Persoonlijk #21 Streng zijn voor jezelf

Op 1 november schreef ik een blog over mijn persoonlijke ervaring met het coronavirus en hoe het nu een jaar na de besmetting met mij gaat 😉 Hierin schreef ik ook dat ik binnenkort iets meer zou vertellen over streng zijn voor jezelf. Dat moment is nu aangebroken. Ik twijfelde of ik de blog in de categorie ‘schrijfpraat’ of ‘persoonlijk’ zou indelen, zoals je ziet ben ik voor het laatste gegaan, maar het heeft bij mijzelf vooral te maken met streng zijn op schrijfgebied.

Lief zijn voor jezelf
Er zijn blogs en tijdschriften mee vol geschreven: lief zijn voor zelf. Zelfliefde is een hot item. En nee, met deze blog wil ik absoluut niet zeggen dat het niet belangrijk is om mild te zijn voor jezelf en jezelf dingen te gunnen. Maar ik wil het hebben over bepaald gedrag dat ik bij mezelf merk dat er langzaam in sluipt en waar ik tegen wil vechten.

Want…
Soms moet je gewoon streng zijn voor jezelf en jezelf aan het werk schoppen. Soms moet je gewoon blijven doorgaan tot iets af is. In verschillende zelfhulpboeken gaat het over ‘future you’ en als je twijfelt op een moment of je nu lief moet zijn voor jezelf of juist streng … denk dan aan je toekomstige zelf. Gaat je toekomstige zelf blij zijn met een dagje relaxen in plaats van een dag herschrijven aan je manuscript (met als beloning natuurlijk een avondje relaxen)? Natuurlijk, de boog kan niet altijd gespannen zijn, maar soms moeten dingen gewoon gedaan worden. Niet zeuren, maar poetsen 😉

Persoonlijk
Door mijn besmetting met het coronavirus heb ik een tijdlang weinig geschreven. Op mijn schrijfdagen kwam ik gewoon niet toe aan schrijfwerk omdat ik mijn kostbare energie verspilde aan het kijken naar YouTube filmpjes en andere onbenulligheden. Ik was het zo zat, maar het lukte me ook niet goed om uit die spiraal te komen. Vaak genoeg zei ik tegen mezelf: ‘Ja, maar ik ben moe, ik verdien het wel om vanmiddag vrij te zijn en lekker een boek te lezen.’ En de hoeveelheid werk stapelde zich maar op.

Nu ben ik nog steeds weleens moe, maar ik probeer mijn schrijfdagen wel zo goed mogelijk te besteden. Ik wil minstens vijf uur schrijven (het liefst nog meer) op een dag die ik helemaal aan schrijven kan wijden. Wat geholpen heeft was terugkijken naar ‘vroeger’. Hoe deed ik dat toen ik nog voor de klas stond en iedere dag zo’n tien uur kwijt was aan mijn werk (inclusief reizen)? Er was zelfs een tijd dat ik én voor de klas stond, én mijn studie deed én erin slaagde boeken te schrijven. Daarbovenop had ik mijn coeliakie diagnose nog niet gehad, dus ik was vaak moe. Maar ik deed het gewoon. Omdat schrijven datgene was dat ik het liefste deed. En daarom vind ik dat ik wat strenger voor mezelf moet zijn als het gaat om schrijven. De vijf uur per schrijfdag zijn het begin en zijn onderdeel van de 15-20 uur per week die ik mezelf nu opleg in wat ik zelf omschrijf als ‘normale’ weken. Dus weken waarin ik geen twee verjaardagen, drie vergaderingen en nog een andere sociale bijeenkomst heb. Ik ben heel benieuwd wat eruit gaat komen, ik heb namelijk ontdekt dat ik helemaal niet zo gek veel tijd nodig heb om een boek te schrijven…

Ben jij streng voor jezelf?

Liefs,

Mirjam

Kom me volgen op social media

11 Comments

 1. Soms! Gistermiddag bijvoorbeeld. Ik wil gewoon 3 á 4 bladzijdes per week halen……. En ik ben nu niet tevreden met mijn verhaal…. Ik heb er zelfs aan gedacht om het allemaal te wissen…. Toch maar niet gedaan. Nu ga ik aan mijn verhaal werken, nieuwe dag dus weer goede moed 😉 Ik ga nu een paar gebeurtenissen verbeteren. Dus wens me maar suc6 ?

  1. Nooit, maar dan ook NOOIT je verhaal wissen. Je kunt het altijd verbeteren of iets eruit gebruiken voor een ander verhaal, neem dat maar van mij aan 😉 Ik begreep dat het inmiddels gelukt is om wat scènes te verbeteren, dus maar goed dat je niks gewist heb. Heel veel succes met schrijven!

 2. Ach soms te weinig streng. Maar je hebt gelijk, doelen bereik je alleen door (hard) werken. Dus dat houd ik maar weer in herinnering…..
  A goal without a plan is just a dream!
  En als je dan iets af hebt, maakt dat ook weer tevredener dan youtubes kijken.

  1. Dat is zeker waar. En soms kost iets ook veel minder tijd dan ik in eerste instantie denk. Dus dan kan ik de taak afronden en alsnog een YouTube filmpje kijken 😛

 3. Heel erg boeiend om jouw gedachten hierover te lezen. Ik denk dat ik vrij streng ben voor mezelf. Soms is dat ook gewoon nodig (want inderdaad: je hebt van die dingen die gewoon moeten gebeuren), maar soms is het niet handig. Dan ga ik op wilskracht veel te lang door en dan heb ik er achteraf last van. Dat is denk ik een afweging die je bij dit soort dingen moet maken en die jij ongetwijfeld ook vaak hebt gemaakt en nog maakt. Maar hoe dan ook: als jij lekker veel schrijft, heb ik eerder weer iets nieuws van je te lezen;).

  1. Dank je wel voor je reactie. En wat je schrijft herken ik uit je stories etc. op Instagram. En het is inderdaad wel een afweging die ik ook vaak heb gemaakt en vast ook zal maken, hoe ver ga je door op wilskracht. Maar soms weet ik ook wel: ik ben nu moe, maar morgen gaat het niet veel beter zijn, dus kan ik het maar net zo goed nu allemaal doen.
   Dat laatste vind ik een goede taakverdeling 😉

 4. Mooi artikel! En goed punt dat je wel lief moet zijn voor jezelf, maar dat streng zijn ook goed is, omdat je anders nergens toe komt. Ik ben vaak wat te streng voor mijzelf, er ‘moet’ altijd van alles, en dat vind ik ook leuk, maar tijdig rust nemen (vooral als ik eens ziek ben of moe) is dan best lastig. Misschien moet ik daarin eens wat strenger worden, tijdig ontspannen en niet te lang door gaan. 😉

  1. Dank je wel voor je reactie. Tijdig rust nemen kan inderdaad best lastig zijn, ik denk dat het als ondernemer helemaal lastig is. Want wanneer is het nu genoeg? Blijft denk ik zoeken naar een balans. En idd… even wat strenger voor jezelf zijn wat betreft ontspanning klinkt als een goed idee voor jou 😉

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.