Boekreview #29 Joy – de vrouw die C.S. Lewis liefhad // Patti Calahan

Inmiddels zal het geen verrassing zijn dat ik fan ben van C.S. Lewis. Ik deelde al eens een boekreview over zijn biografie: Verrast door vreugde en zijn debuut. Afgelopen voorjaar verscheen er een roman over het leven van zijn vrouw: Joy Davidman. Die wilde ik natuurlijk wel lezen. Of het de moeite waard was? Dat lees je in dit bericht!

Specificaties: Historische fictie // Kok Boekencentrum // 431 blz’s // Nederlands, vert. // 2019

Joy, auteur en moeder, heeft een allesbehalve gelukkig huwelijk. Haar man Bill is alcoholist en zoekt regelmatig het gezelschap van andere vrouwen. Op zo’n treurige avond bidt Joy tot God, in wiens bestaan ze niet gelooft. Er valt daarna zo’n rust over haar, dat ze begint te twijfelen aan haar atheïstische instelling. Ze leest enkele boeken, geschreven door C.S. Lewis, ook een voormalig atheïst, en ze komt tot geloof. Via een vriend komt Joy in contact met de schrijver zelf en een lange briefwisseling volgt. Als Joy ziek wordt en de dokter haar een paar maanden volledige rust oplegt, besluit ze haar royalties te gebruiken voor een reis naar Engeland. Ze ontmoet haar penvriend C.S. Lewis, die ze inmiddels Jack mag noemen, en haar vriendschap en liefde voor hem groeit. Als ze na een paar maanden weer terugkeert naar Amerika, neemt ze het besluit haar echtgenoot te verlaten en met haar zoontjes te emigreren naar Engeland…

Joy, de vrouw die C.S. Lewis liefhad is een prachtig liefdesverhaal, juist omdat de liefde tussen Jack en Joy heel lang vriendschappelijk blijft. De eerste paar hoofdstukken moest ik inkomen in het verhaal, maar al snel liet het me niet meer los. De verwijzingen naar de verschillende werken van Lewis worden op een natuurlijke wijze in het verhaal verweven en ook heeft de auteur prachtig gebruik gemaakt van de sonnetten van Joys hand. Richting het einde van het boek, hield ik het niet droog. Ik wist wel hoe het af zou lopen, omdat ik de geschiedenis van Lewis en zijn vrouw ken, maar de emoties zijn zo rauw beschreven dat ik niets anders kon dan huilen. En geloof me, het was al een tijd geleden dat ik een traan heb gelaten om een boek.
Een grappig moment uit het boek vond ik de ontmoeting van Joy met Tolkien. Hij werd precies omschreven zoals ik me hem voorstel, in zichzelf gekeerd en een tikkeltje kortaf.

Joy, de vrouw die C.S. Lewis liefhad krijgt van mij 5 sterren!

Ook Anna Laura las Joy en schreef een review, lees hier die van haar.

Welk boek over een sterke vrouw moet iedereen gelezen hebben?

Liefs,

Mirjam

2 Reacties

  1. Ja die verwijzingen en sonnetten vond ik ook echt heel mooi! Zo werd voor mij het verhaal nog meer realistisch! Ik heb niet gehuild om het verhaal maar vond het wel echt heel mooi!

    1. De omgekeerde wereld, ik moet wel huilen om een boek en jij niet, haha. Het was een heel gekke reden eigenlijk waarom ik moest huilen (en dat heb ik dus ook maar niet gedeeld in mijn review), maar als je het heel graag wilt weten mag je me altijd een mailtje sturen 😉

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: