Boekentip #2 Vijf boeken met een koninklijk tintje

Oké, ik geef toe: ik ben een beetje te laat, want het was gisteren natuurlijk Koningsdag. Maar vandaag geef ik je alsnog een aantal boekentips rondom het thema ‘Koning’. Ik ben van plan om vanaf nu elke maand een blog te gaan delen met boekentips, nadat het eerste bericht in deze reeks in december online kwam. Geen review, maar alleen de samenvatting van het boek en wellicht in één of twee zinnen wat ik ervan vond.

Van tevoren wil ik je wel even waarschuwen: het is geen origineel lijstje en ik denk dat je één boek sowieso wel kunt raden dat erop staat. Maar goed, het zijn wel vijf boeken met een Koninklijk tintje.

De Grijze Jager: de koninklijke leerling // John Flanagan
Een vreselijke tragedie heeft het leven van Will verwoest en hij zweert dan ook wraak op degenen die hiervoor verantwoordelijk zijn. Zelfs als dat zou betekenen dat hij het korps van de Grijze Jagers moet verlaten. Wills vrienden maken zich ernstig zorgen over hem. Het is Halt die met de oplossing komt: Will moet een leerling aannemen om zijn gedachten te verzetten. En zoals meestal krijgt Halt gelijk. Meer dan hem lief is zelfs.

Dit is het twaalfde deel in De Grijze Jager serie en echt een van mijn persoonlijke favorieten (hoewel ik groot fan ben van de hele serie). Heeft én avontuur én een heel goede en sterke karakterontwikkeling.

Koning van Katoren // Jan Terlouw
De 17-jarige Stach droomt er van koning van het land Katoren te worden. De oude koning is zeventien jaar geleden overleden en er is nog steeds geen opvolger gevonden. De zes ministers die het land – tijdelijk – besturen geven Stach zeven opdrachten, als Stach er in slaagt deze te vervullen wordt hij de nieuwe koning van Katoren. Maar zoeken de ministers eigenlijk wel een nieuwe koning?

Een van mijn favoriete boeken sinds mijn meester in groep 7 het verhaal vertelde aan ons. Hij was het boek zelf aan het lezen en vertelde het verhaal en dat kon hij ontzettend goed. Eigenlijk vond ik zijn vertelstijl nog beter dan het boek…

De terugkeer van de koning // J.R.R. Tolkien
De legers van Sauron groeien en zijn zwarte schaduw trekt steeds verder over Midden-aarde. Mensen, dwergen, elfen en enten verenigen zich tegen het kwaad terwijl Frodo en Sam zijn aangekomen in Mordor om hun lotsbestemming te voltooien: het vernietigen van de Ring.

Deze kan ook niet ontbreken in het rijtje. Je moet er wel van houden uiteraard. Ik was groot fan, maar dat is met de jaren wel minder geworden. Wat me trouwens opvalt … in veel fantasy boeken (ook de Amerikaanse) is de regeringsvorm een monarchie. Hoe komt dat? In Amerika zijn ze daar helemaal niet zo vertrouwd mee…

De koning // Steven James
In De Koning van Steven James zint een ontsnapte moordenaar op wraak. De koning is een nieuw deel in de bloedstollende serie over FBI-agent Patrick Bowers. FBI-agent Patrick Bowers bouwt samen met zijn verloofde en zijn stiefdochter in alle rust aan hun gezamenlijke toekomst. Maar dan ontsnapt een seriemoordenaar die Patrick ooit heeft opgepakt. Deze misdadiger kan maar aan één ding denken: zijn diepe haat voor Patrick Bowers. Patrick wordt meegesleurd in een radeloze zoektocht naar de twee vrouwen die hem het meeste lief zijn, terwijl hij ondertussen een internationale samenzwering moet tackelen om een grootschalige terroristische aanval te voorkomen.

Brr, ik weet dat ik soms met kippenvel deze thrillerserie las (en nooit voor het slapen gaan), maar het was wel een goed verhaal. Misschien dat ik deze serie ooit nog wil herlezen, maar zeker weten doe ik het niet … door de jaren heen ben ik er eerlijk gezegd niet dapperder op geworden 😉

En dan nu de laatste … die komt echt als een verrassing 😛

De brief voor de koning // Tonke Dragt
Tiuri is bijna ridder. Nog één nacht scheidt hem van de ridderslag. Deze laatste nacht moet hij in afzondering en absolute stilte doorbrengen. Juist dan klinkt er een schreeuw om hulp. Als Tiuri antwoordt, wordt hij geen ridder. Maar het gaat om leven en dood… Tiuri opent de deur. De nachtelijke bezoeker stelt hem een vraag die zijn leven zal veranderen. Hij moet een geheime brief bezorgen aan de koning aan de andere kant van de bergen – een brief die het lot van het hele koninkrijk zal bepalen. Tiuri moet alles achterlaten: zijn thuis, zijn dromen – voor een opdracht die hem zijn leven kan kosten.

Echt, een van de mooiste boeken ooit. En ongeveer een jaar geleden lukte het me eindelijk om uit te leggen waarom ik dat vind: “Het verhaal van Tiuri heeft me altijd bemoedigd om door te gaan, vol te blijven houden, de regels af en toe te negeren omdat ze niet rechtvaardig zijn en weten dat er altijd mensen om je heen zijn die je zullen steunen.”

Natuurlijk zijn er vast nog veel meer boeken te bedenken met een koninklijk tintje. Deel jij jouw boekentip(s) rond dit thema in een reactie?

Liefs,

Mirjam

4 Reacties

  1. Leuke blog, ook na Koningsdag. 😉 Koning van Katoren was een van de favoriete boeken uit mijn jeugd; ik heb sowieso Jan Terlouws boeken stuk gelezen haha. De brief voor de koning van Tonke Dragt heb ik een paar jaar geleden gekocht, maar nog niet gelezen. Ga ik vóór volgende Koningsdag doen. 😉

    1. Jaa, dat Koning van Katoren je favoriete boek was kan ik me heel goed voorstellen. Voor mij is dat nog altijd De brief voor de koning, dus ben heel benieuwd wat jij daarvan vind!

  2. Leuke blog weer 🙂 Koning van Katoren heb ik heel lang geleden een stukje uit gelezen dus ik weet niet echt goed meer hoe die ging, dus ik heb hem weer gereserveerd bij de bieb. En ja, met dat laatste over de brief voor de koning ben ik het helemaal eens 😉 Het lijkt trouwens echt of iedereen het tegenwoordig over de grijze jager heeft. Ik heb ooit eens een keer denk, max 30 bladzijdes ofzo gelezen uit boek 1 maar vond het toen erg saai! Maar, als iedereen het er over heeft, zou het wel leuk zijn 😉 En misschien moet ik gewoon even doorlezen.

    1. Wat leuk, hopelijk heb je er weer een boek bij voor de 200 (toch? die je dit jaar wilde lezen. Misschien moet je de Grijze Jager nog een kans geven, de serie telt inmiddels alles bij elkaar 18 boeken en dan heb je ook nog 8 (binnenkort 9) delen in de Broederband serie… dus dan heb je wel weer een heleboel boeken om te lezen 😉 Veel leesplezier!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: