Fun facts #49 Tijdlijn per boek

Alleen al met het maken van de afbeelding van deze blogpost ben ik superlang bezig geweest, dus het zou heel jammer zijn als ik de tekst er niet bij schrijf. In het bericht van vandaag ga ik je iets meer vertellen over de tijdlijn per boek. Kort gezegd: ik vertel van elk boek dat ik tot nu toe gepubliceerd hebt van wanneer tot wanneer het zich afspeelt. Heb je dit altijd al willen weten? Lees en kijk snel verder!

De afbeelding hierboven is de leidraad voor het blogbericht, maar ik zal over ieder boek iets meer details weergeven. Je kunt nu goed zien welke boeken overlap met elkaar hebben. En ja … ik heb Rachels verhaal vast toegevoegd aan dit overzicht (hoewel het nog niet zeker is dat dit verhaal ook als boek zal verschijnen).

De opdracht
Toen ik mijn debuut schreef was ik helemaal niet bezig met seizoenen en tijdlijnen. Ik was allang blij dat ik een hoofdstukindeling had die werkte en het verhaal had afgeschreven. Ik denk dat het verhaal zich afspeelt van september tot mei van het jaar erna. Jill en Lars hebben ongeveer een relatie van een halfjaar, aan de hand daarvan heb ik het bepaald. En dat het al vroeger donker werd aan het begin van het verhaal. Maar het zou ook mei kunnen zijn, dat het verhaal afloopt. Erg hè, dat ik dat gewoon niet weet.

Lijmen
Bij het plotten van Lijmen had ik wel een tijdlijn getekend en had ik iets beter het tijdsverloop in mijn hoofd zitten. Het verhaal speelt zich af van september tot en met maart, ongeveer een halfjaar na de laatste gebeurtenissen in De opdracht.

Chaos
Chaos speelt zich af van augustus tot begin februari, voor dit boek had ik zeker helder voor ogen wanneer het zich afspeelde. Ik gebruikte namelijk voor het eerst feestdagen (Kerst en Oud en Nieuw) in het plot.

Vrije val
Dit is echt een speciale, allereerst al omdat het een verhaal in een verhaal heeft. De gebeurtenissen als Bas de verteller is spelen zich af van augustus tot december. Maar halverwege het verhaal krijgt Lotte het woord en gaan we terug in de tijd. Dat verhaal begint in maart en loopt door tot november. En … door deze bijzondere tijdlijn, heeft Vrije val overlap met zowel Lijmen als Chaos.

Time-out, No fear en Rachels verhaal
Time-out speelt zich af van juni (uitslag examens) tot december (Lynns terugkeer uit Engeland). Het heeft overlap met No fear, waar je pas in het vierde of vijfde hoofdstuk leest over Lynns terugkeer. Het verhaal van Roos begint in september/oktober en loopt door tot april van het jaar erna. Ook Rachels verhaal heeft overlap met dit verhaal. Het begint op 7 oktober (de verjaardag van Lynn) en loopt door tot april van het jaar erna, net als No fear dus. Maar … het bevat ook nog een epiloog en die speelt zich af in november erna.

Samen! serie
Omdat de Samen! Serie zich op een andere plek afspeelt dan m’n standalones (in mijn hoofd tenminste) heb ik hiervoor een aparte tijdlijn gemaakt.
Help! Mam is verliefd speelt zich af van mei tot en met 1 januari. Meestal heb ik geen specifieke datum waarop ik een boek eindig, maar dit eindigde natuurlijk op nieuwjaarsmorgen. Ik vond het erg belangrijk om niet te veel tijd tussen de boeken te laten zitten, dus Yes! Papa gaat trouwen begint maar een of twee weken nadat het eerste deel gestopt is. Dit loopt door tot begin augustus, Julian en Naomi zijn net terug van hun huwelijksreis. Help! Herrie in huis gaat ook bijna direct verder, het speelt zich af van augustus tot begin juni. Tussen het einde van het derde deel en het vierde deel zit wel iets meer tijd. Dit begint in augustus en loopt (als het blijft zoals het nu is) tot april of mei. Ik heb geen idee of er een vijfde deel gaat komen, maar als dat wel het geval is, zal deze ook weer direct aansluiten op de gebeurtenissen van deel vier. Als er per ongeluk ook nog een zesde deel komt, zal die waarschijnlijk wél een tijdsprong bevatten.

Jaartallen
Ik heb bewust nooit jaartallen genoemd in m’n boeken, ik wilde gewoon niet dat ze geplaatst werden in een bepaald timeframe. Nu wordt er in De opdracht volgens mij nog niet geappt, dus dat geeft wel een indicatie (ik kreeg m’n eerste smartphone pas in 2015 of 2016 en had zelf dus ook nog nooit van WhatsApp gehoord). Maar verder wilde ik het graag zo neutraal mogelijk houden en daar ben ik sinds de coronacrisis extra blij mee. Want als ik had verteld dat Lynn in 2019 naar Engeland ging, dan had dat consequenties gehad voor No fear en het verhaal van Rachel. Dan moest ik per se corona erin verwerken en als ik ergens geen zin in heb is dat het wel.

Ik vind het trouwens wel heel grappig om te zien dat veel van m’n boeken in augustus of september beginnen. Dat is denk ik een gevolg van mijn werk in het onderwijs.

Zou jij jaartallen verwerken in je boeken?

Liefs,

Mirjam

PS: Dit blogbericht bevat een of meerdere affiliate link(s). Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.