Mini reviews #3 Fantasy, feelgood & ‘sci-fi’

Ook deze maand deel ik weer drie mini reviews met je. Ik probeer te variëren in de genres van de boeken en volgens mij is dat deze maand ook weer goed gelukt. In deze blog wil ik het met je hebben over de Mistborn trilogie van Brandon Sanderson, Ik kom je halen! van Marijke Vos en The Midnight library van Matt Haig. Strict genomen valt de laatste in het sci-fi genre, maar het is eigenlijk gewoon een roman.

Mistborn // Brandon Sandorson (fantasy)
Het verhaal: Het is best lastig om drie boeken in een paar zinnen samen te vatten. Maar in het eerste boek van deze trilogie, Het laatste rijk volgen we Vin en Kelsier die van plan zijn om het dictatoriale regime omver te werpen. Kelsier en Vin zijn beiden Nevelmensen, wat betekent dat ze metalen kunnen branden om daar kracht uit te onttrekken.. Aan het einde van het eerste deel gaat Kelsier dood en lukt het Vin om de Opperheer te doden, maar de strijd is nog lang niet voorbij. In De bron der verheffing en De held van weleer gaan ze met nieuwe bondgenoten de strijd aan tegen de onbekende Diepte, wat nog erger schijnt te zijn dan de Opperheer.
Mijn mening: Een paar jaar geleden had ik het eerste deel in deze trilogie al gelezen. Het magische systeem werkt eigenlijk best simpel en ik denk dat juist daar de kracht inzit. Soms gaat het verhaal wel erg traag, maar de fijne personages maken veel goed. Aan het einde van deel drie gebeurt er iets dat ik niet aan zag komen en ik vind het nog steeds een beetje stom, maar snap ook wel dat het onvermijdelijk was. Ik vond het best een goede trilogie, maar niet de beste fantasy die ik ooit gelezen heb. Veel booktubers claimen dat Brandon Sanderson de beste fantasy schrijver ooit is, maar die mening deel ik niet.
Eindoordeel: Gemiddeld heb ik deze trilogie 3,5 ster gegeven. Het laatste boek het minst aantal sterren vanwege het einde.

Ik kom je halen // Marijke Vos (feelgood)
Het verhaal: Lotte en Sophie zijn al beste vriendinnen zolang ze zich kunnen herinneren. Als Sophie voor haar werk naar New York moet, vindt Lotte dit dan ook gewoon leuk voor haar. Echt. Vooruit, ze is ook een tikkeltje jaloers. Als de berichtjes van Sophie langzaam van toon veranderen en uiteindelijk uitblijven weet Lotte dan ook zeker dat er iets mis is. Ze hoeft geen seconde na te denken, pakt haar spullen en vliegt de wereld over om haar beste vriendin te gaan zoeken. Een doldwaze spannende roadtrip dwars door Amerika, vol gekke en inspirerende personages gebaseerd op ware vriendschap.
Mijn mening: Vorig jaar las ik voor het eerst boeken van Marijke Vos en dit was haar debuut, dus die wilde ik ook graag lezen. Ik vind het fijn dat haar boeken (tenminste degenen die ik tot nu toe heb gelezen) geen expliciete scènes bevatten 🙂 Natuurlijk was dit verhaal soms wel een beetje vergezocht, maar het roadtrip gedeelte vond ik echt geweldig. Het zorgde ervoor dat ik zelf misschien stiekem ook wel een keertje naar Amerika wil, hoewel ik dat idee eigenlijk al een tijdje had laten varen. Hoewel het verhaal soms een tikkeltje dramatisch was, was het ook een fijne feelgood om even tussendoor te lezen!
Eindoordeel: Dit boek heb ik 3,75 sterren gegeven.

The Midnight Library // Matt Haig (‘Sci-fi’)
Het verhaal: Nora wordt overweldigd door het gevoel dat ze in haar leven verkeerde keuzes heeft gemaakt, en iedereen teleurstelt. Wanneer ze in de Middernachtbibliotheek terechtkomt, krijgt ze de kans om te zien op welke manieren haar leven anders had kunnen verlopen. Ze gaat op zoek naar het antwoord op de ultieme vraag: wat maakt het leven de moeite waard?
Mijn mening: Toen ik dit boek las zat ik best in een lastige periode en The Midnight Library was een fijn lichtpuntje in deze tijd. Ik vond de verhaallijn erg origineel en ook Matts schrijfstijl geweldig. Nora was een leuk karakter en ik hoopte echt dat ze het perfecte leven zou vinden. Het einde van het boek was een beetje voorspelbaar, toen ik ongeveer op de helft was had ik wel een idee hoe het zou aflopen. Maar misschien was dat ook wel omdat ik hoopte dat het zo zou aflopen. Sommige losse eindjes werden iets te mooi weggewerkt, maar al met al was het een hartverwarmend boek dat zeker een positief effect had op m’n mentale gezondheid.
Nog even over het genre: Officieel valt The Midnight Library onder sci-fi, omdat het over een multiverse gaat. Maar daar merk je niet zo heel veel van, er zijn geen kloonoorlogen over buitenaardse reizen, dus ook als je geen fan bent van sci-fi is dit een mooi boek!
Eindoordeel: Ik heb The Midnight Library 4,75 ster gegeven.
PS: Het boek zal in april in Nederland verschijnen met de titel: De Middernachtbibliotheek.

Heb ik je kunnen interesseren voor één of meerdere boeken van dit lijstje?

Liefs,

Mirjam

2 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: