Auteur uitgelicht #10 Schrijflessen van Stephen King

Als iemand me een paar weken geleden had verteld dat de volgende auteur voor deze serie Stephen King zou zijn, zou ik heel hard gelachen hebben. Ik had nog nooit een boek van deze auteur gelezen en het is ook totaal niet mijn genre. Waarom licht ik hem dan toch uit? Je lees het in dit bericht!

Waarom Stephen King?
Allereerst ziet dit auteur uitgelicht bericht een beetje anders uit dan gebruikelijk. Normaal beantwoord ik altijd vier vragen over de auteur, maar omdat ik niet bekend ben met de fictie-boeken van King gaat dat hier niet. Het enige boek van Stephen King dat ik heb gelezen is Over leven en schrijven (origineel: on writing). De eerste helft van het boek is een autobiografie – dus ik zou best veel kunnen vertellen over het leven van Stephen King – en in de tweede helft geeft hij schrijfadvies aan de hand van zijn eigen ervaring. En daar is best veel interessants over te vertellen. Het boek is ook zeker de moeite waard als je schrijft, het is in ieder geval beschikbaar als luisterboek in de online bibliotheek.

Schrijflessen van Stephen
Het gedeelte dat écht over schrijven gaat in het boek was een feest van herkenning. Op veel vlakken was ik het ook met hem eens, we lopen het eens langs. Waar het me lukt zal ik het boek letterlijk citeren, maar omdat ik dus de audioversie heb ‘gelezen’, wordt dat nog ingewikkeld.

 • “Schrijven leer je door veel te schrijven én veel te lezen.” Op dit punt ben ik het 100% eens met Stephen King. “Als je geen tijd hebt om te lezen”, zegt King, “heb je ook geen tijd om een goede schrijver te worden.” Hijzelf is een langzame lezer, maar leest toch zo’n 70-80 boeken per jaar. Het is lastig om hier een richtlijn aan te hangen, maar ik trek toch altijd mijn wenkbrauwen op als ik lees of hoor dat (aspirant)schrijvers maar een paar boeken per jaar lezen.
 • “Uitgebreide beschrijvingen zijn niet nodig en halen lezers alleen maar uit het verhaal.” Ook hier kan ik het wel enigszins mee eens zijn, maar mijns inziens is dit ook een kwestie van smaak. De ene lezer houdt van uitgebreide beschrijvingen, terwijl een andere lezer de voorkeur geeft aan dialoog. Ikzelf ben ook vrij summier in mijn beschrijvingen, maar ik vind niet dat het helemaal afwezig moet zijn. Dat is Stephen King ook wel met mij eens hoor 😉
 • “Laat je personages hun gang gaan.” Regelmatig deelde ik iets op Instagram over eigenwijze personages en ik kreeg vaak de vraag: Maar hoe kan dat dan? Ik heb het ooit geprobeerd uit te leggen in een video, maar slaagde daar niet helemaal in. Stephen King begrijpt het fenomeen echter wel en hij geeft het advies om ze hun gang te laten gaan. Daarbij schrijft hij dat het heel lastig is uit te leggen aan iemand die het nooit heeft meegemaakt. Een personage van mij dat nogal graag zijn eigen gang gaat is Juda uit de Samen! serie. Misschien dat ik in de toekomst nog eens een blog of vlog aan dit onderwerp wijdt, want het is razend interessant.
 • “Maak je tijdens het schrijven van de eerste versie niet druk over thema’s en symboliek.Stephen King zegt in het boek wel meer over de eerste versie waar ik binnenkort meer over wil vertellen. Maar deze les sprong er voor mij uit. Op dit moment werk ik aan de stad, een allegorisch/fantasyverhaal en ik merk dat ik regelmatig vastloop in het schrijfproces omdat ik me afvraag of alles wel goed binnen het thema past. Nu ik dit gehoord heb maak ik me er minder druk over, we zien bij het herschrijven wel of het een beetje goed in elkaar steekt. Ik kan er altijd aan gaan schaven en dan komt het goed.
 • “Je kunt best je vrienden proeflezer laten zijn.” In veel handboeken over schrijven staat dat je onbekende mensen je boek moet laten proeflezen omdat je vrienden en familieleden te positief zouden zijn. Enerzijds is dat wel zo, maar als jij vier tot acht vrienden uitkiest die je verhaal lezen komt daar echt wel opbouwende kritiek uit voort.
 • “Laat je manuscript minstens zes weken rusten voordat je gaat herschrijven.” Dit vind ik ook zo’n goed advies. Als je meteen gaat herschrijven na het afronden van de eerste versie, kan je er nog niet met een frisse blik naar kijken. Als ik na twee maanden (zolang zit er bij mij meestal tussen) terugkeer naar een manuscript is er voldoende afstand tussen mij en het verhaal gekomen. Ik kan het bijna lezen als iets dat ik niet zelf heb geschreven, dus is het veel makkelijker om kritisch te zijn richting je eigen schrijfwerk.

Er valt nog superveel meer te delen uit het boek van Stephen King, maar ik denk dat je hier voorlopig wel mee vooruit kan. Mocht je toch meer informatie willen: ik raad het je zeker aan te lezen. Het is een van de meest nuchtere boeken over schrijven die ik heb gelezen en daardoor voor mij ook het meest bruikbare boek. En dat terwijl ik geen horror of thrillers schrijf (zelfs niet lees).

Heb jij weleens een boek van Stephen King gelezen?

Liefs,

Mirjam

Kom me volgen op social media

6 Comments

 1. Inderdaad, ook ik heb nog nooit iets van hem gelezen, maar dit boek staat al een tijdje op mijn tbr of eigenlijk wenslijst, want ik heb het (nog) niet. Leuk dat jij er over schrijft, want ik heb er al zo veel over gehoord.

 2. Nee ik heb nooit iets van hem gelezen, wel staan hier nog een paar boeken in de kast, die mijn zoon heeft achtergelaten.
  Mijn zoon wil ze niet meer en mijn genre is het niet..
  Ik denk dat ik in één van die boeken begin met lezen (of ik het uitlees weet ik niet) en dan doe ik ze weg.
  Maar dit stukje wat je beschrijft is wel interessant.

  1. Mijn genre is het ook totaal niet, maar dit boek is echt een heel ander kaliber 😉 Door dit boek heb ik trouwens nog steeds geen behoefte gekregen een boek van hem te lezen. Ik heb ooit Misery in bezit gehad, maar uiteindelijk weer doorgegeven.

 3. Mooi overzicht van de schrijflessen van King, leuk met jouw persoonlijke visie erbij. Ik heb het boek een paar jaar geleden ook gelezen, maar het is alweer wat weggezakt. Als tiener heb ik, door de buurvrouw toen, wel ook een aantal van zijn boeken gelezen, maar mijn genre is het niet en bij die paar jaren geleden is het dan ook gebleven. Maar ik weet daardoor wel dat zijn boeken heel goed in elkaar zitten.

  1. Tof dat je weet dat zijn boeken goed in elkaar zitten. Ik heb ooit Misery in bezit gehad (tweedehands), maar nooit gelezen. Ik vond het boek Over leven en schrijven ook al erg goed in elkaar zitten, dus vind het bijna jammer dat zijn boeken echt niet mijn genre zijn, haha. Ik vond deze zeker de moeite van het lezen waard en ik denk ook wel de moeite van het herlezen, dus toch m’n eigen editie maar aanschaffen denk ik zo.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.