Boekreview #34 A man called Ove // Fredrik Backman

Toen ik afgelopen zomer in Engeland was, heb ik een flinke stapel boeken mee naar huis genomen, waaronder het boek A man called Ove. Het boek werd mij aangeraden door Lindi, de moeder van de kinderen waar ik verschillende zomers op gepast heb. Zij had het met haar bookclub gelezen en ze zei dat ik het vooral moest lezen vanwege de unieke schrijfstijl. Vandaag lees je wat ik van dit boek vond.

Specificaties: Roman // Sceptre // 293 blz’s // Engels, vert. (Zweeds) // 2014

Ove heeft zijn leven lang gewerkt, op tijd zijn belastingen betaald en nog nooit een lening gehad. Ook heeft hij altijd in een Saab gereden, hij heeft een hekel aan katten en maakt elke dag een rondje door de buurt om te zien of iedereen zich wel aan de regels houdt. Zo op het eerste gezicht lijkt hij een grumpy old man, maar elk hoofdstuk wordt de sluier iets verder opgelicht, waardoor we achter Ove’s ware gezicht kunnen kijken. Sind het overlijden van zijn vrouw, heeft Ove geen reden meer om te leven, dus besluit hij er zelf een einde aan te maken. Helaas voor hem, zijn er elke keer klusjes die hij op moet knappen en vervelende buren die aan zijn hoofd zeuren.

A man called Ove leest als een soort puzzel. Sommige hoofdstukken spelen zich in het heden af, sommigen in het verleden en weer anderen zijn een mix van heden en verleden. Door het verhaal heen kom je steeds meer te weten over Ove en wordt zijn soms vreemde gedrag verklaard. Uiteindelijk zul je, vroeg of laat, van hem gaan houden, maar ook van de mensen om hem heen. Behalve dan van mensen in white shirts. A man called Ove is een ontroerend verhaal over een man die weer op zoek gaat naar de zin van het leven, na het overlijden van zijn vrouw.

Dit boek heeft van mij 5 sterren gekregen. Het boek is trouwens ook verkrijgbaar in het Nederlands en heet Een man die Ove heet.

Had jij weleens gehoord van Fredrik Backman?

Liefs,

Mirjam

3 Reacties

  1. Dit boek staat al heel lang op mijn wil-ik-lezen-lijst, maar het is er nog niet van gekomen. waarschijnlijk omdat ik twijfelde of het nou wel echt een leuk boek zou zijn. Dus bedankt voor de review! Nu weet ik dat het zeker waard is om hem te gaan lezen.

    En wat superhandig dat regeltje met specificaties! Heel overzichtelijk. Als je het goed vindt neem ik dat idee graag mee voor in mijn boekrecensies.

    1. Graag gedaan 🙂 Nu hoop ik maar dat jij ook van dit boek gaat genieten!

      En natuurlijk mag je dat regeltje met specificaties overnemen, ik heb het ook weer ergens anders gezien.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: