Schrijftip #27 De zeven belangrijke elementen van een geweldig boek

Het is ruim drie jaar geleden dat ik voor het laatst een officiële schrijftip op mijn blog deelde. Vandaag start ik een reeks met nieuwe schrijftips, voor alle lezers onder mijn volgers die zelf graag schrijven. Deze tips probeer ik zoveel mogelijk vanuit mijn eigen schrijfwerk te onderbouwen, dus ik denk dat alleen lezers van mijn boeken er ook wel plezier van zullen hebben. Deze schrijftipreeks volgt hetzelfde artikel als de videoserie die ik twee jaar geleden deelde, namelijk een artikel van Writer’s Write, over the seven critical elements of a great book.

Het artikel van vandaag is meer een inleiding, waarin ik die zeven elementen benoem en kort over elk onderdeel iets zeg. In de volgende artikelen ga ik dieper op elk afzonderlijk element in. Het is de bedoeling dat er in ieder geval iedere maand (op zaterdag) een schrijftip online komt, maar misschien dat ik af en toe een extra artikel deel.

De zeven elementen.

  • Plot: Eigenlijk is het vanzelfsprekend, maar je boek moet een plot, ofwel verhaallijn hebben. De gebeurtenissen moeten op de juiste volgorde (niet per se chronologisch) plaatsvinden en daar moet je als auteur over nagedacht hebben.
  • Personages: Voor zo ver ik weet is er nog nooit een boek verschenen waar geen personages in voorkwamen. Een personage hoeft niet per se een mens te zijn, in kinderboeken zijn het vaak dieren die de hoofdrol spelen in een verhaal, bijvoorbeeld Rupsje Nooitgenoeg in het gelijknamige boek.
  • Perspectief: Het juiste perspectief is ontzettend belangrijk voor je verhaal. Heb je het juiste personage/de juiste personages gekozen om het verhaal uit te te vertellen? Blijf je consistent?
  • Dialoog: Zonder dialoog gaat een lezer zich al snel vervelen. Het is een superbelangrijk element van je boek, probeer de regel Show, don’t tell, maar vol te houden zonder dialoog (hoewel je af en toe echt wel mag vertellen, je hoeft niet elke minieme actie te laten zien).
  • Tempo: Is het tempo van je boek ook passend bij het verhaal dat je vertelt? Als je een psychologische roman schrijft, volgen de gebeurtenissen elkaar niet razendsnel op en op een voortkabbelende thriller zit niemand te wachten.
  • Stijl: Dit is een lastige, want stijl is niet direct aan te leren. Ook hebben lezers verschillende voorkeuren, niet iedereen houdt van dezelfde schrijfstijl. Toch zijn er bepaalde stappen die je kunt zetten ter bevordering van de juiste stijl.
  • Begin, midden en einde: Dit punt heeft alles the maken met de Three Act Structure en daar wil ik je graag een volgende schrijftip al meer over vertellen, omdat meer leren over die structuur mij ontzettend heeft geholpen bij het schrijven van De liefdesformule en ik denk dat het de basis is voor iedere schrijver.

Ondanks dat dit bericht meer een inleiding is op de schrijftipreeks, hoop ik dat je er al iets van hebt opgestoken. Ik hoop aan het einde van elke tip ook een (kleine) opdracht te geven voor alle auteurs in spe. Deze keer is dat om na te gaan of het verhaal dat je hebt geschreven (of wilt schrijven) deze zeven elementen bevat. Misschien vind je het lastig, omdat je niet van elk onderwerp evenveel weet, maar doe het in ieder geval voor de onderdelen die je wel begrijpt.

Wat vind je van deze nieuwe reeks op mijn blog?

Liefs,

Mirjam

Kom me volgen op social media

4 Comments

  1. Oh wat leuk dat je weer meer schrijftips gaat delen!! Ben heel benieuwd en ik hoop dat ik er wat aan heb, maar dat zal vast wel:)

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.