Ik lees #22 Ik ga 365 boeken lezen in 2021

In september vertelde ik je al over mijn leesplannen voor 2021 en ook in de afgelopen maandelijkse overzichten vertelde ik over mijn plannen om in het komende jaar 365 boeken te lezen. De reacties op dat woeste plan varieerden van ‘Ik weet zeker dat het je lukt’ tot ‘Waarom zou je dat in vredesnaam doen?’ In dit blogbericht wil ik je er graag iets meer over vertellen!

Waarom?
Laten we maar met deze vraag beginnen. Het is de meest logische vraag die een mens kan stellen. Waarom zou je 365 boeken gaan lezen? Mijn eerste reactie op deze vraag is Waarom ook niet? maar het zou flauw zijn om het daarbij te laten. Ik houd wel van een uitdaging, al sinds 2015 schroef ik jaarlijks mijn leesdoel omhoog (dat jaar las ik 80 boeken en een jaar later 100) en 365 lijkt me een tof doel. Ook wil ik wat vaker afstand nemen van mijn telefoon. Begin december viel mijn oude telefoon en het scherm ging langzamerhand kapot. Ik kon alleen nog gebruik maken van Whatsapp via de webbapp. Een klein beetje onhandig was het wel, maar het was precies in de week dat ik een nieuwe telefoon zou krijgen, dus ik wachtte het maar gewoon af. Die week heb ik iedere ochtend tijdens het ontbijt gelezen en ook greep ik tussendoor wat vaker naar een boek. Ik hoop dat de uitdaging in 2021 ervoor gaat zorgen dat dit blijvend is!

Ik schreef natuurlijk een paar weken geleden ook al in een berichtje waarom ik nu zoveel las, dus mocht je deze redenen nog niet voldoende vinden, dan kan je dat nog eens teruglezen!

Regels
In het eerder genoemde berichtje gaf ik ook al aan dat de uitdaging niet ten koste mag gaan van m’n leesplezier en m’n beide banen. Ook vind ik dat familie en vrienden (kortom een sociaal leven) belangrijk is, maar ik geloof echt wel dat het goed gaat komen. Nu ben ik soms wel zes uur op een dag bezig met m’n telefoon, terwijl ik (als het meezit en ik in de flow zit) in zes uur wel twee boeken uit kan lezen. Misschien zeg je trouwens wel: Maar zo moeilijk is het niet om 365 boeken in een jaar te lezen, lees gewoon een stapel simpele pocketboekjes en je bent er ook. Maar dat is juist niet de bedoeling! Ik wil gewoon ‘normale’ boeken lezen, die ik anders ook zou lezen. Ook zou ik heel veel kunnen herlezen, maar ook hiervoor wil ik mezelf een regel opleggen. Zo mag ik maximaal twee standalones of één serie per maand herlezen. Op die manier ga ik hopelijk veel nieuwe boeken ontdekken in 2021!

Plan van aanpak
Natuurlijk blijft het een uitdaging om zoveel boeken in een jaar te lezen, maar ik heb al goed nagedacht over de manier waarop ik dit wil aanpakken. Zo ga ik:

 • (Bijna) iedere donderdagavond een leesavond houden. Tenminste, ik denk dat ik het op de donderdagavond blijf doen. Dit jaar ben ik daarmee begonnen, rond zeven uur trek ik m’n pyjama aan en ga lekker tot half tien / tien uur lezen. Ofwel in bed, of in mijn heerlijke leesstoel. En in de zomer kan dat natuurlijk lekker in de tuin!
 • Regelmatig een leesdag/leesmarathon houden. Op zo’n dag kan ik soms wel vijf boeken lezen, dus dat tikt lekker aan.
 • Tijdens (lange) autoritten en wandelingen in m’n eentje naar audioboeken luisteren. Dat levert toch al gauw één tot twee boeken extra per maand op. Nu ook maar hopen dat er leuke audioboeken in Kobo staan. Heb jij nog tips?
 • Ook wil ik graag meteen een beetje voorlopen, dus het eerste weekend van het jaar hoop ik flink wat te lezen. Het zou tof zijn als ik op 3 januari al 6 of 7 boeken heb gelezen, dat geeft vast een boost aan m’n zelfvertrouwen 😉
 • En tot slot blijft zondag ook een leesdag. Nu is dat niet echt anders ten opzichte van dit jaar en de rest van m’n leven. Op zondag heb ik altijd al wel veel gelezen, maar het komende jaar hoop ik er nog net iets meer uit te halen dan normaal.

Ik ben heel benieuwd of het me gaat lukken. Wat denk jij?

Liefs,

Mirjam

Kom me volgen op social media

10 Comments

 1. Ik vind het een mooi doel en ik heb alle vertrouwen in je! Grappig trouwens om je boekenkast te zien, ik heb hier ook die set-up van Billy’s staan van breed-smal-breed 🙂

  1. Supertof om te horen dat je alle vertrouwen in me hebt 🙂 En wat grappig dat je dezelfde set-up hebt, bij mij staat het nog maar sinds vorige week zo :O

 2. Ik denk zeker dat het je gaat lukken! Een heerlijk doel voor het nieuwe jaar. En met die manieren die je noemt creëer je zeker heel veel meer leestijd. Heerlijk zo’n leesavond, het is nu bijna half vijf, maar ik krijg al helemaal zin om straks ook met een boek al vroeg in bed te duiken.
  Een luistertip voor audioboeken? Hope Harbor deel 4! 🙂 Het boek is net deze maand uit, dus ik weet niet hoe snel hij als audioboek komt, maar beslist iets om naar uit te kijken.

  1. Bedankt voor je leuke reactie 🙂 En ook dat je zo vol vertrouwen bent dat het me gaat lukken! Ik heb zelf ook wel goede hoop dat het lukt, maar je weet maar nooit hè 😉 En zo’n leesavond is ook echt iets waar ik me al ver vantevoren op kan verheugen!

 3. Ik vind het een indrukwekkend leesdoel, maar ik heb er vertrouwen in. Ik denk zeker dat het moet kunnen. Zolang het ook maar leuk blijft. Ik stel mijn doel ieder jaar op 30 in en heb het sinds een paar jaar voor het eerst weer gehaald.

  1. Dank je wel voor je reactie en ook voor je vertrouwen 😉 En inderdaad, het is de bedoeling dat het leuk blijft. Als ik merk dat het me echt heel erg tegen gaat staan stop ik ermee. Nu ja, niet met lezen, maar dan ga ik het wel rustiger aan doen!

 4. Ik vind dit echt zo’n tof doel! Ik weet van mezelf dat ik het niet kan maar ik heb er alle vertrouwen in dat jij dit echt prima aan kan! Zolang je natuurlijk maar je leesplezier behoudt 🙂

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.