ik kan natuurlijk zelf niet direct beoordelen of ik goed schrijf. Maar ik heb gemerkt dat als ik veel lees, het schrijven ook makkelijker gaat. Ik hoef minder lang naar het witte scherm te staren en de zinnen komen vanzelf. Dat belooft nog wat voor volgend jaar, als ik 365 boeken wil gaan lezen.
 6. Ik kies voor de dingen die ik leuk vind en mij energie geven. Het vervolgverhaal is hier een voorbeeld van. Ik vind het heerlijk om wekelijks een hoofdstuk met je te delen over de vier vriendinnen, terwijl het me (als je het op financieel gebied bekijkt in ieder geval) niets oplevert. Twee jaar geleden zou ik dat niet zo snel gedaan hebben, denk ik. Daarnaast het vloggen, ik vond het erg leuk (en ik vind het nog steeds erg leuk, maar ik heb nu de keuze gemaakt om in het Engels over boeken te gaan vloggen) om te doen!
 7. Niks moet. Dit heeft natuurlijk met les 6 te maken. Mijn tijd is ook maar beperkt en hoewel kwaliteit belangrijker is dan kwantiteit (les 2) kost het schrijven van een boek behoorlijk wat tijd. En dat is uiteindelijk wat ik wil doen, zoveel mogelijk boeken schrijven. Alles eromheen, bloggen, vloggen, Instagrammen, gastblogs schrijven en alle andere dingen die op te noemen zijn, zijn niet verplicht. Ik vind het oprecht heel erg leuk om mijn blogschema te vullen en ik vond het ook echt jammer om in november een stap terug te doen hierin, maar ik ben blij dat het ook gewoon kon. Omdat niks moet, maar alles mag!

Zo, dat waren zeven lessen die ik geleerd heb dit jaar van en over schrijven. Ik vind het best bijzonder hoeveel je van schrijven voor je persoonlijke leven leert en andersom.

Wat is de mooiste les die jij dit jaar geleerd hebt?

Liefs,

Mirjam

10 Reacties

 1. Mooie lessen! En fijn dat je die als “geleerd” ervaren hebt. Een paar herken ik wel. En het kiezen voor de dingen die energie geven, is zeker in de huidige tijd een heel goede les. Wat ik dit jaar heb geleerd? Veel, o.a. dat ik weer meer mijn eigen doelen of weg moet volgen, ook door de lockdown ben ik me dat bewust geworden. En dat schrijven leuk is, vooral als je het zo doet, dat je het dan kan oppakken als je zin of tijd hebt. Dus goed organiseer. Overigens gebruik jij screvener voor het schrijven?

 2. Mooie lessen! Ik heb denk ik dit jaar vooral geleerd dat alles zo ineens anders kan zijn en dingen dan niet meer kunnen, dus dat je niet moet uitstellen tot later (want wie weet kan het dan niet meer) maar nu doen waar je van droomt of schrijven over waar je al zo lang over wilt schrijven.

 3. Mooie lessen! En wat leuk om te lezen dat ik met Zomerdromen je daarin ook geïnspireerd heb en daar een mooie les uit is gekomen! Ik heb dit jaar vooral geleerd dat zekerheid niet bestaat, en dat je gewoon ervoor moet gaan om je droom waar te maken. Niet alleen vastpinnen op een uitgeverij, maar dat er nog veel meer mogelijkheden zijn om je verhaal onder de lezers en me niet blind moet staren op manuscripten opsturen naar een uitgeverij. Ik ben heel blij hoe het nu zo gelopen is!

 4. Wat een mooie lessen heb je geleerd in 2020! Mooi ook om die mee te nemen het nieuwe jaar in en ze voor je te houden als het even niet zo lekker gaat!
  De les die ik heb geleerd het afgelopen jaar is dat hoeveel pijn het soms ook doet, je het beste voor jezelf kan kiezen. Dat betekent soms afscheid nemen van dingen waar je nog helemaal niet klaar voor was. En dat je hulp mag inschakelen als het je zelf niet lukt.

  1. Heel goede en mooie lessen heb je geleerd! Ik vind het ook heel tof dat wij elkaar dit jaar nog weer een stuk beter hebben leren kennen 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: