Fun facts #58 7 leuke weetjes over Wow! Ons huis is vol

Het is, op het moment dat ik dit blogbericht schrijf, een halfjaar geleden dat het vierde deel in de Samen! reeks verscheen. Inmiddels hebben aardig wat lezers de kans gehad ‘m te lezen, dus kan ik wat grappige feitjes over het boek met je delen. Zoals gebruikelijk doe ik dat in twee verschillende berichten. Het bericht van vandaag gaat meer over het schrijfproces en dergelijke en is zonder (al te grote) spoilers. Volgende week ga ik meer in op de inhoud van het boek.

Het is altijd best lastig om te zoeken naar weetjes zonder spoilers, maar het is me uiteindelijk gelukt.

 1. Allereerst de titel. Nog voordat ik het boek had geschreven, of zelfs maar de verhaallijnen had uitgewerkt, wist ik al dat het boek Wow! Ons huis is vol zou gaan heten. Tijdens een overleg dat ik met Froukje in de zomer van 2021 had, bespraken we namelijk de mogelijkheden van de titel van het derde deel. Daar zat deze optie ook bij, maar ik besloot dat ik Herrie in huis beter bij het derde deel vond passen en Ons huis is vol het beste bij dit boek, omdat er ook een baby in geboren wordt.
 2. Tja, die baby, het is ook geen spoiler dat die geboren wordt, want je ziet het duidelijk op de voorkant. De flaptekst gaf al aan dat het een meisje werd. Haar naam (die ik niet noem in dit bericht) stond al jaren vast. Eigenlijk al vanaf het allereerste begin, dus toen ik het eerste deel nog niet eens geschreven had.
 3. Gelukkig hoefde ik voor dit manuscript minder te herschrijven dan het derde deel, maar toch heeft een verhaallijn een flinke verandering doorstaan, namelijk die van Fenna en haar baantje. Froukje vond mijn eindoplossing maar saai en niet bij Fenna passen, dus moest ik er een heel hoofdstuk bij schrijven, maar uiteindelijk werd het daar nóg beter van (en had ik meteen een mooie verhaallijn voor deel vijf).
 4. Het kostte me in totaal 104 uur om dit boek te schrijven. Als je het zo bekijkt valt dat reuze mee, maar tweeënhalve werkweek (uitgaande van een veertigurige werkweek). Helaas werden al die uren uitgesmeerd over een tijdsperiode van bijna anderhalf jaar.
 5. Inclusief het dankwoord telt dit boek 84,250 woorden, het meeste aantal tot nu toe, al scheelt het weinig met de andere delen in de Samen! serie.
 6. Ik schreef de eerste versie tijdens NaNoWriMo 2021, zoals gebruikelijk bij de Samen! serie. Het zal gek worden om dit jaar helemaal niet met NaNoWriMo mee te doen, maar het is nu eenmaal niet anders. Dat komt volgend jaar wel weer goed.
 7. De reden dat ik dit jaar niet met NaNoWriMo mee kan doen, heeft alles te maken met de gebeurtenis tijdens de boekpresentatie van Wow! Ons huis is vol. Zoals je waarschijnlijk wel weet heeft Jaap me toen ten huwelijk gevraagd, in de boekwinkel nog wel. Omdat we in november gaan trouwen, leek het me niet heel erg verstandig om mee te doen met NaNoWriMo. Ik zie het al voor me…
  ‘Wat is daarop je antwoord, Mirjam?’|
  ‘Eh … even deze zin afmaken hoor, dan zit ik aan m’n wordcount.’

Wat vond jij het leukste weetje?

Liefs,

Mirjam

Kom me volgen op social media

2 Comments

 1. Haha, het laatste :p ik wist dat je ging trouwen maar dus al zo snel! Of gaat de tijd gewoon heel hard:) in ieder geval een fijne en gezegende dag gewenst!

  1. Haha, de tijd gaat ook gewoon heel snel. En ik heb verder volgens mij niet precies verteld wanneer we nou eigenlijk zouden gaan trouwen, dus misschien dat het ook daardoor komt 😉 Dankjewel voor je lieve wens!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.