Ik lees #51 Waarom ik nog steeds boeken koop

Het is inmiddels al bijna drie jaar geleden dat ik een e-reader kocht. Tijdens de wintersportvakantie van 2020 kwam ik erachter hoe makkelijk het is om e-books te lezen. Ik had destijds voor een maand een kobo plus abonnement afgesloten en las op mijn tablet, maar ik wilde toch sparen voor een e-reader. Dat deed ik echter niet lang, want ik kreeg van stichting Lira een boel geld waar ik mijn e-reader van kon betalen. En toch … ondanks dat ik een e-reader heb en zo’n beetje onbeperkt boeken kan lezen, koop ik nog regelmatig nieuwe boeken. Waarom?

Kobo
Ik heb een e-reader van Kobo. De editie die ik heb, wordt niet meer gemaakt, maar het is er eentje die waterdicht is. Perfect voor een badlezer als ik, dus. Nu hebben wij thuis geen bad, maar als ik op vakantie ben en er is een bad aanwezig, ga ik minstens een keer uitgebreid badderen met mijn e-reader erbij. Ik heb ook een kobo plus abonnement. In 2022 heb ik dit een tijdje opgezegd, maar nu heeft ook mijn vader een e-reader en delen we het abonnement. Soms vind ik het best ingewikkeld. Ik probeer namelijk zo min mogelijk (of eigenlijk niet meer) bij Bol te bestellen, maar ik heb er wel een ‘onbeperkt boeken lezen’ abonnement. Nu sprak ik daar laatst met mijn moeder over en kwam tot de conclusie dat dit een regeling is tussen Bol en Kobo, dus dat Kobo hier ook geld voor krijgt. Bovendien hoeven voor dit abonnement mensen niet uitgebuit te worden in de magazijnen van de zogenaamde winkel van ons allemaal. Het is natuurlijk altijd mogelijk om een ander abonnement te nemen (bijvoorbeeld Storytel), maar omdat je daar, net als bij de boeken van de bibliotheek, op een best wel omslachtige manier boeken op je e-reader moet zetten, heeft dat niet mijn voorkeur. Maar goed, laat ik nu maar overgaan op het daadwerkelijke onderwerp van dit bericht, namelijk waarom ik nog steeds boeken koop als ik in principe onbeperkt boeken kan lezen op mijn e-reader.

Auteurs steunen
Een van de belangrijkste redenen is wel het ondersteunen van auteurs. Uit ervaring weet ik dat een auteur een minimaal bedrag krijgt als mensen hun boeken via Kobo lezen. En uit ervaring weet ik óók hoeveel tijd er gaat zitten in het schrijven van een boek. Daarom vind ik het niet meer dan logisch dan met regelmaat een boek te kopen van een auteur waar ik fan van ben. Ik ben echt wel kritischer geworden in wat ik koop, maar mijn lievelingsauteurs steun ik door dik en dun.

Boekhandels steunen
Need I say more? Ik bedoel … dat ik fan ben van de lokale boekhandel is geen geheim. Dus het is logisch dat ik zo nu en dan een boek koop om hen te steunen. Voor de verkoop van e-books krijgt een boekhandel trouwens geen geld, tenminste … voor zo ver ik weet niet. Laatst was er een mevrouw in de winkel die een hele lijst e-books wilde kopen. Dat kan wel, maar is eigenlijk meer een service die we bieden dan dat het ons iets oplevert.

De boekenkast
Een e-reader is leuk en echt heel handig, maar het staat niet zo mooi in de kast. Een goedgevulde boekenkast is echt fantastisch en ik droom er dan ook van dat mijn toekomstige huis (en dat van Jaap natuurlijk) een complete boekenwand heeft. Dat is trouwens een gezamenlijke droom van ons, want ik heb het geluk een kerel getroffen te hebben die ook van lezen houdt.

Hybride lezen
Tegenwoordig lees ik veel hybride, zoals ik het noem. Dat heb je ook al kunnen lezen in mijn Lezen met Mirjam blogs. Maar als ik van een boek een fysiek exemplaar heb (dat kan zowel een exemplaar van de bieb zijn, een leesexemplaar van De Wedloop, of een boek dat ik zelf heb gekocht) lees ik zoveel mogelijk het fysieke exemplaar, behalve tijdens het ontbijt en vlak voordat ik ga slapen. Dan doe ik namelijk de lamp vast uit en lees in het donker even verder. Soms krijg ik dan niet eens m’n hoofdstuk uit, zo snel vallen m’n ogen dicht.

E-reader
Soms is een boek ontzettend dik en krijg ik pijn in m’n polsen van het vasthouden, dan is het ook heel erg fijn als ik het boek op m’n e-reader kan lezen. Ik ben echt groot fan van mijn e-reader en kan m’n leven zonder niet meer voorstellen, maar … het liefst lees ik nog steeds een fysiek boek. Je kunt makkelijker zien hoe ver je bent en het vasthouden en omslaan van de bladzijden is geweldig. Dus ik zal nog heel lang boeken blijven kopen, daar ben ik van overtuigd!

Wat heeft jouw voorkeur: e-books of fysieke boeken?

Liefs,

Mirjam

Kom me volgen op social media

2 Comments

  1. Fysieke boeken. Vooral omdat ik een boek, inkl. papier, voorkant etc, in mijn handen wil kunnen houden. Overigens is boekenkopen een heerlijke bezigheid. En koboplus is natuurlijk beter omdat het geen onderbetaalde medewerkers aan te pas komen, maar voor de auteur is het “gratis” eerste maand niet goed, ze verdienen dan niets. Ik volg momenteel de cursus Publish & Thrive van Sarra Cannon over selfpublishing, vermarkten etc. en die gaat heel uitgebreid op de voor- en nadelen van de verschillende modellen in. Een zeer goede cursus, die ik je alleen maar kan aanraden. Overigens deelt ze ook veel kennis (gratis) op youtube. Succes!

    1. Dat snap ik heel goed! Mijn voorkeur gaat ook uit naar fysieke boeken, maar in bepaalde omstandigheden is een e-book fijn! En tja, die gratis maand is voor auteurs inderdaad niet zo positief, maar ik denk dat het verlies aan inkomsten op dat gebied minimaal is, zo veel boeken kan een mens nu ook weer niet lezen in een maand 😉 Die cursus klinkt wel heel interessant, bedankt voor de aanrader!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.