Ik lees #39 Wat ik leerde door 365 boeken in één jaar te lezen

Het is al bijna anderhalf jaar geleden dat ik besloot om in het jaar 2021 365 boeken te lezen. Destijds schreef ik er ook een blogbericht over. In dit bericht lichtte ik mijn besluit toe en legde uit hoe ik dat dan ging doen. Twee weken geleden heb je kunnen lezen dat het me uiteindelijk gelukt is om dit bizarre aantal te halen en vandaag deel ik wat ik hiervan heb geleerd.

Uiteraard heb ik een heleboel inhoudelijke kennis opgedaan door boeken te lezen, maar daar wil ik het niet met je over hebben in dit blogbericht. Het gaat meer over ‘levenslessen’ die ik graag aan je doorgeef.

 • Allereerst leerde deze uitdaging met doorzettingsvermogen. Nu heb ik niet het idee dat het mij daaraan ontbrak, maar het is af en toe wel goed om dit bij jezelf te testen. You can do everything if you put your mind to it wordt weleens gezegd. Nu vind ik alles wel veel gevraagd, maar ik heb wel geleerd van deze uitdaging dat als je iets écht wilt en je écht je best ervoor doet, het je kan lukken.
 • Door deze bizarre uitdaging ging ik steeds weer op zoek naar mogelijkheden om te lezen. Kleine momentjes tussendoor, ’s avonds voor het slapengaan, op zondagen. Altijd vond ik wel een gaatje om te lezen. Eerlijk gezegd denk ik zeker dat dit ook weleens ten koste is gegaan van mijn schrijfwerk en soms zelfs van mijn nachtrust (en dus indirect mijn gezondheid). Maar die zoektocht naar mogelijkheden, kijken naar wat in de omstandigheden haalbaar is vond ik wel een waardevolle les, ook om dit jaar mee te nemen voor mijn schrijfwerk, aangezien ik daar ook een redelijk bizarre uitdaging heb (1 miljoen woorden schrijven).
 • Zelfs als je heel veel van lezen houdt kan het een verplichting worden. Zeker richting het einde van de challenge werd het lezen meer een moeten. Ik denk dat de omslag in september of oktober kwam. Tot die tijd ging het eigenlijk allemaal wel goed en kon ik het aan. Maar in september werd mijn leven nogal op z’n kop gezet door de komst van J. Opeens had ik minder tijd om te lezen en liep ik achter op mijn challenge. Dat zorgde voor wat paniek en stress en daardoor was de challenge soms wat minder fijn. Toch wil ik niet meteen zeggen dat dit een heel slechte situatie was, want het leerde me ook dat zelfs de dingen waar je van houd je tegen kunnen staan.
 • Een van de zeer positieve dingen die ik aan de challenge heb overgehouden is de mogelijkheid om mijn telefoon wat vaker links te laten liggen. Eerlijk is eerlijk, ik zit nog steeds weleens doelloos te scrollen op Instagram, maar het lukt me veel vaker dan eerst om ‘m aan de kant te leggen en me te focussen op wat nuttigere bezigheden. In 2021 was dat natuurlijk lezen, maar in 2022 gaat dat hopelijk ook vaak schrijven zijn.
 • Door de challenge heb ik ook het bestaan van de novelle leren waarderen. Ik vind het knap dat er auteurs zijn die een verhaal kunnen vertellen in minder dan 100 bladzijdes, waarschijnlijk ongeveer zo’n 20.000 woorden. Uiteraard is niet elke novelle goed, maar ik heb veel toffe boeken en auteurs ontdekt het afgelopen jaar. Ik heb uiteindelijk zelfs mezelf uitgedaagd om ook een novelle te gaan schrijven dit jaar…

Als ik er langer voor ga zitten kan ik vast nog wel meer dingen opnoemen die ik heb geleerd van deze uitdaging. Maar voor nu … ben ik eigenlijk ook blij dat het voorbij is. Ik heb namelijk ook gemerkt hoe veeleisend zo’n uitdaging is. Op moment van schrijven (11 januari) heb ik nog maar één boek gelezen en doe ik het rustig aan met m’n huidige boek. Ik luister daarnaast wel naar een audioboek, maar heb niet, zoals vorig jaar, de behoefte om altijd maar naar een audioboek te luisteren. Ik vind het heerlijk om weer meer tijd te hebben voor andere, creatieve hobby’s. Ik ben druk bezig met het breien van een trui, ga weer vaker aan de slag met waterverf en merk ook dat ik ’s avonds sneller ga schrijven. Het was heerlijk om een jaar te hebben dat in het teken van lezen stond, maar nu het voorbij is merk ik de impact pas. Ik merk dat ik nu soms nog weleens gestresst nadenk welke dag van het jaar het is en of ik wel genoeg boeken heb gelezen. Ook was ik de eerste dagen echt zoekende naar wat ik nu wilde qua lezen (vandaar dat ik nu nog niet zoveel gelezen heb). Gelukkig begint dat allemaal weer op z’n plek te vallen en geniet ik nu weer van mijn boek.

Zou jij ooit jezelf uitdagen om 365 boeken in één jaar te lezen? Of een andere uitdaging die voor jou net zo extreem zou zijn?

Liefs,

Mirjam

10 Reacties

 1. Interessante lessen. Toch meer positive als negative, denk ik. En ja… als je wilt kun je “alles” of veel bereiken. Dat is iets wat ik uit jouw uitdaging meeneem. Momenteel zet ik me “haalbare” uitdagingen. Succes!

  1. Ja, uiteindelijk wel meer positieve als negatieve lessen, maar ik ben toch blij dat het voorbij is 😉 Succes met alle uitdagingen die je jezelf gesteld hebt!

 2. Dat zijn mooie lessen die je leerde. Ik vind het zo knap dat je dit bent aangegaan en ook uiteindelijk hebt gehaald! Ik doe het je niet na! Ik houd het wel gewoon bij sowieso 1 boek per maand en alles wat ik daarnaast nog lees is mooi meegenomen. Zo blijft het leuk en haalbaar en inderdaad geen moetje 🙂 Hopelijk lukt het je dit jaar om meer te schrijven en andere hobby’s op te pakken!

  1. Soms sta ik zelf ook nog wel te kijken dat ik het heb gehaald, maar ben ook echt heel blij dat ik dit jaar voor mezelf de lat een stuk lager heb gelegd. Veel leesplezier voor jou dit jaar!

 3. Voor mij zou zo’n challenge heel stressvol zijn en geen of weinig plezier opleveren. Ik vind het wel heel knap dat je het hebt gehaald!
  Ik heb wel voor mezelf bijgehouden welke boeken ik heb uitgelezen in 2021 (34, dus een vrij bescheiden aantal vergeleken met jou 😉 ) en daar kan ik ook weer wat mee. Ik heb bijvoorbeeld gemerkt dat ik veel bibliotheekboeken niet uitlees, en nu ben ik van plan om minder boeken tegelijk te lenen.

  1. Ja, dat kan ik me goed voorstellen dat zo’n challenge stressvol is (dat was het ook wel een beetje, maar ik ben blij dat ik het gehaald heb en nu weer op een wat rustiger tempo kan lezen). 34 is een mooi aantal en ook mooi dat je ontdekt hebt waar het een beetje op ‘vastloopt’. Ik herken dat wel hoor, ik heb nu ook een flinke stapel boeken van de bibliotheek liggen en eigenlijk weet ik niet goed waar ik in moet beginnen. Vorig jaar heb ik een paar keer mijn leesstapel op alfabetische volgorde gelezen en dat werkte wel, dus als ik er echt niet uitkom probeer ik dat weer!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.