Persoonlijk #29 Content creatie: wat telt echt? 2.0

Ongeveer een jaar geleden schreef ik een reflecterend blogbericht over content creatie. Wat telde nu echt? Ik schreef destijds dat ik benieuwd was hoe ik een halfjaar later over deze analyse dacht en of ik er daadwerkelijk wat mee had gedaan. Nou … een jaar later heb ik besloten nogmaals te reflecteren en de analyse van een jaar geleden mee te nemen in die reflectie en daarover kan je vandaag van alles lezen.

Wat voor content maak ik allemaal?
Laat ik maar beginnen met een lijstje te delen met wat voor content ik dan allemaal maak, hoewel ik het woord content altijd maar lelijk vind. Ik noem mezelf liever maker dan content creator, het klinkt zo levenloos. Maar goed … ik kan het moeilijk maaksels noemen, dat vind ik ook geen mooi woord. Dus, hierbij een overzicht van de content die ik maak 😉

 • Boeken (heel belangrijk!)
 • Vervolgverhaal Friends 4-ever (technisch gezien valt het onder blogs)
 • Blogberichten
 • Podcast De Eindeloze Boekenkast
 • Vlogs (zowel in het Nederlands over schrijven, als in het Engels over lezen)
 • Insta posts & stories

Er zal vast nog wel meer zijn, maar dit zijn de zaken waar ik me in het dagelijks leven het meest mee bezig houd.

80/20 regel
De afgelopen jaren heb ik veel gelezen en gehoord over de 80/20 regel. Het komt hier op neer: Ongeveer 80% van de uitkomsten wordt veroorzaakt door 20% van de oorzaken. Op schrijfgebied zou je het zo kunnen stellen: 80% van mijn schrijfinkomsten komt door 20% van m’n inzet.

Nou zou je kunnen zeggen: laat al die extra content die je weinig of niets oplevert vallen en concentreer alleen op wat geld oplevert, maar mijn antwoord daarop is ‘nee’. Allereerst is het best lastig om te bepalen wat voor de grootste inkomsten zorgt, want aanwezigheid op social media verhoogt ook de verkoop van m’n boeken. En als tweede: ik wil niet alleen maar focussen op wat geld oplevert, maar op dat waar mijn hart ligt. Ik geniet van het maken van video’s over schrijven en lezen en ik vind het geweldig om met Anna Laura te werken aan onze podcast.

Kiezen
Soms heb ik een geweldig content idee, maar het is altijd goed om het een tijdje te laten sudderen in je hoofd. Zo had ik een week voordat ik dit bericht schreef het idee om een podcast te beginnen over schrijven, geloof en ondernemen. Ik was super enthousiast, had al voor zo’n 50 afleveringen onderwerpen en zelfs de eerste aflevering al opgenomen. Maar … door het schrijven van dit bericht ben ik toch op mijn beslissing teruggekomen. Ik zeg niet dat deze podcast er nooit gaat komen, maar voor nu is het beter als ik me focus op wat ik nu heb. Misschien dat ik volgend jaar de podcast alsnog lanceer en dat ik het dan combineer met mijn vlogs, maar dat zien we volgend jaar wel. Voor nu focus ik me op mijn schrijfwerk en de overige vormen van content.

Vooruitwerken
Een jaar geleden had ik nog maar één blogbericht op voorraad en ook voor de rest liep ik achter. Toen heb ik een aantal beslissingen genomen om te minderen. Dat is nu (gelukkig) niet van toepassing. Wat blogs betreft loop ik bijna twee maanden voor, met video’s voor m’n schrijfkanaal een maand en ook voor m’n booktube kanaal heb ik meer dan genoeg video’s op voorraad. Het is prettig om vooruit te werken, want dat betekent dat er veel meer ruimte in mijn hoofd is voor de belangrijkste content: namelijk manuscripten a.k.a. boeken.

Voor later
Toen ik een jaar geleden mijn bericht over content creatie deelde kreeg ik een berichtje van Anna Laura, volgens mij een reel op Instagram. Degene zag het creëren van content als een soort journaling. Je legt dingen vast voor later, zodat je ze zelf nog eens terug kunt lezen, luisteren of kijken. Nu merk ik dat ik eigenlijk nooit video’s van mezelf terugkijk, maar wél blogs teruglees. Dat vind ik heel waardevol omdat ik daarin lees hoe ik een paar jaar geleden over dingen dacht en waar ik aan werkte. Een van de leukste dingen vind ik m’n logboeken van oktober en november 2018. Hier schrijf ik over een nieuw idee voor een serie en de eerste versie die ik heb uitgewerkt en dat ik heel benieuwd ben wat het gaat worden. En nu is die serie werkelijkheid geworden en zijn er al drie delen verschenen.

Conclusie
Ik zal content blijven creëren, maar ik probeer er wel bewust over na te denken wat ik wanneer de wereld instuur. En ondertussen richt ik me op wat (voor mij) echt telt: boeken schrijven en zo mijn roeping leven.

Wat heeft jouw voorkeur: een podcast of vlogs over schrijven?

Liefs,

Mirjam

4 Reacties

 1. Je vlogs vind ik leuk en leerzaam. De nieuwe naam is beter. Verder lees ik graag je blogs, maar ik ben in het algemeen geen fan van podcasts. Geen idee waarom. Heel soms luister ik er een. Maar ik heb (schijnbaar) beeld nodig, kortom visueel ingesteld. Succes!

  1. Dankjewel 🙂 Grappig ook dat de nieuwe naam je al opgevallen is, daar hoop ik binnenkort nog iets meer over te vertellen. Ik hoor inderdaad wel vaker van mensen dat ze niet zo van podcasts houden. Ikzelf houd vooral van podcasts die eigenlijk gesprekken zijn tussen twee (of meer) mensen. Dat vind ik heel fijn om te luisteren tijdens huishoudelijke klusjes 😉

  1. Podcasts vind ik inderdaad ook wat makkelijker luisteren/bijhouden dan vlogs, maar regelmatig kijk ik toch wel vlogs op YouTube, vooral tijdens het werken in m’n bullet journal of andere creatieve dingen. Dan is het een fijne achtergrond. Blogs lezen is inderdaad wel het makkelijkste. Ik ben zelf ook benieuwd naar de toekomst, want er is nu alweer iets veranderd ten opzichte van dit bericht, haha.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: