Brief aan Anna Laura #9 De laatste brief van het jaar

Elke maand schrijf ik een brief aan Anna Laura en vervolgens schrijft zij een brief aan mij. Als je onze briefwisseling volgt weet je dat de brieven gaan over boeken. Hier kun je Anna Laura’s reactie lezen op mijn laatste brief.

Lieve Anna Laura,

Ik blijf het grappig vinden dat we elkaar dit jaar vaker dan ooit hebben gezien en gesproken, terwijl dit juist het jaar van de pandemie was, waardoor je zou denken dat het minder is. En inderdaad, wat fijn dat we elkaar weer hebben gezien en gesproken, ook over boeken. Bedankt trouwens voor de twee exemplaren die ik van je mocht lenen, ze zijn echt heel erg mooi! Ik herken wel wat je schrijft hoor, als ik jou een brief schrijf, voelt het ook bijna alsof we in gesprek zijn.

Toevallig zag ik gisteren een filmpje van iemand die Lord of the Rings (wat op zich ook wel gezien wordt als een klassieker) afkraakte. Nu ja, afkraakte is misschien een beetje overdreven, maar hij liet duidelijk z’n mening horen dat hij het geen goed boek vond. En ik denk dat we dat gewoon mogen vinden, ook bij klassiekers. Niet iedereen vind elk boek mooi. Wat ik wel kan waarderen zijn retellings van klassiekers, zoals je ook een beetje ziet bij de boeken van Katherine Reay. En soms maakt dat je toch wel nieuwsgierig naar het origineel en helpt het je ook bij het lezen hiervan.

Bedankt voor je uitgebreide antwoord op mijn vraag en ik kan het niet anders dan eens met je zijn. Ik las laatst nog ergens een quote dat je niet hoeft uit te leggen waarom je ergens van houdt. Als je het kunt uitleggen, noem je het geen houden van, maar leuk vinden. Dat geldt misschien ook wel voor favoriete boeken.

Ik vind zeker dat boeken als The hate u give en American dirt echt wel meerwaarde geven. Deze boeken bieden ook een juist perspectief en kunnen echt het maatschappelijk debat op gang helpen. Denk maar bijvoorbeeld aan De hut van oom Tom, dat verhaal beïnvloedde echt de visie van de Amerikanen, waardoor uiteindelijk de slavernij werd afgeschaft. Boeken kunnen echt heel veel teweeg brengen. Maar niet alleen in het groot, ik heb de twee boeken die je noemde dit jaar gelezen en heb echt het gevoel dat ik nu met een andere blik kan kijken naar de wereld om me heen. Heb jij dat ook?

In deze laatste brief van het jaar 2020 heb ik twee vragen voor jou. Eentje sluit wel aan bij jouw vraag. Welk boek (of welke boeken) die jij dit jaar hebt gelezen, heeft/hebben de meeste indruk op je gemaakt? En van welk fictieboek heb je de mooiste les geleerd?

Toen we elkaar laatst spraken had ik de boeken van Susan May Warren al aangeraden, maar ik zeg het nog maar eens voor de zekerheid. Er staan echt ontzettend veel boeken van haar in het Engels op Kobo plus. Ik vond de boeken van de Christiansen family best makkelijk weglezen en het had ook echt een toffe inhoud. Maar … mocht je nog op zoek zijn naar een boek om te lezen met/rond kerst van haar, raad ik je Baby, it’s cold outside aan. Ik heb ‘m zelf ook nog niet gelezen, maar de verhaallijn klinkt leuk!

Heel veel leesplezier de komende tijd, dan komt het met die 100 boeken voor dit jaar helemaal goed!

Liefs,

Mirjam

Vraag voor de lezers van mijn blog: Welk boek dat jij dit jaar hebt gelezen heeft de meeste indruk op je gemaakt?

Kom me volgen op social media

2 Comments

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.