FAQ #9 Wil je mijn boek lezen?

Het bericht dat ik vandaag met je ga delen heb ik al zo vaak uitgesteld om te schrijven omdat ik niet als een zeurpiet over wil komen. Maar vandaag doe ik het toch, als onderdeel van mijn plan om het de tweede helft van 2023 rustig aan te doen. Het gaat over een vraag die ik regelmatig krijg, soms tussen neus en lippen door, soms recht op de man (lees: vrouw) af. Namelijk deze: ‘Ik heb ook een verhaal of boek geschreven, wil je het lezen en feedback geven?’

Logisch verzoek
Het is een super logisch verzoek. Jij hebt een tof verhaal geschreven en je wilt graag dat er een professioneel schrijver naar kijkt om te ontdekken of het publicatiewaardig is. Ik kan me goed voorstellen dat je feedback wilt en ik vind het ook zeker een eer als iemand mij voldoende vertrouwt om deze vraag te stellen. Er kleeft echter een groot maar aan…

Maar…

  • Het lezen van een manuscript en gedegen feedback leveren kost mij veel tijd. Tijd die ik liever aan iets anders besteed, namelijk aan mijn eigen schrijfwerk, opdrachten voor mijn bedrijf of simpelweg tijd die ik door wil brengen met mijn vriend (lees: verloofde), familie en vrienden en vriendinnen. Ik kom er steeds meer achter dat tijd een kostbaar goed is en dat ik het op de juiste manier wil invullen.
  • Daarnaast kost een manuscriptbeoordeling geld. Zoals ik al schreef kost het mij tijd en als ik die tijd besteed aan mijn eigen schrijfwerk of opdrachten voor mijn bedrijf, is dat tijd waarmee ik geld verdien. Een van de dingen die ik in mijn bedrijf wilde opnemen (maar waar door andere projecten nog niets van is gekomen) is een manuscriptbeoordeling. Dan ga je al snel per woord of per uur betalen en niet weinig, want ik moet ook gewoon eten en eerlijk betaald worden. Het vragen van zo’n geldbedrag vind ik zelf best wel ingewikkeld omdat ik weet dat degenen die een manuscriptbeoordeling willen vaak niet zoveel geld te besteden hebben. Het risico is aanwezig dat ik veel te weinig vraag (wat dan vaak nog te veel is voor degene met het verzoek, dat heb ik een paar maanden geleden meegemaakt) en achteraf ontzettend veel spijt krijg dat ik de opdracht heb aangenomen.
    Ik kan simpelweg dingen niet gratis doen, omdat ik met het schrijven van boeken ook al niet zo denderend veel verdien en zoals Jaap altijd zegt: ‘Je bent geen filantropische instelling.’
  • Daarnaast moet je stevig in je schoenen staan wil je feedback ontvangen van mij. De kans is groot dat je nog flink aan de bak moet met herschrijven en het kan zelfs zo zijn dat ik je moet zeggen dat ik je verhaal niet goed vind. Dat vind ik persoonlijk heel ingewikkeld en lastig om te doen (ik ben ook heel slecht in het schrijven van negatieve recensies) en doe het daarom liever niet.

Doe ik dit dan nooit?
Het is niet zo dat ik nooit manuscripten nakijk of controleer. Soms dus voor mijn bedrijf en toen ik de redacteursopleiding deed nam ik ook het manuscript van een oudklasgenootje door. Dat zag ik destijds als een soort stage. Ook heb ik afgelopen jaar het manuscript van Jaap gelezen, maar dat was (uiteraard) een heel ander verhaal.

Tip: Heb je een manuscript afgerond en wil je weten of het goed is? Laat een kritisch familielid of vriendin het lezen, alleen als diegene dat wil en geef diegene ook een (kleine) beloning. Het is uiteraard ook mogelijk om zelf je manuscript te beoordelen. Binnenkort deel ik een blog waarin ik meer vertel over het herschrijven/redigeren van je eigen werk, maar eerst komt er een blog(serie) over waarom niet iedereen een boek kan schrijven…

Begrijp je mijn bezwaren een beetje?

Liefs,

Mirjam


Ontdek meer van

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

2 Comments

  1. Ja, helemaal. Ik geloof dat alle schrijfsters die ik momenteel volg het zelfde probleem hebben. Te veel hooi op je vork hebben, of gewoon te veel willen doen. Je zou er ook over kunnen denken (als je natuurlijk plenty time hebt) om een outline (of flaptekst) en de eerste 10 bladzijden van een manuscript voor een relatief lage prijs te bekijken. Dan heb je een globale indruk van de schrijfstijl en de inhoud. En dan een advies geven of het ooit wat kan worden of niet, en waar hij/zij nog meer aandacht aan kan besteden. Voor het hele manuscript vraag je dan gewoon de normale prijs. Maar voor jonge schrijfsters is zo’n minipaket misschien een leuke aanmoediging om verder te gaan, en toch betaalbaar. Succes!

    1. Bedankt voor deze reactie, goed idee wat je zegt! Hoewel ik op dit moment even niks in overweging neem, maar daar kom ik in een later blogbericht op terug 😉 Maar zeker voor later is het een goed idee en ik zal het zeker onthouden. Misschien is het wel iets waar elk mens zo nu en dan mee worstelt, meer willen doen dan je aankan. Voor nu heb ik een aantal beslissingen genomen, maar ik kan nog niet zeggen hoe het over een jaar is. Nogmaals bedankt voor het advies, daar kan ik zeker wat mee!

Leave a Comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.