Fun facts #3 7 weetjes over ‘Lijmen’

Een paar maanden geleden heb je enkele ‘fun facts’ kunnen lezen over De opdracht. Vandaag is het de beurt van Lijmen. Deze keer zal het vooral over het proces gaan, dus daar hoef je het boek niet per se voor gelezen te hebben, maar dat maakt het natuurlijk wel leuker. 

  1. Engeland: Mensen die mij al wat langer kennen weten dat ik regelmatig in de zomer naar Engeland ga. Overdag pas ik op en ’s avonds schrijf ik. Dat is een ruwe weergave van hoe mijn verblijf eruit ziet. Zo ook in de zomer van 2016. Toen ik naar Engeland ging had ik zo’n 17.000 woorden op papier staan en toen ik terugkeerde was de eerste versie van Lijmen af. 
  2. Namen: Net als bij De opdracht waren de namen van de hoofdpersonen eerst heel anders. Nikki heette Noa en Tim was William. Maar… bij mijn uitgever was zojuist het boek Nick & ik van collega schrijfster Aritha Vermeulen verschenen. De hoofdpersoon van dit boek heet ook Noa en heeft een vriendin die Lin heet. Nu schrijf je dit wel anders dan Lynn, maar ik vond dat ik toch op zoek moest naar een andere naam voor de hoofdpersoon. Omdat ik vaak in stelletjes denk, moest ook William anders. Ook de broer van Nikki (Sven) heette eerst anders. Zijn naam was eerst Stef, maar omdat mijn Engelse oppaskindje het de hele tijd over Sven Stefano had en vroeg of ik een personage zo kon noemen, heb ik Stef vervangen door Sven.
  3. OmslagIn tegenstelling tot De opdracht is de voorkant van Lijmen geen stockfoto met onbekende mensen, maar een foto, gemaakt door fotograaf Sjaak Verboom. Ongeveer een halfjaar na het verschijnen van het boek heb ik de jongeman op de voorkant ontmoet: hij werd mijn collega op het Driestar College.
  4. 100 questions: De allereerste uitwerking van dit boek begon met een documentje waar ik deze 100 vragen heb beantwoord. Of nou ja, niet allemaal. Ik heb het half ingevulde document nog steeds en de hoofdpersonen heten nog William en Noa. Toen ik vond dat ik genoeg wist over het verhaal ben ik de timeline gaan uitwerken op A3 papier. 
  5. 9 maart: Dit is de datum waarop mijn boek verscheen én het was de eerste verjaardag van mijn neefje. Dubbel feest dus die dag.
  6. De opdracht: Het was eerst niet mijn bedoeling om mijn drie boeken aan elkaar te verbinden, maar toen ik eenmaal had bedacht dat de vriendin van Nikki Lynn heette ontdekte ik het verband. En inmiddels heeft Lynn ook haar eigen boek gekregen, waar Jill ook in voorkomt.
  7. Autobiografisch: Mini-spoiler alert: dit gaat wel een beetje over de inhoud van het boek. Nikki is altijd moe en op een gegeven moment neemt niemand haar vermoeidheid nog serieus. Zoals je een paar weken terug hebt kunnen lezen ben ik anderhalf jaar geleden gediagnostiseerd met coeliakie. Lijmen schreef ik toen ik nog niet wist dat ik deze ziekte had. Net als Nikki nam niemand mijn vermoeidheid nog serieus (inclusief ikzelf). Achteraf blijkt Lijmen dus autobiografischer dan in eerste instantie de bedoeling was.

Welke fun fact vond jij het leukst? Welke was voor jou een heuse verrassing? Laat het me weten in een reactie!

Over twee weken hoopt er weer een fun facts bericht online te komen waarin ik je meer vertel over de inhoud van het boek, wat, net als De opdracht, veel knipoogjes bevat naar mij of mijn omgeving.

Liefs,

Mirjam

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: