Auteur uitgelicht #19 Charles Martin

Het is de maand van het spannende boek en dat betekent dat ik een auteur uitlicht die met regelmaat spannende boeken schrijft. Bloedstollende thrillers zijn het niet, maar zijn boeken hebben wel altijd een spannend element, ik heb het over Charles Martin, een auteur met een unieke schrijfstijl.

Hoe is het leven van deze auteur tot nu toe verlopen?
Charles Martin groeide op in Jacksonville in Florida. Op zijn website kan ik niet vinden wanneer hij geboren werd, maar hij trouwde in 1993, het jaar waarin ik geboren werd ;-). Samen met zijn vrouw Christy heeft hij drie zoons en naast schrijven houdt hij van boogschieten, sporten en dat vond ik supercool om te lezen: taekwondo. Als tiener heb ik deze vechtsport ook beoefend (ja, je leert niet alleen over Charles Martin in dit bericht). In eerste instantie werkte hij in het bedrijfsleven, maar daar is hij uitgestapt om aan zijn boek te kunnen schrijven. Hij kreeg het aanbod voor een jaarsalaris van vijf nullen, een extra contractbonus en promotie, maar dat wees hij af. In plaats daarvan deed hij overdag allerlei klusjes en probeerde zijn boek te verkopen aan een uitgever. Dat lukte en inmiddels heeft hij aardig wat romans op zijn naam staan en heeft meerdere keren op de New York Times Bestsellinglist gestaan.

Hoeveel boeken heeft hij geschreven en welke daarvan heb ik gelezen?
Inmiddels zijn er zestien boeken van Charles Martin verschenen in het Nederlands en ik heb er acht van gelezen. Het grappige is dat ik heel lang heb gedacht dat mijn eerste boek van hem Zonder script was. Deze leende ik van de bibliotheek en ik was meteen verkocht door zijn unieke schrijfstijl. Later bleek echter dat zijn debuut in mijn kast staat, Uit de diepten. Ik kocht het boek in een tweedehandsboekwinkel en vond het een heel intrigerend boek, toen ik het kocht wist ik niet eens dat het een christelijke auteur was, al had ik wel een vermoeden door de titel. Verder las ik Een spel van licht, Hemelwater, Over bergen heen, Twaalf jaar hoop, Ver van huis en Waar de wereld in de oceaan valt.

Welke boeken zijn mijn favoriet?
Er is maar één boek dat ik van Charles Martin heb gelezen dat ik niet zo geweldig vond en dat was Een spel van licht. Als ik echt favorieten moet kiezen ga ik denk ik voor Uit de diepten, Hemelwater en Zonder script, al moet ik eerlijk zeggen dat ik Waar de wereld in de oceaan valt een beetje gehaast las. Nu ben ik nieuwsgierig wat ik ervan vind als ik ‘m ga herlezen. Dat wil ik doen op het moment dat ik het tweede en derde deel van deze serie ook in bezit heb. Het is mijn wens om alle boeken van Charles Martin in mijn kast te hebben staan, dus ik kan nog even doorsparen.

Hoe inspireert deze auteur mijn leven?
Sowieso vind ik de unieke schrijfstijl van Charles Martin fijn en ik hoop zelf ook een beetje uniek te zijn. Toch ga ik hem niet imiteren, want mijn stijl is gewoon anders. Daarnaast vind ik het gaaf dat hij zijn goedbetaalde baan heeft opgegeven om te schrijven. Nu heb ik nooit een baan afgewezen waarbij ik een salaris met vijf nullen kreeg om in plaats daarvan gepubliceerd auteur te worden, maar als ik zou willen zou ik flink geld kunnen verdienen met mijn eigen bedrijf (als tekstschrijver). Dat is echter veel te veel korte termijn gedacht en ik focus me liever op mijn schrijfwerk, ook als dat betekent dat mijn salarisstrookje slechts twee nullen heeft, maar we zijn al hard op weg naar de drie nullen.

In nog een opzicht is Charles Martin een inspiratie. De trilogie over Murphy Shepherd is in feite een hervertelling van de gelijkenis van het verloren schaap. Door zijn boeken ben ik ook na gaan denken over het schrijven van een hervertelling en dat heb ik gedaan met Lichtstad, zij het op een heel andere manier dan Charles Martin.

Heb jij weleens een boek van Charles Martin gelezen?

Liefs,

Mirjam

PS: Dit blogbericht bevat een of meerdere affiliate link(s) naar een webshop van een lokale ondernemer. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor 🙂

Kom me volgen op social media

2 Comments

  1. Nog nooit een boek van deze schrijver gelezen. Ik ben wel benieuwd wat de schrijfstijl nu zo uniek maakt? Je noemt dit een paar keer maar ik lees niet ergens waarom je dat vindt.

    1. Oef, daar vraag je wat. Ik merk inderdaad dat ik dat meerdere keren noem, maar ik moest er wel even over nadenken. Het schrijft zo makkelijk om te zeggen dat iemand een unieke stijl heeft, haha. Maar goed, ik ben eruit (denk ik). Charles Martin schrijft beknopt, maar is in staat om in een paar zinnen heel wezenlijke dingen te benoemen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.