Schrijflogboek #57 Augustus 2022

Op het moment dat ik deze blog schrijf zit ik in de trein van Wenen naar Utrecht. Ik ben een week bij Anna Laura geweest en zoals de laatste tijd wel vaker gebeurt is de week voorbij gevlogen. Sowieso is het afgelopen jaar echt razendsnel gegaan, ik kan er gewoon niet bij. Ik ben bang dat dit een lang blogbericht wordt, ik werkte in augustus aan veel verschillende projecten, waar ik je uiteraard van alles over wil vertellen. Pak dus je lievelingsdrankje en een koekje (of een stuk fruit, ook goed) en veel leesplezier!

In augustus heb ik weer al mijn doelen gehaald, behalve dan het insturen van deel 4 van de Samen! serie. Een proeflezer had, door omstandigheden, het verhaal nog niet helemaal door kunnen lezen. Ik hoop deze week de feedback van de proeflezers te verwerken en het verhaal alsnog naar Froukje te kunnen sturen.

Zoals altijd bied ik je eerst een overzicht van de projecten waar ik aan werkte. Vervolgens deel ik wat hoogtepunten en dan onthul ik het totaal aantal schrijfuren. Tot slot blik ik vooruit naar de komende (schrijf)maand.

Verhalen

 • Kort verhaal – 35 minuten
  Het was écht een heel kort verhaal dat ik deze maand schreef, meer een scène eigenlijk. Maar het was een belangrijk achtergrondverhaal voor project De stad en ik vind dat elk kort verhaal er mag zijn.
 • Nova – 90 minuten
  Ik schreef in mijn logboek van juli dat ik graag wat meer aan dit project zou werken en soms ook langer achter elkaar. Dat is gewoon gelukt. Nog steeds werkte ik er niet iedere dag aan, maar ik schreef wel vaker en langer aan dit project.
 • De Appelhof – 160 minuten
  Ik ben er nog steeds niet helemaal over uit hoe ik dit project ga noemen. Maar toen ik een weekend in Duitsland was kreeg ik opeens een geweldig idee voor dit project. Ik had al wat aantekeningen liggen en dat ben ik deze maand gaan aanvullen. Het is nu echt een bij-project waar ik aan mag werken als ik al m’n taken voor de dag gedaan heb en nog verder wil schrijven. Later vertel ik je er meer over.
 • Friends 4-ever – 395 minuten
  Ik werkte weer aardig ver vooruit met het vervolgverhaal en genoot er ook weer ontzettend van. Nu de verhaallijn van Lily eindelijk tot een ontknoping is gekomen (iets waar ik al drie jaar geleden al naartoe werkte – in augustus 2019 begon ik met schrijven aan het vervolgverhaal) geniet ik er weer ontzettend van. Ook kreeg ik wat concrete ideeën voor een eventueel boek, maar daar vertel ik je later meer over.
 • Rachel – 465 minuten
  Ik was het zelf bijna vergeten, maar het verhaal van Rachel heb ik deze maand ook nog afgeschreven, op de eerste donderdag van augustus. Ik verwacht in oktober of november te kunnen gaan herschrijven, zodat het verhaal in februari of maart 2023 naar De Banier kan.
 • Project Snel – 475 minuten
  Wat begon als een tussendoorproject, begint al aardig op te schieten. Mijn idee was om ongeveer per dag een hoofdstuk te schrijven. Dat is nog niet gelukt, maar ik ben (nu ik dit bericht schrijf) al halverwege de eerste versie van boek 1. Tot nu toe schrijft het verhaal zich eigenlijk vanzelf en ik hoop stiekem dat ik het in september nog kan afronden (de eerste versies van alle drie de novelles).
 • De stad715 minuten
  Tot mijn verbazing is dit nog steeds het project waar ik de meeste tijd aan heb besteed in augustus. Ik las het verhaal door en maakte een nieuwe hoofdstukindeling. Ook begon ik met het maken van collages en kaarten, zodat ik een veel betere voorstelling heb van de omgeving. Aankomende vrijdag komt er een vlog online hoe ik het doorlezen van het verhaal heb ervaren en wat mijn plan van aanpak gaat zijn voor het herschrijven.

Social media kanalen

 • Podcast – 150 minuten
  Ondanks dat ik hier 2,5 uur aan gewerkt heb in de afgelopen maand, komt er (voorlopig) geen podcast van mij. Later in de maand vertel ik je er meer over. Ik heb het dus niet over De Eindeloze Boekenkast (de podcast van Anna Laura en mij).
 • Vlogcontent – 285 minuten
  Ik heb nog steeds een (kleine) voorsprong met vlogs, al moeten er wel weer twee bewerkt worden om die voorsprong te behouden. Ik geniet wel van het maken van vlogs, maar wil het in de toekomst misschien gaan combineren met de podcast waar ik het hier boven over had. Maar, zoals ik al zei, later meer daarover.
 • Social media beheer – 315 minuten
  Ik probeer echt een stuk bewuster mijn sociale media posts (voornamelijk voor Instagram) in te plannen. De afgelopen tijd kreeg ik best wel wat ideetjes voor reels en dan laat ik het ook maar zo. Het kost me niet eens zo gek veel tijd, ik kan er mijn creativiteit in kwijt en ik krijg er ook nog eens meer bereik door. Allemaal mooi meegenomen, toch?
 • Blogcontent – 760 minuten
  Ik heb echt flink vooruitgewerkt wat betreft blogcontent, dat is ook wel te zien aan m’n wordcount voor blogs deze maand – dat zit namelijk op ruim 16.000 woorden. Ik vind het heerlijk om weer een beetje ademruimte te hebben, ik herinner me nog van vorig jaar dat ik regelmatig blogdagen over moest slaan omdat ik niets had. Eerlijk is eerlijk, dat was een klein beetje de schuld van J.

Overig

 • Redactie – 90 minuten
  Ik ben begonnen met het redigeren van het boek van J. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het heel spannend vond om te doen, want wat als ik hem moest teleurstellen? Ik heb nu twee hoofdstukken (grondig) doorgenomen en kan zeggen dat mijn angst onterecht was. De schrijfstijl is goed en ik geniet echt van het verhaal – zelfs al is het niet helemaal mijn genre (Bijbels historische romans vind ik mooi, maar dit is echt een mannenboek – dus met veel meer geweld, haha). Ik hoop deze maand weer verder te gaan met het boek – ik wil proberen om elke werkdag een hoofdstuk te doen.
 • Writing prompts – 125 minuten
  Schreef ik in juli nog dat ik volgend jaar mezelf geen bepaald aantal writing prompts ging opleggen, nu twijfel ik daar alweer aan. In augustus deed ik er maar liefst 11. Dat haalt het niet bij het aantal dat ik vier jaar geleden deed (elke dag een), maar het begint wel weer ergens op te lijken. Wellicht omdat ik met mezelf heb afgesproken dat ik bij m’n writing prompts mag schrijven voor De Appelhof. Er zitten diverse scènes en verhaallijnen in m’n hoofd en door de writing prompts kan ik sommige daarvan al ‘bevrijden’. De writing prompts kan ik later – als ik aan het schrijven toekom – (her)gebruiken. Ik hoef er nog steeds niet zoveel te doen van mezelf, maar geniet er wel weer van.
 • Van alles en nog wat – 860 minuten
  In tegenstelling tot de vorige maand heb ik nu wel een idee waar de tijd (deels) aan op is gegaan. Tijdens de Terdege Zomerfair heb ik twee keer een halfuur voor mogen lezen. De voorbereidingstijd en de gesprekken achteraf heb ik ook meegeteld in mijn berekening, dus daar zit al drie uur in, volgens mij. Verder heb ik weer veel gejournaled en ook een paar persoonlijke stukjes geschreven.

Hoogtepunten
Ik heb mijn complete lijst met hoogtepunten niet bij me (dat houd ik bij in een speciaal boekje), maar uit m’n hoofd kon ik er al drie opnoemen, dus die vermeld ik in dit bericht. Er gebeurden nog meer leuke dingen, maar deze waren speciaal:

 • Op 2 augustus schreef ik op de Ettelsberg in Willingen. Ik was een lang weekend in Duitsland en in plaats van dinsdagochtend meteen naar huis te rijden, hebben we nog een lange wandeling gemaakt. Met de cabinebaan gingen we omhoog en vervolgens liepen we naar beneden. Halverwege de wandeling, tijdens een pauze, heb ik mijn notitieboekje erbij gepakt en allerlei ideeën voor De Appelhof opgeschreven.
 • Op 3 augustus heb ik twee keer een halfuur voorgelezen op de Terdege Zomerfair. Het eerste halfuur las ik uit No fear en de tweede keer uit Time-out (keuze van de aanwezigen). Dat was echt heel leuk om te doen, al vond ik het ook wel een klein beetje spannend.
 • Op 25 augustus schreef ik in de trein. En niet zomaar in een trein, maar in de ICE van Utrecht naar Wenen. De reis verliep ietwat anders dan gepland, maar ik vond het wel tof om er te schrijven. Ook schreef ik tijdens mijn verblijf in Bratislava bij Anna Laura.

Terugblik + statistieken
Ik kijk terug op een heerlijke, productieve schrijfmaand. Ik heb echt een paar goede weken gehad, ondanks dat het erg warm was. Ik denk wel dat het nog beter zou kunnen, maar ben heel blij met alles wat ik de afgelopen maand heb kunnen en mogen doen. Het fijnste aan schrijven is wel dat je het overal kunt doen, dus ook tijdens reizen. Het enige wat je nodig hebt is een laptop (o ja, en stroom is ook wel fijn – ICE, ik heb het tegen jou). Ik heb geen nieuw record gevestigd, maar heb wel m’n minimum aantal schrijfuren gehaald. Dat minimum aantal is (voor normale maanden) 80 uur. Ik schreef 4920 minuten, wat goed is voor precies 82 uur. Van de totaal 76.097 woorden die ik schreef was ongeveer de helft bestemd voor verhalen (35.988 woorden). Alleen in mei van dit jaar schreef ik meer woorden en ik ben hier superblij mee!

Vooruitblik september
Deze maand ga ik geen records vestigen, dat weet ik nu al 100% zeker. Mijn minimum aantal schrijfuren ligt ook niet op 80 uur, maar op 40 uur. Simpelweg omdat ik deze maand op vakantie ga. En dat is ook echt vakantie. Ik ben er nog niet helemaal over uit of ik m’n laptop (voor de zekerheid) meeneem, alleen als ik er ruimte (bagagekilo’s) voor heb. En dan is nog steeds niets verplicht, dus als ik niet schrijf hoef ik me niet schuldig te voelen. Ik hoop wel, ondanks de vakantie, te werken aan een aantal projecten. Allereerst wil ik dus de eerste versies van de novelles van Project Snel afhebben (maar alleen als Good Month doel), ook wil ik verder met De stad. Er is nog flink wat voorbereidingswerk te doen voor ik aan versie 2 kan beginnen. Ook ga ik verder met de redactie van J.’s boek. Omdat ik begin oktober naar de Kamer van Koophandel wil, zal september ook in het teken staan van voorbereidingen voor mijn eigen bedrijf, daarnaast werk ik aan de gebruikelijke zaken (blogs, vlogs, social, Friends 4-ever) en wie weet, doe ik ook nog wat aan De Appelhof. Ik heb er ongelooflijk veel zin in!

Waar hoop jij aan te werken in september?

Liefs,

Mirjam

PS: Dit blogbericht bevat een of meerdere affiliate link(s). Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor 🙂

Kom me volgen op social media

4 Comments

 1. Een waanzinnig produktieve maand zeg. En zoveel projecten… Overigens moet een laptop in de handbagage (vanwege de accu) en tegenwoordig mag je meer handbagage meenemen vanwegen de problemen op het vliegveld. Wij hebben vaak een aparte laptoptas meegenomen, en dat kon altijd, evenals een beautycase, die wij nooit hebben. Veel succes!

  1. Ja, ik sta zelf ook een beetje versteld van de productiviteit. Ik was inderdaad van plan om de laptop in handbagage mee te nemen. Zoveel bagage heb ik denk ik niet nodig op de vakantie, dus ik denk niet dat ik zelfs over de limiet kom 🙂

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.