Auteur uitgelicht #13 Deborah Raney

Ongeveer anderhalf jaar geleden begon ik met deze rubriek op mijn blog en er zijn al diverse auteurs langsgekomen waar ik al wat meer over verteld heb. Vandaag is Deborah Raney aan de beurt, een auteur van wie ik al veel boeken heb gelezen.

Zoals altijd hanteer ik voor deze blogberichten een format van vier verschillende vragen waar ik antwoord op geef.

Hoe is het leven van deze auteur tot nu toe gelopen?
Deborah is geboren in Kansas, maar woont op dit moment met haar man in Missouri, samen met haar man Ken Raney. Ze gaat graag op road trips en brengt graag tijd door met haar familie. Regelmatig genieten zij en haar echtgenoot van een ontbijt op de veranda terwijl ze uitkijken op hun bosrijke achtertuin. Haar eerste boek A vow to cherish (ik weet niet of dit boek ook in het Nederlands is verschenen). Het inspireerde World Wild Pictures om een film te maken met dezelfde titel en dat hielp Deborahs schrijfcarrière van de grond. Inmiddels zijn we vijfentwintig jaar en meer dan veertig boeken verder. Ze heeft met haar boeken meerdere prijzen gewonnen en geniet nog iedere dag van dit prachtige werk.

Hoeveel boeken heeft ze geschreven en welke heb ik gelezen?
Zoals ik hierboven al schreef heeft ze meer dan veertig boeken geschreven, veel hiervan zijn ook in het Nederlands verschenen. Ik denk dat haar bekendste boeken hier de vijfdelige Chicory Inn serie, Kleurenspel en de trilogie over De drie zussen (Morgenlicht, Dagdroom en Avondrood) zijn.

Welke boeken zijn mijn favoriet?
Sowieso de Chicory Inn serie, maar ook Moederhart vond ik een prachtig boek. De novelle Twinkeling zorgt er altijd voor dat ik zin in schrijven krijg, maar helaas heb ik deze nog niet in mijn collectie staan. Volgens mij is hij alleen nog tweedehands te verkrijgen, dus daar moet ik een keertje achteraan.

Met Anna Laura heb ik twee podcastafleveringen gemaakt over Dagdroom en Avondrood, die kan je hier terugluisteren (evenals alle andere podcastafleveringen die tot nu toe zijn verschenen).

Hoe inspireert deze auteur mijn schrijfleven?
Deborah schrijft feelgood boeken, maar wel met diepgang. Ik vind persoonlijk dat zij het beter doet dan Karen Kingsbury. Deborahs boeken zijn minder ‘Amerikaans’ om het zo maar te zeggen. In de boeken van Karen Kingsbury proef je het patriotisme en veel onderwerpen worden ook op een heel Amerikaanse manier benaderd (zoals Gods leiding in je leven, de militaire dienst en bijvoorbeeld een onderwerp als abortus). Nu zeg ik niet dat het fout is, maar het voelt vaak zo overdreven aan, niets voor nuchtere Nederlanders. En nu kom ik bij het punt dat ik wilde maken, de boeken van Deborah Raney zijn – naar mijn mening dan – niet zo vreselijk Amerikaans en daardoor inspireert ze mij ook om feelgood met diepgang te schrijven, zonder overdreven te worden.

Heb jij weleens een boek van Deborah Raney gelezen?

Liefs,

Mirjam

PS: Dit blogbericht bevat een of meerdere affiliate link(s). Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor 🙂

Kom me volgen op social media

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.