Auteur uitgelicht #8 Tonke Dragt

Het is al bijna een halfjaar geleden dat ik voor het laatst een auteur uitlichtte. Ik hoop het dit jaar wat frequenter te doen. Voor wie nieuw is op mijn blog: eens in de zoveel tijd zet ik een auteur in de schijnwerpers. Dit kan een van mijn favoriete auteurs zijn (dat is vandaag zeker het geval), maar kan ook gewoon een auteur zijn die mijn schrijfwerk inspireert. Vandaag gaat alle aandacht naar Tonke Dragt.

 1. Wat is de naam van de auteur en hoe is zijn of haar leven (tot nu toe) verlopen?
  Zoals je in de inleiding en titel al hebt kunnen lezen gaat het vandaag over Tonke Dragt. Deze Nederlandse auteur werd in 1930 geboren in Batavia (nu Jakarta). Haar jeugd verliep gelukkig, tot in 1942 Nederlands-Indië (nu Indonesië) werd bezet door Japan. Tonke werd met haar familie in een kamp opgesloten. Samen met een vriendinnetje ging Tonke een boek schrijven. Dat ze te weinig papier hadden hield hen niet tegen, ze schreven op alles wat ze konden vinden: wc-papier en kleine stukjes papier. Na de oorlog verhuisde de familie Dragt naar Nederland en ging Tonke naar de HBS en volgde ze een opleiding aan de kunstacademie. Vervolgens werd ze tekenlerares op een middelbare school. Orde houden vond ze lastig (hé, I feel you, Tonke), maar dat veranderde als ze een verhaal ging vertellen. In 1961 verscheen haar eerste boek, Verhalen van de tweelingbroers en het jaar erop verscheen De brief voor de koning. Dit boek werd in 1963 uitgeroepen tot Kinderboek van het Jaar en werd bekroond met de Griffel der Griffels (1955-2004). Helemaal terecht! Tonke bleef schilderen en schrijven.
 2. Hoeveel boeken heeft deze auteur geschreven en welke heb ik gelezen?
  Ik durf niet te zeggen of ik alle boeken van Tonke heb gelezen, maar de meeste wel. Haar meest beroemde boek, De brief voor de koning heb ik ontelbaar vaak herlezen. Mijn broer had een exemplaar en ik denk dat ik die minstens vier keer heb gelezen, vervolgens kreeg ik mijn eigen exemplaren (er staan er drie in de kast, sorry) en die zijn ook vaak genoeg gelezen. Of ik er ooit genoeg van krijg? Ik heb geen idee. Op Boekbeschrijvingen.nl vond ik trouwens een overzicht van de boeken van Tonke, daar tel ik er 22, volgens mij heb ik er 11 van gelezen, de helft dus. Eigenlijk moet ik de rest ook maar gaan lezen hè?
 3. Wat is mijn favoriete boek van deze auteur?
  Tja, dat heb je in de vorige vraag al wel kunnen lezen. Het vervolg, Geheimen van het Wilde Woud vind ik ook erg goed trouwens, die is wat duisterder dan De brief voor de koning. En als ik Ogen van tijgers lees krijg ik altijd zin om te tekenen en schilderen. Ook aan Verhalen van de tweelingbroers heb ik goede herinneringen, een stagemeester in groep 8 vertelde verschillende verhalen van dit boek en gaf ons er opdrachten bij.
 4. Hoe inspireert deze auteur mijn leven?
  De boeken van Tonke zijn altijd een beetje mysterieus, dat vind ik echt gaaf. Ook heeft ze in het nawoord van De brief voor de koning geschreven dat ze, toen ze echt het boek ging schrijven, begon met het tekenen van een kaart. Dit heb ik zelf ook gedaan bij het schrijven aan De stad en ik merk dat het me helpt. Daarnaast is Tonke inmiddels 91 jaar oud en ze schrijft nog steeds (oké, wel in samenwerking met andere mensen). Het lijkt me geweldig om op hoge leeftijd nog steeds verhalen te kunnen schrijven en delen met de wereld, al ben ik bang dat ik de technologische ontwikkelingen niet allemaal meer bij kan houden. Maar ik weet al een oplossing: ik schrijf dan historische romans over de periode 2000-2022 😉

Ben jij bekend met de boeken van Tonke Dragt?

Liefs,

Mirjam

Kom me volgen op social media

4 Comments

 1. Ja! U heeft het wel vaker over de brief voor de koning gehad, dus ik dacht, laat ik die maar gaan lezen! En hij was superleuk! Daarvoor had ik al verhalen van de tweelingbroers gelezen, die las de juf voor in groep 8 en was niet uitgekomen, dus had ik hem geleend bij de bieb. Ook geheimen van het wilde woud heb ik gelezen en ik ben het met je eens dat het net een wat duisterder is.

  1. Wat gaaf dat je De brief voor de koning bent gaan lezen dankzij mijn aanraders. Ik vind De zevensprong van Tonke Dragt zelf ook erg leuk, weet niet of je die al gelezen hebt, maar anders weer een boek voor de lijst deze maand 😉

 2. Ik heb nog nooit een boek von Tonke Dragt gelezen. (of misschien “brief voor de Koning”) Er staat er 1 ongelezen in mijn kast. Verder kwamen die boeken pas uit, toen ik er eigenlijk al te oud voor was. (en dan lees je dat niet meer….) Interessant is, dat de biografie van Tonke bijna gelijk is aan die van mijn moeder, alleen was mijn moeder 4 jaar ouder. Maar verder, Indië, Jappenkamp, HBS en Kunstacademie kloppen. Dus nu kijk ik toch met een andere blik naar haar boeken. En ga er snel eens een lezen. En ook meer over haar persoonlijk zoeken. Bedankt dat je me op deze schrijfster hebt gewezen.

  1. O wauw, wat een overeenkomsten! Echt bijzonder inderdaad. Ik ben benieuwd of je nog steeds kunt genieten van de boeken van Tonke Dragt. Het is inderdaad wel zo dat als je eenmaal een bepaalde leeftijd hebt bereikt veel boeken niet meer leuk vindt, maar de boeken waar je als kind/jongere van hield blijven je altijd bij, denk ik.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.