Fun facts #25 Hoe zijn mijn boeken aan elkaar verbonden?

In het blogbericht dat ik schreef toen ik 5 jaar auteur was, beloofde ik dat ik nog een blogbericht zou schrijven over de connectie tussen mijn vijf boeken. Hiervoor heb ik een filmpje opgenomen en dat kun je in dit bericht vinden. Maar speciaal voor m’n blog heb ik nog een bonus feitje. Lees maar snel verder!

Ik schrijf bewust geen jaartallen in mijn boeken, op die manier hoop ik dat ze langer ‘actueel’ blijven. Al is dat in De opdracht nog steeds een beetje mislukt, aangezien ik daar geen WhatsApp noemde. Maar goed, er is wel een tijdslijn, hoeveel tijd er eigenlijk tussen de boeken zit. En die ziet er ongeveer zo uit (ik begin voor het gemak bij jaar 1):

De opdracht
Start: september jaar 1
Einde: Ongeveer mei jaar 2

Lijmen
Start: september jaar 2
Einde: maart jaar 3

Chaos
Start: september jaar 3
Einde: januari jaar 4

Vrije val
Deze is de meest ingewikkelde, aangezien Vrije val zich in verschillende delen afspeelt. Een gedeelte van het verhaal speelt zich af tijdens Chaos en een gedeelte tijdens Lijmen.Start verhaal (perspectief Bas): augustus jaar 3 – december jaar 3
Midden (perspectief Lotte): april – juli jaar 3, alleen het laatste hoofdstuk spelen zich nog weer later af, ook in december jaar 3
Einde (perspectief Bas): december jaar 3
Epiloog (perspectief Lotte): mei jaar 4

Time-out
Start: juni jaar 4
Einde: december jaar 4

Mijn nieuwe serie gaat zich dus wel in een andere omgeving plaats vinden, dus daar geldt weer een andere tijdslijn voor.

Lees jij liever een serie of een standalone?

Liefs,

Mirjam

6 Reacties

 1. Serie of Stand-alone hangt er helemaal vanaf. De zeven zusters zijn half serie half stand-alone, en ach, na 3.5 boek verveelt het. Otmars Zonen van Buwalda is het eerste deel van een trilogie, die ook alleen te lezen is, dat is maar goed ook, want boek 2 komt pas over een jaar? en boek 3 nog veel later. Bij een serie moet je niet verplicht worden alle boeken te lezen. Ze moeten als zelfstandig boek te lezen zijn, en ook interessant, niet te veel copy-past (wat het probleem bij de 7 zussen is).
  Maar er zijn ook stand-alone boeken waarvan ik graag nog een vervolg zou lezen.
  Dus het antwoord is: beiden! (hopelijk kun je wat met mijn antwoord)

  1. Haha, herkenbaar dat De zeven zussen gaat vervelen! Ik probeer mijn serie ook wel zo te laten zijn dat je, ook al is het een tijd geleden, toch weer kunt genieten van een nieuw deel. Of ze zelfstandig te lezen zijn weet ik niet, misschien wel, maar niet het leukst. Ik ga m’n best doen om herhaling te voorkomen 😉
   Ik herken wel wat je schrijft, soms is een serie echt too much, maar soms zou je het liefst nog heel veel boeken over bepaalde personages willen.

 2. Ik denk dat dit jouw boeken zo leuk en ook uniek maakt. Je hebt bekende personages maar doordat er in elk boek een ander personage de hoofdrol heeft maar nog wel de andere personages een plek geeft hoort het bij elkaar maar kan je ze ook heel goed los lezen!
  Ik vind series altijd wel leuk, vooral als ik de personages leuk vind. Als ik een stand-alone lees met daarin hele leuke personages dan vind ik het soms wel eens jammer dat er geen vervolg is!

  1. Ja, ik denk het ook wel. Ik krijg nu ook heel vaak de vraag of ik nog nieuwe boeken ga schrijven over de huidige personages. Behalve het verhaal van Roos weet ik niet of dat gaat gebeuren. Aan ideeën geen gebrek, maar op een gegeven moment is het ook wel genoeg, denk ik. Personages leuk vinden is inderdaad wel een vereiste voor een serie, vind ik. En herkenbaar dat je soms echt wel een vervolg wilt op een verhaal.

 3. Wat leuk om te horen en te lezen waarom en hoe jouw boeken met elkaar zijn verbonden. En leuk om je stem en je enthousiasme te horen. 🙂
  Ik hou meer van een standalone dan een serie. Neemt niet weg dat ik toch ook regelmatig series lees, meestal omdat een van die boeken mij erg aansprak en ik dan toch voor die serie val.

  1. Dank je wel voor je superleuke reactie! Ik ben blij dat m’n enthousiasme over komt, hoewel ik merk dat ik dat in die video echt nog heel spannend vond. Hopelijk gaat dat in de toekomst steeds beter.
   En interessant om te lezen dat je vooral van standalones bent, maar toch te ‘verleiden’ voor een serie 😉

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: