Fun facts #50 Wanneer schreef ik welk boek?

Nadat ik vorige week mijn tijdlijn per boek heb laten zien leek het me leuk om je ook te laten zien van wanneer tot wanneer ik aan welk boek schreef. Ook hiervoor maakte ik weer een tijdlijn in Canva (en was daar weer superlang mee bezig), dus hopelijk vind je het leuk om te zien en te lezen!

Voor elk boek ben ik uitgegaan van de tijd dat het me koste om de eerste twee of drie versies van het verhaal te schrijven. De drukproef en dergelijke heb ik niet meegeteld. Ik zal van elk boek nog wat meer details geven.

De opdracht
Dit boek heeft verreweg het langst geduurd om af te schrijven. Ik begon in 2010, nadat ik van mijn docent godsdienst positieve feedback kreeg op een opdracht die ik had gemaakt. Volgens mij was het wel eind 2010, want het was een opdracht bij Ethiek en dat kregen we in de zesde klas pas. Ik werkte af en aan aan dit manuscript, maar had nooit echt een plan. Het is een beetje vaag of dat plan in 2012 of 2013 kwam, maar het kwam er. En toen ging het opeens een stuk sneller. In maart 2014 schreef ik het laatste woord aan de eerste versie. Een vriendin van mij las het verhaal door en gaf feedback en uiteindelijk durfde ik het in augustus 2014 op te sturen. The rest … is history.

Lijmen
Tussen het verschijnen van mijn eerste boek en mijn tweede boek heb ik aan een ander project gewerkt, dat was in april 2015. Dat werd uiteindelijk niks en ik besloot in november 2015 voor een ander verhaal te gaan. Dat werd het verhaal van Nikki. Uiteindelijk schreef ik dit in juli of augustus van 2016 af (in Engeland) en ik stuurde het begin september naar de uitgever.

Chaos
Al vrij snel na het afronden van Lijmen wist ik dat er een vervolg moest komen. Ik werkte personages en een verhaallijn uit, maar pas toen ik de eerste exemplaren van Lijmen in m’n armen sloot ging ik ermee verder, dat was in maart 2017. De eerste versie schreef ik in juli af (ook in Engeland). Het schrijven ging me makkelijker af en het proces ging dus ook wat sneller.

Vrije val
Toen ik in oktober 2017 het manuscript van Chaos had ingeleverd was ik daar super ontevreden over, dus begon ik aan een nieuw verhaal waar ik veel meer in zag. Tijdens NaNoWriMo 2017 schreef ik de eerste versie van Vrije val en ik herschreef het in januari 2018.

Time-out
Chaos verscheen in maart 2018 en al snel kreeg ik de vraag hoe het verder ging. Ik had zelf ook al besloten dat ik nog een boek over Lynn wilde schrijven, dus ging ik aan de slag met die ideeën. De eerste hoofdstukken schreef ik in april of mei 2018 al, maar besloot het toen te laten rusten voor de zomer. Lynn ging naar Woking en daar zou ik zelf immers ook heengaan. Op 7 augustus 2018 (ik weet het gewoon uit m’n hoofd) rondde ik het verhaal af.

Help! Mam is verliefd
En toen, in september 2018, terwijl ik over de boulevard liep van Madeira, kreeg ik een geweldig idee voor een serie. Eenmaal thuis begon ik meteen met de uitvoering, ik zou gaan schrijven over een samengesteld gezin. Tijdens NaNoWriMo schreef ik versie 1, hoewel ik in december nog een paar hoofdstukken moest. Uiteindelijk besloot ik vijf hoofdstukken te schrappen en er elf nieuwe voor toe te voegen, dit deed ik in januari 2019. Ik stuurde het boek in juni 2019 al in, maar het werd uiteindelijk pas in het najaar van 2020 uitgegeven. De uitgever wilde niet te korte tijd tussen de publicatie van Time-out en een nieuw verhaal.

Yes! Papa gaat trouwen
Ondanks dat ik niet wist wat ze bij De Banier van het eerste deel in de Samen! serie vonden, schreef ik verder. Deze boeken zouden er komen, hoe dan ook. In november 2019 schreef ik het tweede deel in de Samen! reeks en een traditie was geboren: tijdens NaNoWriMo zou ik werken aan de serie. Ik kreeg het niet helemaal af, dus schreef ik in januari 2020 het laatste woord aan dit boek.

No fear
Dit is wel een bizar verhaal hoor, maar daar heb ik al eens een blog over geschreven, dus ik zou zeker zeggen: klik op deze tekst en je leest het uitgebreide schrijfproces van No fear.

Help! Herrie in huis
Dit ging ook niet erg soepel, maar de eerste versie van Help! Herrie in huis schreef ik in november en december 2020. Ik wilde heel graag tijdens NaNoWriMo eraan schrijven, maar werd op 1 november 2020 positief getest op corona. Dus heb ik in december een herkansing geschreven en toen was het verhaal af. Maar … zodra ik de laatste regel had getypt wist ik dat dit het niet was. Er moest heel veel aan het verhaal veranderd worden en daar deed ik bijna een jaar over. Dat ik long covid had, had daar ook mee te maken, evenals mijn onzekerheid die ik had over de serie. Ik wist niet of ik corona in het verhaal moest verwerken (misschien herinner je de blogs en vragen op Instagram hierover nog wel). Ik heb uiteindelijk besloten dat niet te doen en dat hielp wel.

Ik hoop dat je het leuk vond om wat meer te lezen over de schrijftijdlijn van de boeken die ik tot nu toe heb geschreven. Voor mijn gevoel maakt dit inzichtelijk dat er veel meer tijd in het schrijven van een boek zit dan je denkt.

Ik zit er trouwens over te denken om in januari gewoon zo’n tijdlijn te maken voor de projecten van afgelopen jaar, want ik heb inmiddels al drie eerste versies voltooid 😉 Laat me weten in een reactie als je dat leuk zou vinden.

Heb jij al een boek gelezen waarin corona een (grote) rol speelde? Vond je dat leuk of juist niet?

Liefs,

Mirjam

PS: Dit blogbericht bevat een of meerdere affiliate link(s). Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor 🙂

Kom me volgen op social media

2 Comments

  1. Leuk om te lezen! Nee, weleens verhalen in een tijdschrift ofz maar niet een boek. Ik zou het niet heel leuk vinden, corona is al erg/vervelend genoeg dus waarom zou ik er dan een boek over lezen? 😉 Ik vond altijd dat de eerste twee delen van Samen! best snel achter elkaar waren uitgekomen, maar nu snap ik het, dat je al aan deel 2 was begonnen terwijl je nog niet wist wat de Banier ervan vond.. Ik hoop trouwens dat er nog veel meer boeken bijkomen, maar dat hoop jij denk ik ook! 🙂

    1. Nou, precies wat ik ook vind over corona! Er komen in ieder geval nog twee delen van de Samen! serie uit. Deel 4 versie 1 is klaar – moet alleen nog aardig wat aan gebeuren en ik hoop in november de eerste versie van deel 5 te gaan schrijven. Daarna … zien we wel weer 😉

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.