Fun facts #63 7 leuke weetjes over No worries

Het is ongeveer een halfjaar geleden dat mijn elfde boek, No worries, verscheen en het leek me leuk om twee berichten met fun facts over dit boek te delen. Tot nu toe heb ik dat van ieder boek dat verschenen is gedaan en ik vind het zo leuk dat ik dat ook blijf doen. Het eerste bericht is zoveel mogelijk spoiler-vrij, dus daar hoef je het boek nog niet voor gelezen te hebben. Het tweede bericht (dat volgende week online komt) gaat meer in op de inhoud van het boek.

  1. Het allereerste idee voor dit verhaal had ik al in augustus 2018, toen ik deze zin in Time-out schreef: “Ik vond het wel een beetje duur worden allemaal, maar Thomas’ vader betaalde het alsof we een ijsje met twee bolletjes hadden besteld.” Uit die zin wist ik dat Thomas uit een rijk gezin kwam en ik vroeg me af hoe dat voor Rachel, zijn vriendin was.
  2. Uiteindelijk ben ik in 2022 pas begonnen met schrijven. Het eerste hoofdstuk schreef ik voor mijn redactie-opleiding en kreeg ik fijne feedback op terug van mijn studiegenoten. Van mezelf moest ik echter eerst Samen! deel 4 afmaken, voor ik verder mocht met dit verhaal.
  3. Het kostte me maar een maand om de eerste versie te schrijven. Ik begon op 1 juli en rondde het verhaal af op 5 augustus. Ik hoor je denken: dat is langer dan een maand, maar ik ben in juli een week heel ziek geweest (buikgriep), dus als die eraf gaat, kostte het me minder dan een maand.
  4. Ik heb deze keer de titel bedacht, volgens mij gaat het een beetje gelijk op met Froukje, de ene keer verzint zij een titel en de andere keer heb ik wat gevonden. In mijn hoofd had ik al heel lang No worries zitten, maar vond het om twee redenen twijfelachtig. Het leek te veel op No fear en ik kon niet helemaal bedenken of het taalkundig gezien écht klopte. Uiteindelijk opperde ik het idee en Froukje was enthousiast. Nu ben ik er zelf ook erg blij mee, want je zegt het wel lekker makkelijk.
  5. De coverfoto is door Renate Bleijenberg (fotografe bij Terdege) gemaakt. Inmiddels heb ik Renate een aantal keer ontmoet en wat een heerlijk persoon is ze! Het covermodel volgt dezelfde opleiding als Rachel, hoe toevallig is dat?!
  6. Ik verbreek iedere keer records, want dit boek is mijn langste standalone. Het boek telt (inclusief dankwoord, dat wel) 53.560 woorden, ruim 10.000 woorden meer dan mijn debuut. Het zijn wel minder woorden dan de boeken in de Samen! serie, maar dat geeft niet. Voor mezelf hanteer ik bij Young Adults tegenwoordig de standaard van 50.000 woorden (en meer is mooi meegenomen) en bij de Samen! serie is dat 80.000 woorden.
  7. Omdat No worries best een persoonlijk verhaal is, kostte het me niet eens zo veel tijd en moeite om het te schrijven. Volgens mijn administratie kostte het me 74 uur om het boek af te ronden (dus in theorie had het in twee weken gekund, in plaats van een maand). Omdat inmiddels bekend is hoeveel boeken er van september tot en met december 2023 verkocht zijn, weet ik ook wat voor uurloon hieraan hangt: €16,64, wat zeker niet slecht is.

Heb jij ‘No worries’ al gelezen?

Liefs,

Mirjam

PS: In het berichtje volgende week zal ik een overzicht naar de fun facts berichten van de andere boeken plaatsen

Kom me volgen op social media

6 Comments

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.