Leeslogboek #1 Januari 2023

En toen was het alweer de eerste donderdag van februari, wat betekent dat ik je wat meer ga vertellen over mijn leesgedrag in januari. Tot voor kort heette deze categorie ‘Lezen met Mirjam’, maar ik bedacht me vandaag opeens dat het eigenlijk een leeslogboek is, zoals ik ook schrijflogboeken heb. Dus noemen we het vanaf nu leeslogboek!

Zoals je misschien al kunt zien aan de foto bij dit bericht is mijn leesflow he-le-maal terug en daar ben ik superblij mee. In november en december 2022 had ik al dat heerlijke gevoel dat het terug was en in januari zette dat door. Ik heb echt genoten van alle boeken die ik las!

Welke boeken las ik?
Nu ben je vast nieuwsgierig naar het aantal boeken dat ik in januari las. Het waren er – houd je vast! – zestien. Ruimschoots voldoende om mijn leeschallenge van 2023 te behalen. Goodreads zegt dat ik momenteel drie boeken voorloop, dus dat is mooi meegenomen. Hoewel, de eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik één boek niet helemaal uitlas in januari, maar tegen de tijd dat jij dit leest heb ik het wél uit en ik heb het grotendeels in januari gelezen, dus tel ik het mee voor de eerste maand van het jaar.

 1. The choice // Edith Eger (fysiek boek // herlezen)
 2. Strandjuweel // Irene Hannon (fysiek boek)
 3. Het grote naaiboek // Nienke van Leverink en Pieke Stuvel (e-book)
 4. Something to live for // Richard Roper (fysiek boek // herlezen)
 5. Eens in je leven // Marijke Vos (hybride: fysiek boek en e-book)
 6. Slashwerk // Femke Meijboom (e-book)
 7. Verloren dochters // Terri Blackstock (fysiek boek)
 8. Het verhaal dat ons verbindt // Susie Finkbeiner (hybride: fysiek boek en e-book)
 9. Missie // Mirjam Kooijman (fysiek boek)
 10. Dichterbij dan ooit // Cynthia Ruchti (e-book)
 11. De koninklijke leerling // John Flanagan (hybride: fysiek boek en e-book // herlezen)
 12. De rand van de wereld // Andrew J. Graff (hybride: fysiek boek, e-book én audioboek)
 13. Over bergen heen // Charles Martin (fysiek boek)
 14. Edwards keuze // Marijke Vos (e-book)
 15. Jij hoort bij mij // Denise Hunter (e-book)
 16. De ijzige verloofde // Christelle Dablos (e-book // nog niet helemaal uit)

Favorieten
Ik denk dat mijn leesflow ook werd veroorzaakt doordat ik veel leuke boeken las. Ik genoot echt weer van het lezen en het was best moeilijk om favorieten uit te kiezen, omdat ik heel veel boeken leuk vond. Nu scheelt het dat ik herlezen boeken niet (nogmaals) als favoriet mag bestempelen (anders had Something to life for daar sowieso tussen gestaan). Maar goed, hier komen mijn favorieten, in willekeurige volgorde.

 1. Dichterbij dan ooit // Hoewel, willekeurige volgorde. Dit boek sprong er echt uit voor mij. Het heeft een roze voorkant, ziet eruit alsof het een feelgood boek is, maar het was totaal anders. Dit boek had diepgang, het draaide om vriendschap en je geloof in God terugvinden na moeilijke gebeurtenissen. Zeker een aanrader!
 2. Strandjuweel // Uiteraard kan het nieuwe deel van de Hope Harbor serie niet ontbreken in dit lijstje. Ik vond het weer een heerlijk verhaal, geen insta love en ook was er aandacht voor de lokale ondernemer. Tja, daar verover je mijn hart wel mee.
 3. Verloren dochters // Dit boek van Terri Blackstock las als een gelijkenis en is een prachtige verbeelding van Gods verbond met mensen. Ook zeker een aanrader. Anna Laura en ik hopen hier in februari ook nog een podcast over te maken, dus luister zeker mee!

Ik vind het echt een beetje gemeen richting de andere boeken dat ik een top 3 heb samengesteld. Zowel Eens in je leven, Over bergen heen en De rand van de wereld waren ook topboeken waar ik van genoten heb. En er was deze maand geen enkel boek bij waarvan ik dacht: ik wou dat ik die niet had gelezen.

Non-fictie
Mijn streven is om ook dit jaar weer elke maand minstens één non-fictie boek te lezen en de afgelopen maand waren dat er maar liefst drie. Zo herlas ik The choice (ook bekend als De keuze) en las ik het boek Slashwerk van mede-auteur en ondernemer Femke Meijboom. Ik vond het fijn dat ze schreef vanuit de realiteit van het ondernemerschap, dat je geen tonnen hoeft te verdienen om ondernemer te zijn. Tot slot las ik ook Het grote naaiboek (was ik in november 2022 al in begonnen, maar kwam ik toen niet doorheen).

Book haul
Ik heb me keurig aan m’n book buying ban gehouden en geen nieuwe boeken gekocht. Ook het boek dat ik drie maanden geleden pre-orderde is nog niet gearriveerd. Wel kocht ik een boekenbon. Er ging maandag namelijk iets fout in de winkel, we hadden een boekenbon opgeladen, maar daar hadden we vijf euro opgezet, in plaats van zeven euro vijftig. Om de bon niet verloren te laten gaan en te zorgen dat de kassa klopte heb ik de bon overgenomen en aan mezelf cadeau gedaan. Eind februari of begin maart hoop ik een stapel boeken te kunnen kopen daarvan.

Ik bedenk me nu, tijdens het schrijven, dat ik wél boeken heb gekocht in januari, maar dat ik al bijna ben vergeten welke dat waren. En dat is ook de bedoeling, want ik kocht vier tweedehands boeken voor mijn DIY adventskalender van 2023. Maar dat telt dus niet mee in deze book haul, je zult die boeken pas zien in januari 2024, bij m’n book haul van december 2023 😉

Vooruitblik februari
Ik heb gemerkt dat het werkt om van tevoren een TBR lijstje op te stellen, maar wel ruimte te laten voor een spontaan boek om te lezen, dus dat heb ik ook voor februari gedaan. Sowieso ga ik Cranberryzomer herlezen, het eerste boek in de Hope Harbor serie. Daarnaast liggen er nog een paar andere, interessante boeken op de stapel. Het boek wat ik nog niet helemaal uit heb (De ijzige verloofde) is het eerste deel in een serie en ik denk dat ik er wel mee verder ga. Voor nu denk ik niet dat ik het boek vijf sterren zal geven, maar interessant is het zeker, dus ik zal in ieder geval het tweede deel gaan lezen.

Wat was het mooiste boek dat jij in januari las?

Liefs,

Mirjam

PS: Dit blogbericht bevat een of meerdere affiliate link(s). Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor 🙂

Kom me volgen op social media

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.