Schrijfpraat #45 Hoe ziet mijn ideale schrijfdag eruit?

Het is vast geen geheim dat schrijven mijn lust en mijn leven is. Maar het lukt me niet altijd even goed om te concentreren op mijn schrijfwerk (in 2021 vaker niet dan wel, helaas). Maar stel dat het me zou lukken, zo’n ideale, perfecte schrijfdag… hoe zou die er dan uitzien?

De ideale dag
Ik word om half zeven (uitgerust) wakker. Het liefst niet door een wekker, maar gewoon omdat ik klaar ben met slapen. Ik begin aan mijn ochtendroutine en om ongeveer 8 uur ben ik terug van mijn ochtendwandeling (die daarbij hoort). Ik begin met schrijven, allereerst doe ik een writing prompt, als opwarmoefening. Dan werk ik aan een project met een deadline. Of dat nu het herschrijven is van het derde deel van Samen!, of juist het nieuwe manuscript (hoewel die deadline iets minder hard is). Ik werk tot een uur of tien door en dan loop ik een rondje, al dan niet met mijn vader. Om half elf ga ik er weer voor zitten en werk tot ongeveer half een. Dan neem ik een pauze van een uur.

’s Middags schrijf ik in ieder geval één hoofdstuk aan het vervolgverhaal en werk ik aan andere projectjes, hierin heb ik wat meer vrijheid. Het project ’s morgens heeft waarschijnlijk veel van mijn creatieve vermogens gevraagd, dus ik wil mezelf ook niet overvragen. Rond een uur of vier tik ik nog wat blogjes (die vragen verrassend weinig van mijn creativiteit, als ik het onderwerp heb voorbereid). Om ongeveer half zes ga ik eten en dan zit mijn ideale schrijfdag er alweer op, tenzij ik graag nog verder wil schrijven natuurlijk.

De praktijk
Ik word om half zeven wakker en wrijf in mijn ogen. Met een beetje geluk doe ik mijn ochtendroutine voordat ik mijn telefoon pak. Tot negen uur zit ik te appen/scrollen wat dan ook. Dan zet ik de computer aan en ga een beetje zinloos surfen. Om elf uur vind ik dat ik toch iets moet gaan doen (vaak heb ik er dan wel een tweede wandeling opzitten). Om half twaalf heb ik het document geopend en dan kan ik eindelijk beginnen…

Ik vind het echt ontzettend jammer dat het zo gaat, vooral omdat ik weet dat ik ’s ochtends echt het meest helder ben en het meeste werk kan verzetten. En als ik zo’n productieve morgen heb gehad, heb ik vaak ’s middags ook meer zin om te schrijven. Dus ik hoop echt wat vaker te komen in de richting van mijn ideale schrijfdag, want er zijn nog zoveel verhalen die ik wil schrijven, zoveel projectjes die ik wil oppakken. Ik ga er in ieder geval wel weer mijn best voor doen.

Ideale schrijfweek
Vorig jaar deelde ik een blog over hoe mijn leven eruit zou zien als ik fulltime zou schrijven, dat bericht en het bericht van vandaag heeft me aan het denken gezet over mijn ideale schrijfweek, hoe zou die eruitzien? Daar hoop ik in je in december meer over te vertellen.

Hoe zou jouw ideale (schrijf)dag eruitzien?

Liefs,

Mirjam

4 Reacties

  1. Een absolute deja vu, als of ik mijn dagindeling lees. Vreselijk. Ik kan voor 100% met je meevoelen. Bedenk wel dat fulltime “schrijven” ook niets verandert. Daar spreek ik uit ervaring. Dan loopt dit schema gewoon 5 ipv 3 dagen. Zijn er mensen die dit probleem niet hebben? Of doen die maar zo? Succes!

    1. Voor mij maakt het fulltime aspect wel uit als ik kijk naar bijvoorbeeld mijn schrijfvakanties. Op maandag heb ik vaak veel meer energie en creativiteit dan op vrijdag 😉 Maar op dit moment is het voor mij niet mogelijk om werkdagen te ruilen 😉 Maar ik ga het weer zien, ik ben langzaam alles aan het opbouwen om weer meer te schrijven en het lijkt goed te gaan 😉 Ik denk dat er best veel discipline aan voorafgaat en dat je ook best wel streng voor jezelf moet zijn. Dat probeer ik nu in ieder geval uit 😉

  2. Wat jammer dat het vaak zo gaat! Maar ik denk dat dat er ook wel een beetje bij hoort……… Mijn ideale schrijfdag? geen idee….. Het zou bij mij sowieso anders zijn dan bij u, u bent natuurlijk een auteur en ik schrijf gewoon voor mijn hobby. Maar ik hoop wel dat mijn verhalen ooit uitkomen als een boek! Ik werk momenteel het meest aan 3 verhalen, maar soms heb ik geen inspiratie meer en dan ga ik verder aan een ander verhaal. Op mijn ideale schrijfdag zou ik denk ik wel 3 bladzijdes aan elk van ongeveer 5 verhalen willen schijven. Dat ga ik een keer uitproberen, maar niet op een schooldag? Maar het was heel leuk om te lezen en het komt vast goed! Suc6 ermee!

    1. Ja, best jammer. Maar ik ben nu wel druk bezig om er verandering in te brengen 😉 Haha, op een schooldag is inderdaad niet heel ideaal om zoiets uit te proberen, maar misschien is het iets leuks voor in de kerstvakantie 😉 Heel veel succes en ik ben benieuwd naar de boeken die je gaat schrijven 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.