Fun facts #33 7 weetjes over Help! Mam is verliefd

Omdat ik zelf altijd geniet van fun facts over mijn favoriete boeken, auteurs of films, deel ik zelf ook altijd twee of meer berichten met daarin fun facts over mijn boeken. Omdat het al ruim vier maanden geleden is dat Help! Mam is verliefd verscheen, leek het me een goed moment om de fun facts van dit boek te delen. Vandaag het eerste bericht, zonder (grote) spoilers!

Omdat het al meer dan twee jaar geleden is dat ik aan deze serie begon en ik ook veel gedeeld heb over het schrijfproces op mijn blog of instagram, zul je verschillende weetjes misschien wel herkennen. Maar dat hield mij niet tegen om ze allemaal netjes te bundelen in twee blogberichten.

 1. De eerste versie van het verhaal schreef ik grotendeels tijdens NaNoWriMo 2018. Die eerste versie telde vierendertig hoofdstukken en eindigde heel anders dan de uiteindelijke versie. Ik schrapte namelijk vijf hoofdstukken en schreef er in totaal elf bij, wat het totaal op veertig hoofdstukken bracht.
 2. Tot mei 2020 was zowel het boek als de serie titelloos. Ik schreef onder de werktitel Samen, zoals je in oude logboeken terug kunt lezen. Nooit had ik gedacht dat het mét uitroepteken de naam van de serie zou worden. Ook had ik zelf niet verwacht dat de titel van deel 1 Help! Mam is verliefd zou worden, ik opperde het tijdens een overleg met mijn redacteur en eigenlijk vonden we het wel leuk klinken.
 3. Het allereerste idee voor een serie over een samengesteld gezin kreeg ik op 29 september 2018. Ik wilde heel graag een serie gaan schrijven en opeens had ik het.
 4. Na dat eerste idee begon het met het uittekenen van drie stambomen. Eentje met hoe het samengestelde gezin uiteindelijk eruit zou komen te zien, eentje van Julians familie en eentje van Naomi’s familie.
 5. De cover van Help! Mam is verliefd is bewust geïllustreerd om het een wat jongere uitstraling te geven dan mijn andere boeken. De doelgroep van deze serie is ook iets jongere lezers, hoewel ik natuurlijk ook van oudere lezers te horen heb gekregen dat ze het erg leuk vinden.
 6. Voor elk personage heb ik een uitgebreid personagedossier dat ik bij ieder deel verder uitbreid. Allereerst omdat ik wil voorkomen dat ik inconsistent ben. Het lijkt me niet zo handig als Fleur in het derde deel opeens blond haar heeft in plaats van donkerbruin. Nu is dat niet een fout die ik heel snel zal maken, maar het is wel handig om alles goed op een rijtje te hebben. Ten tweede leiden alle details ook tot interessante verhaallijnen, maar daar kan ik helaas geen voorbeeld van geven want ik zou dit berichtje spoilervrij houden 😉
 7. Verschillende personages hadden in eerste instantie een andere naam. Zo is Sem nog een tijdje als Seth door het leven gegaan, maar ik was begonnen met de combinatie Sem en Fleur (voor de tweeling). Maar ja, in Vrije val was ook een bijpersonage die Sem heette, dus vond ik dat voor Seth moest gaan, maar uiteindelijk ben ik toch weer geswitcht naar Sem. En Sanne, het jongste zusje van Sem en Fleur stond op de eerste stamboom als Noa. Waarom ik dat veranderd heb, zal in het tweede boek in deze serie te lezen zijn (maar oplettende lezers weten het misschien ook al).

Ik hoop dat je het leuk vond om wat meer te weten te komen over Help! Mam is verliefd. Volgende week zaterdag deel ik nog zeven weetjes, maar ga dan wel meer in op gebeurtenissen in het verhaal, dus als je het boek nog niet gelezen hebt wil je misschien nog even wachten met dat bericht lezen 😉

Wat heeft jouw voorkeur: een uitgebreid personagedossier achter de hand hebben, of het karakter door het schrijven van het verhaal beter leren kennen?

Liefs,

Mirjam

Kom me volgen op social media

6 Comments

 1. Wat leuk om nog meer over de achtergrond van je boek te weten te komen!
  Ik denk dat ik het fijner vind om alles van een personage van te voren al helemaal uitgedacht te hebben. Gewoon zodat je weet dat je geen fouten kan maken tijdens het schrijven van het verhaal. Dat zou mij namelijk echt gebeuren.

  1. Ja, dat is wel herkenbaar! Vooral bij deze serie vind ik het heel belangrijk om de dossiers in orde te hebben, jij weet ook waarom ;). Regelmatig bedenk ik er nog wel wat bij hoor, tijdens het schrijven, personages ontwikkelen zich ook gewoon.

 2. Leuk om te lezen! En leuk ook om te weten waarom je bewust gekozen hebt voor een ander type cover. Heel mooi geworden (ook die van het vervolgdeel) en zeker duidelijk dat het voor een jongere doelgroep is.

 3. Leuk om te lezen! Ik maak bijna nooit personagedossiers. In het begin wel, toen ik echt nog moest ‘leren’ schrijven. Maar nu gaat het als vanzelf. Ik zie wel door de loop van het schrijven heen hoe de personages ontstaan. Meestal heb ik wel een bepaald beeld van ze en worden ze tijdens het schrijven pas echt ontwikkeld, alsof ze dan echt tot leven komen. Ik kan personages nu ook echt niet meer van tevoren tot in detail uitwerken, ik moet eerst een tijdje schrijven om ze te leren ‘kennen’.

  1. Haha, bij mij was het dus precies andersom. Bij m’n eerste boeken maakte ik geen personagedossiers en nu wel. Dat wordt wel in de loop van het verhaal aangevuld, want wat je zegt, tijdens het schrijven ontwikkelen ze zich ook. Maar vooral bij deze serie vind ik het heel belangrijk om consistent te zijn, dus het is fijn om terug te vallen op het personagedossier dat ik heb. Maar dat wordt ook per deel aangevuld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.