Auteur uitgelicht #3 John Flanagan

Ongeveer iedere maand licht ik een auteur uit wiens boeken ik graag lees, hoewel ik onlangs ook een paar auteurs aan het lijstje heb toegevoegd waar ik over wil schrijven, maar waar ik niet per se alle boeken mooi van vind. Het zijn heel verschillende auteurs, maar toch hebben ze ook iets gemeenschappelijks: ze inspireren mij bij het schrijven. Vandaag wil ik het met je hebben over John Flanagan.

 1. Wat is de naam van de auteur en hoe is zijn of haar leven (tot nu toe) verlopen?
  Zoals ik al schreef in de inleiding gaat het vandaag over John Flanagan. Hij werd op 22 mei 1944 in Sydney geboren (hij is dus een paar dagen geleden 77 geworden) en wilde graag schrijver worden. Uiteindelijk heeft hij jarenlang voor een advertentiebureau gewerkt en heeft ook een tijdje in de TV-industrie gewerkt. In de jaren ’90 begon hij met wat uiteindelijk De Grijze Jager serie werd. Hij wilde graag zijn twaalfjarige zoon aanmoedigen om meer te gaan lezen en omdat zijn zoon niet zo groot was, besloot hij een held te creëren die ook klein was om daarmee te laten zien dat niet alle helden groot en sterk zijn. Het eerste deel van De Grijze Jager werd gepubliceerd in 2004, toen Flanagan dus al (houd je vast) 60 jaar oud was.
 2. Hoeveel boeken heeft deze auteur geschreven en welke heb ik gelezen?
  Die laatste vraag is niet zo heel moeilijk te beantwoorden, ik heb namelijk alle boeken van John Flanagan gelezen. Hoewel … volgens mij is het zestiende deel van De Grijze Jager al in Australië verschenen, maar deze komt pas in het najaar uit in Nederland. In totaal heeft John Flanagan 24 boeken en 1 novelle geschreven in een periode van 17 jaar. Over productiviteit gesproken!
 3. Wat zijn mijn favoriete werken van deze auteur?
  Sowieso de eerste delen uit De Grijze Jager serie en ook de eerste drie delen van Broederband. Mijn lievelingsdeel van Broederband is deel 1, omdat hier heel duidelijk wordt dat wie niet sterk is, slim moet zijn. De latere boeken vind ik kwalitatief minder goed, maar deel 12 van De Grijze Jager (in Australië is dat deel 1 in De Koninklijke Leerling reeks) vond ik ook ijzersterk. Maar de eerste paar delen uit De Grijze Jager blijven favoriet, die heb ik echt stuk gelezen. En het grappige is … ik ontdekte De Grijze Jager pas in 2013 (toen ik al 20 was). Ik weet nog dat ik ceremoniemeester was geweest op de bruiloft van mijn broer en schoonzus. Als cadeautje kreeg ik een VVV-bon en daarvan heb ik (onder andere) de eerste twee delen van deze serie gekocht.
 4. Hoe inspireert deze auteur mijn leven als schrijver?
  Op heel veel verschillende manieren. Graag zou ik net zo productief zijn als John Flanagan, maar ik heb dus ergens in een interview gelezen dat hij vaak één hoofdstuk per dag schrijft. Toen ik een paar jaar geleden geen baan naast mijn schrijfwerk had, heb ik dit ritme ook aan proberen te houden. Als je een boek van 25 hoofdstukken hebt, kan je makkelijk binnen één maand een boek schrijven. En als je af en toe twee hoofdstukken op één dag schrijft, is het mogelijk om een wat dikker boek in een maand af te ronden. Misschien moet ik dit toch ook weer gaan proberen, om in ieder geval op mijn schrijfdagen minstens één hoofdstuk van een nieuw verhaal te schrijven. Daarnaast vind ik de karakters van Flanagan (en dan met name in de eerdere delen) fijn geschreven. Ze zijn niet perfect, ze maken veel fouten, maar doen hun uiterste best om het goede te doen. Daar houd ik van!

Heb jij weleens een boek van John Flanagan gelezen?

Liefs,

Mirjam

Kom me volgen op social media

4 Comments

 1. Nee, zegt me niets. Eens kijken of ik ze in het duits kan vinden, en anders een goede rede om mijn engels weer eens te wekken.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.