Boekreview #8 Als je het licht niet kunt zien // Anthony Doerr

In januari bezocht ik een conferentie voor docenten Engels. Bij het opgeven voor deze conferentie mocht je een boek uitkiezen van een lijst en na afloop kreeg je dit boek mee naar huis. Ik koos het boek All the light we cannot see. Eigenlijk koos ik het boek vooral omdat ik de titel mooi vond. Of de inhoud ook boeiend was? Dat lees je in deze boekreview.

In all the light we cannot see lezen we over de blinde Marie-Laure. Door middel van een miniatuur van Parijs leert haar vader haar de weg naar huis. Marie-Laure is dol op verhalen en leest brailleboeken. ALs de oorlog uitbreekt moeten haar vader en Marie-Laure halsoverkop Parijs verlaten. Ze vluchten naar Saint-Melo, waar Marie-Laures oom woont.
Ook ontmoeten we Werner, een Duitse wees die bestemd is om in de mijnen te werken als hij vijftien is. Totdat een kapotte radio in zijn leven komt. Werner blijkt een ware technicus te zijn en na het repareren van de radio komt hij in aanraking met de Hitler Jugend. We lezen hoe Werner het goede probeert te doen, maar ook een doodlopende toekomst (mijnen) wil vermijden. Ondertussen spant Saint-Melo samen tegen de Duitsers met behulp van de radio van Marie-Laures oom.

Het duurde eventjes voordat ik ‘in’ dit boek zat, maar toen wilde ik het ook niet meer wegleggen. Op een gegeven moment heb ik de wekker eerder gezet, zodat ik wat langer kon lezen. De korte hoofdstukken wisselen af tussen Marie-Laure en Werner, hun ervaringen voor en tijdens de oorlog. Zelf vond ik het fijn dat de hoofdstukken kort waren: anderhalf tot twee bladzijden. Ik pak het boek dan sneller erbij.

Ik merkte ook dat ik emotioneel echt betrokken was bij dit boek en vooral bij het verhaal van Werner. Vrijwel alle boeken die ik over de Tweede Wereldoorlog heb gelezen zijn geschreven uit het perspectief van verzetshelden en geallieerde soldaten. Vrijwel nooit lees je over de andere kant. Ik voelde met Werner mee, zijn afkeer van de oorlog, maar ook het machteloze gevoel dat hij niet anders kon.

All the light we cannot see is bekroond met de Pullitzer prijs voor fictie en is in Nederland te koop onder de titel: Als je het licht niet zien kunt.

Had je al weleens van dit boek gehoord? Zou je het ook willen lezen? Laat het me weten in een reactie!

Liefs,

Mirjam

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.