Boekentip #1 Vijf boeken om te lezen tijdens Kerst

Zo in de laatste maand van het jaar start ik toch nog even een nieuwe rubriek. Eigenlijk zou ik vandaag mijn favorietenlijst van 2021 met je delen, maar ik heb besloten om dat toch volgende week te doen. Vandaag wil ik je nog even wat boekentips geven voor Kerst. Misschien heb je nog wel behoefte aan een fijn boek om mee op de bank te kruipen al dan niet met dekentje, dus hier volgen vijf tips.

The Deal of a Lifetime of De deal van je leven // Fredrick Backman
Een man die zijn hele leven alleen maar aan succes en geld heeft gedacht blijkt ernstig ziek. In het ziekenhuis ontmoet hij een vijfjarig meisje dat zijn leven voor altijd zal veranderen. Ze is een slimme meid – slim genoeg om te weten dat ze de tumor in haar lichaam niet zal kunnen verslaan door de hele dag met haar kleurpotloden tekeningen te maken. Maar het lijkt de volwassenen in haar leven gelukkig te maken, dus blijft ze het doen. Op kerstavond kijkt de man terug op zijn leven: zijn successen in het bedrijfsleven, zijn falen als ouder, zijn spijt over wat er gebeurd is in het verleden, zijn hoop voor de toekomst. Nu, op deze koude winternacht, krijgt hij een onverwachte kans om iets opmerkelijks te doen, iets wat grote gevolgen zal hebben voor het vijfjarige meisje. Maar voordat hij de deal van zijn leven kan maken, moet hij erachter komen wat zijn eigen leven werkelijk waard is geweest.

Prachtig boek met wijze levenslessen.

A boy called Christmas
of Een jongen met de naam Kerstmis // Matt Haig
Nikolas woont met zijn vader in Finland, waar ze het niet al te ruim hebben. Wanneer Nikolas’ vader de kans krijgt om veel geld te verdienen, neemt hij die meteen aan. Hij gaat op reis naar het noorden om te helpen bewijzen dat Elfhelm, het legendarische elfendorp, echt bestaat en laat Nikolas achter bij de kwaadaardige, kinderhatende tante Carlotta. Het duurt niet lang voor Nikolas het niet meer uithoudt en op zoek gaat naar zijn vader.

Door de Netflix film is dit boek razend populair geworden en ik had graag gezegd dat ik ‘m al eerder had ontdekt. Maar dat is niet zo. Wel een prachtig boek. De verfilming vond ik trouwens ook heel erg goed!

Baby it’s cold outside // Susan May Warren
Vijf semi-onbekenden. Een sneeuwstorm. Een Kerstfeest dat geen van hen ooit nog zal vergeten. Dottie Morgan heeft geen zin om haar huis en hart te delen met de feestdagen. Haar vreugde om het Kerstfeest te vieren is verdwenen nadat haar zoon in de Tweede Wereldoorlog is gesneuveld. Alleen en bitter wil ze niets liever dan zich verstoppen en Kerst langs zich heen laten gaan. Nadat ze gewerkt heeft als monteur in het leger, keerde Violet Hart terug naar een gemeenschap die niet goed weet wat ze met haar aan moeten. Ze is geen soldaat, maar ze is ook geen gewoon buurmeisje. Ze heeft zichzelf voorgenomen om door het leven te gaan als de vrijgezel van Frost, Minnesota. Voormalig soldaat Jake Ramsey heeft een missie: de brieven die Violet schreef aan zijn beste vriend, die gesneuveld is in de strijd. Maar Jake is al jaren verliefd op Violet, ongeveer zo lang als hij een geheim bij zich draagt dat haar hart weleens zou kunnen breken. En dan is daar ook nog Gordon Lindholm, een boer die vlakbij Dottie woont en zijn eigen verdriet heeft. Als Dottie door een sneeuwstorm vastzit in haar huis, samen met Violet, Jake, Gordon en een ronddwalend kind, moeten ze samenwerken om te overleven. Wellicht kunnen ze samen het wonder van Kerst ontdekken dat hun harten kan helen…

Helaas is dit boek alleen beschikbaar in het Engels, maar ik las ‘m vorig jaar met Kerst en vond ‘m prachtig!

Er was eens een kleerkast // Patti Callahan
Megs Devonshire houdt zich het liefst de hele dag bezig met cijfers en formules. Haar jongere broertje George heeft niet lang meer te leven en neemt graag zijn toevlucht tot de boeken van Narnia. Hoewel ze niks met de boeken heeft, besluit Megs op Georges aandringen op zoek te gaan naar de auteur om erachter te komen waar het idee van Narnia vandaan komt. In plaats van antwoorden geeft C.S. Lewis haar het inzicht dat verbeelding en hoop krachtiger zijn dan welke formule dan ook.

Ik had een minireview van dit boek willen schrijven, maar dat is niet meer gelukt. Bij gebrek daaraan tip ik ‘m graag voor de kerst. Hij is minder in de kerstsferen dan de andere boeken, maar zeker prima te lezen deze Kerst!

De matchmaker // Marijke Vos
Liefde? Ha! Carol gelooft niet in de liefde. Tenzij ze er geld aan kan verdienen. Haar miljonairsmatchingbureau loopt dan ook als een tierelier. Zeker rond de kerstdagen werkt Carol hard en maakt ze lange dagen, wat ze ook eist van iedereen om haar heen, van die incompetente assistente tot de wannabe-barista in het koffietentje op de hoek. Carol kan niet wachten tot de kerstdagen achter de rug zijn. Totdat een nieuwe cliënt haar meeneemt op een bijzondere reis door het verleden en het heden en haar een kijkje in de toekomst geeft. Lukt het dan toch om Carols koude hart te laten smelten?

Een mooie feelgood hervertelling van ‘A Christmas Carol’ van Charles Dickens. Het origineel vind ik mooi, maar deze versie vond ik echt heel erg tof.

Ik hoop dat je het leuk vond om mijn Kerstige boekentips te lezen. Wil je nog meer boekentips? Luister dan vanmiddag naar de aflevering van De Eindeloze Boekenkast, daar geven Anna Laura en ik tips voor winterse boeken. Het is alweer de laatste aflevering van 2021, maar in 2022 gaan we weer vrolijk verder met de podcast!

Welk boek ga jij met Kerst lezen?

Liefs,

Mirjam

PS: Normaal komt er natuurlijk altijd een blogbericht online op zaterdag, maar deze keer verwijs ik je naar het blogbericht dat ik vorig jaar tijdens Kerst publiceerde. En uiteraard wens ik je goede Kerstdagen toe.

2 Reacties

  1. Ik lees eigenlijk nooit kerstverhalen met kerst. Zelfs A Christmas Carol las ik in de zomer. En nu lees ik gewoon door mijn TBR stapeltje heen: snel door Kim Stanley Robinsons boek New York 2140 heen zien te komen. Ik vind het prachtig, maar er zitten zoveel personages in dat ik ze nu niet meer heel goed uit elkaar kan houden.

    1. Dat is natuurlijk ook een optie 😉 Ik las ook nooit kerstverhalen met kerst, maar ben daar vorig jaar mee begonnen. Dat vond ik toch wel leuk. Veel personages in een verhaal zijn altijd lastig, maar kan ook zeker mooi zijn. Veel leesplezier de komende tijd!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.