Boekentip #18 Vijf boekentips voor dertigers

… maar ook als je (nog) geen dertig bent, zijn deze boeken leuk om te lezen 😉 Omdat ik volgende week jarig ben (en dan 31 word, waar blijft de tijd?!), leek het me tof om een boekentip met boeken speciaal voor dertigers te geven. Dat was lastiger dan ik had gedacht, maar ik heb uiteindelijk vijf boeken(series) gevonden om te tippen. Volgens mij heb ik verschillende boeken al vaker genoemd, maar dat mag de pret niet drukken.

Dingetjes van dertigers // Annemarie van Heijningen-Steenbergen
Dingetjes voor dertigers is laagdrempelig, persoonlijk en herkenbaar voor dertigers, bijna-dertigers en begin-veertigers. Een boeiend boek over een dynamisch decennium vol dromen, dilemma’s, downs én ups. Zoals vaker bij deze auteur zijn de thema’s verrassend divers, van lichtvoetig tot bloedernstig en alles er tussenin. De lezer wordt op een speelse manier aan het denken gezet: hoe vind ik het leven dat ik leid? Wat is mijn verlangen? Waar wil ik naar toe? Waarin vind ik mijn identiteit? Hoe zit het tussen God en mij?

Het is al een tijdje geleden dat ik dit boek van Annemarie las, volgens mij was ik nog geen dertig, maar het is zeker herkenbaar, humorvol en zet je aan het denken. Zeker een aanrader!

Turning thirty // Mike Gayle
In tegenstelling tot de meeste mensen kijkt Matt Beckford ernaar uit om dertig te worden. Eindelijk heeft hij zijn carrière, financiën en liefdesleven op orde, denkt hij. Maar het leven heeft andere plannen en na de breuk met zijn vriendin, ziet Matt zich genoodzaakt om weer bij zijn ouders in te gaan wonen. Dit scenario geeft nostalgische gevoelens en hij is wanhopig op zoek naar iets herkenbaars. Een voor een spoort hij zijn oude schoolvrienden op, de rest van de Geweldige Zeven. Maar als je dertig wordt, is niets zo simpel als je dacht dat het zou zijn…

Heel eerlijk: ik vond dit niet een geweldig boek van Mike Gayle, maar het zette me wel aan het denken. Hoe komt het dat je mensen uit het oog verliest? Wat kan je doen om het contact met hen goed te houden? Waarom loopt het leven zoals het loopt?

Ik zie je bij de vuurtoren // Courtney Walsh
Twaalf jaar geleden hebben jeugdvrienden Cody Boggs en Louisa Chambers een pact gesloten: op 30 juli zullen ze samen hun gedeelde dertigste verjaardag vieren bij de vuurtoren van Nantucket. Maar een verschrikkelijke gebeurtenis drijft hen uit elkaar. Jaren later kruisen hun paden weer als ze allebei ingehuurd zijn om te werken aan een inzamelingsactie voor de kustwacht van het eiland. De hereniging brengt niet alleen oude gevoelens maar ook herinneringen naar boven. Geheimen komen aan het licht en oud zeer steekt de kop op. Kunnen Cody en Louisa tot verzoening komen en hun liefde voor elkaar een tweede kans geven?

De flaptekst geeft het al weg: de personages vieren in dit boek hun dertigste verjaardag. Ik ben een groot fan van boeken met ’tweedekansliefde’, dus ik heb van dit boek genoten. Je hoeft het eerste deel in de serie ‘Terug naar het eiland’ niet gelezen te hebben, om van dit boek te kunnen genieten.

Zeerozen // Irene Hannon
Eric Nash keert na een pijnlijk ontslag terug naar het dorp waar hij opgroeide. Daar blijkt het huis van zijn ouders te worden verbouwd tot een bed & breakfast. In plaats van rustig na te denken over zijn carrière, wordt hij constant afgeleid door herrie, chaos – en een knappe vrouwelijke architect. Zij probeert de chagrijnige zoon van haar opdrachtgever zoveel mogelijk te negeren, maar als hij zijn hulp aanbiedt bij een project dat haar persoonlijk raakt, ziet ze hem van een heel andere kant.

Eigenlijk had ik hier bijna de hele Hope Harbor serie wel neer kunnen zetten. Dit zijn echt perfecte boeken voor dertigers, omdat de personages meestal ook in de dertig zijn en dan hun grote liefde vinden.

De middernachtbibliotheek // Matt Haig
Nora wordt overweldigd door het gevoel dat ze in haar leven verkeerde keuzes heeft gemaakt, en iedereen teleurstelt. Wanneer ze in de Middernachtbibliotheek terechtkomt, een plek tussen leven en dood, krijgt ze de kans om te zien op welke vele manieren haar leven anders had kunnen verlopen. Terwijl ze door de Middernachtbibliotheek struint moet ze de ultieme vraag onder ogen komen: wat maakt het leven de moeite waard?

Dit vraagt enige uitleg, denk ik. Onlangs had ik heel veel zin om dit boek te herlezen en aangezien ik in een soort leesdip zat, leek het me de perfecte gelegenheid om er weer uit te komen. Het boek is herkenbaar in de zin dat ik me regelmatig afvraag hoe mijn leven eruit had gezien als ik op bepaalde momenten andere keuzes had gemaakt. De les die ik zelf steeds uit dit boek haal is dat het leven wat je nu hebt, de moeite waard is. Alle keuzes die je tot nu toe hebt gemaakt, hebben je hier gebracht en dat is precies waar je zijn moet. O, ik bedenk me nu trouwens ook dat het personage 36 is, dus een dertiger 😉

Welk boek zou jij jouw leeftijdsgenoten aan willen raden?

Liefs,

Mirjam

Kom me volgen op social media

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.