Auteur uitgelicht #7 Fredrik Backman

Als je m’n blog al wat langer volgt weet je dat ik eens in de zoveel tijd een auteur uitlicht die behoort tot mijn rijtje favoriete auteurs of gewoon een auteur die mijn schrijfwerk heeft beïnvloedt. Vandaag licht ik weer een auteur uit, een Zweedse auteur deze keer, namelijk Fredrik Backman.

 1. Wat is de naam van de auteur en hoe is zijn of haar leven (tot nu toe) verlopen?
  Tja, eigenlijk moet ik deze vraag anders formuleren, want je hebt natuurlijk al kunnen lezen dat de naam van deze auteur Fredrik Backman is. Dit is (voor zover ik weet) zijn echte naam en geen pseudoniem. Backman groeide op in Helsingborg, een plaats in Zweden. Hij schreef voor het Helsingsborg Dagblad en een mannentijdschrift. In 2009 trouwde Backman en hij en zijn vrouw hebben twee kinderen. In 2012 kwam zijn debuut Een man die Ove heet (Nederlandse titel) uit.
 2. Hoeveel boeken heeft deze auteur geschreven en welke heb ik gelezen?
  Inmiddels heeft Backman 9 boeken geschreven, waarvan een non-fictie boek en twee novelles. Ik heb bijna al deze boeken gelezen, alleen de novelle De deal van je leven, het non-fictie boek Dingen die mijn zoon moet weten over de wereld en de roman Oma heeft me gestuurd om te zeggen dat het haar spijt. Het laatstgenoemde boek heb ik inmiddels wel in mijn bezit, dus dat hoop ik snel te lezen. Om de een of andere reden heb ik bijna al Backmans boeken gelezen in het Engels. Ik denk dat ik de reden wel weet: in het Engels zijn zijn boeken goedkoper te krijgen en ik vind het net zo gemakkelijk lezen als Nederlands.
 3. Wat zijn mijn favoriete werken van deze auteur?
  Ik denk dat mijn favoriet inmiddels Angstige mensen is. De manier waarop Backman serieuze onderwerpen aansnijdt en verpakt met humor vind ik geweldig. Ook Een man die Ove heet heeft een speciaal plekje in mijn hart omdat ik dit boek als eerste las van deze schrijver. Maar ik vond ook En elke ochtend wordt de weg naar huis steeds langer ontroerend. Dat is een van de novelles en deze beschrijft heel liefdevol over dementie.
 4. Hoe inspireert deze auteur mijn leven als schrijver?
  De manier waarop Backman serieuze onderwerpen aansnijdt, maar wel altijd humor erin houdt maakt echt indruk op mij en het liefst zou ik zo schrijven.

Heb jij weleens een boek van Fredrik Backman gelezen?

Liefs,

Mirjam

Kom me volgen op social media

2 Comments

 1. Nu ben ik toch geinteresseerd geraakt. En hij doet een beetje het zelfde als jij, ook jij probeert problemen in een roman bespreekbaar te maken. Is hij een christelijke schrijver of beter gezegd, zijn zijn boeken christelijk georienteerd? Succes!

  1. Nee, Fredrik Backman is geen christelijke schrijver. En dankjewel voor het compliment (ik vat het in ieder geval op als compliment ;-))

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.