Ik lees #57 Terugblik adventskalender

Ruim een jaar geleden kwam ik op het idee om voor 2023 een boekenadventskalender te maken. Deze kalender zou ik samenstellen aan de hand van tweedehandsvondsten en een paar nieuwe boeken. In het bericht van vandaag vertel ik je meer over hoe ik dit ervaren heb.

Ik had het idee om in de eerste helft van het jaar zoveel mogelijk boeken voor de kalender te verzamelen, zo zou ik een hoop titels vergeten (hoopte ik). Het is min of meer gelukt, om de meeste boeken in die tijd bij elkaar te sprokkelen, op een paar uitzonderingen. In augustus 2023 had ik de kalender compleet, maar in oktober ging ik nog naar een boekenruilbeurs, dus toen heb ik een paar boeken die in de kalender zaten uitgepakt (vooral omdat ik een van de boeken wilde laten signeren) en een paar anderen ingepakt. Uiteindelijk zijn er vijf verschillende manieren waarop ik aan boeken ben gekomen:

  • Ik kocht een paar nieuwe boeken bij De Wedloop (De onderste vijf boeken van de linkerstapel).
  • Ik kocht een aantal boeken in kringloopwinkels (De rest van de linkerstapel, behalve…)
  • Ik kocht een boek op de kleedjesmarkt (… het napalmmeisje).
  • Ik kreeg een paar boeken cadeau (Een hobbelige missie en Zonder jou)
  • De rest van de boeken ruilde ik op de boekenruilbeurs.

Pareltjes
Dankzij de boekenruilbeurzen van de bijeenkomsten van Leeslievelings heb ik echt een aantal pareltjes gescoord. Zo mochten we bij de eerste bijeenkomst een boek uitzoeken bij boekhandel De Beukelaar. Ik koos Zonder jou van Gerdien Nijland, omdat ik de andere twee boeken (volgens mij konden we uit drie boeken kiezen) al had. Bovendien was ik heel benieuwd naar dit boek, ik heb al twee kinderboeken van dezelfde auteur gelezen en dit lijkt me toch heel iets anders na de piraten.

Ik ben ook met Reisgenoten heel erg blij, al heb ik het boek niet gelezen, ik heb hier zoveel goede verhalen over gehoord! Daarnaast vind ik het heel tof dat ik Dochter van het Derde Rijk ergens op een tafel vond tijdens de boekenruilbeurs. Het stond al een tijdje op mijn verlanglijstje, ik heb het al eens gelezen en zou het iedereen aanraden!

Uiteraard ben ik ook blij met de nieuwe boeken, Een schitterend plan en Een wereld van verschil ken ik al, maar ik kocht ze omdat ze €12,50 waren (zomeractie) en ik ze graag in mijn kast wilde hebben. Het boek Gedragen voor Hem kocht ik vooral omdat mijn oud-collega het geschreven heeft.

Was het de moeite waard?
Om eerlijk te zijn viel de adventskalender me een beetje tegen. Ik had gedacht dat ik het heel leuk zou vinden om elke dag een ‘nieuw’ boek uit te pakken. En dat was niet zo, dat had een paar oorzaken. Allereerst was onze bruiloft net voorbij en toen hebben we al een boel cadeaus uitgepakt. Daarbij heb ik een te goed geheugen voor zo’n adventskalender. Op een paar boeken na (Abeltje, Het napalmmeisje, Overgave en Een tijd om te dansen) wist ik precies wat er in de kalender zat. Wat ook niet hielp was dat ik in december maar drie fysieke boeken las, ik luisterde vooral een heleboel boeken en het enige wat mijn adventskalender deed was de hoogte van mijn TBR-stapel verdubbelen.

Zou ik het weer doen?
Voorlopig niet in ieder geval. Sowieso wil ik pas weer boeken kopen als ik het grootste gedeelte van mijn TBR stapel gelezen heb, of ze nu nieuw of tweedehands zijn. Misschien is zo’n adventskalender leuker als je hem door iemand anders laat samenstellen, iemand die je boekensmaak goed kent en weet wat je in de kast hebt staan. Dan is de verrassing in ieder geval een stuk leuker. Maar het was in ieder geval een leuk experiment en ik ben 25 boeken rijker (ik had per ongeluk een boek te veel ingepakt). En de boeken die uiteindelijk toch tegenvallen, neem ik gewoon mee naar een boekenruilbeurs, of verkoop ik op de kleedjesmarkt!

Zou jij ook een boekenadventskalender willen hebben?

Liefs,

Mirjam

Kom me volgen op social media

3 Comments

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.