Ik lees #13 Update leesdoelen 2019

Het is nog een beetje vroeg, maar ik wist echt niet hoe ik het anders in december voor elkaar moest krijgen om een update te geven van mijn leesdoelen. De vorige update deelde ik op 10 juli, dus dat is alweer even geleden. Benieuwd naar de stand van mijn leesdoelen?

Behaalde doelen:
In dit bericht schreef ik iets over het gebruik van de verschillende kleurtjes, om de doelen in te kleuren, dus als je nieuwsgierig bent, lees het vooral nog even na. Ik ga de doelen nu per maand af.

 • Juli: Deze maand heb ik 3 leesdoelen behaald. 1) Word vernieuwd lezen – Dit theologische boek stond al jaren in mijn boekenkast en ik heb hem nu eindelijk gelezen. Ik weet niet of ik hem heel snel nog een keer ga lezen. Er stonden heel veel mooie lessen en zinnen in, maar het grootste gedeelte was bijna niet door te komen. 2) 3 boeken uit 2019 – Om eerlijk te zijn heb ik geen idee welke boeken ik gelezen heb die in 2019 zijn verschenen, maar het waren er in ieder geval drie. 3) 5 boeken uit 2018 – Ook hierbij heb ik dus geen idee welk boek het dan geweest is, dat uit 2018 kwam, maar het is me in ieder geval gelukt.
 • Augustus: In deze maand behaalde ik 2 doelen. 1) 30 Engelse boeken lezen – In augustus was ik ook in Engeland en om de een of andere reden gaat het Engels lezen dan een stuk sneller. Ook volgend jaar wil ik weer flink wat Engelse boeken gaan lezen. 2) 5 boeken van anderstalige auteurs (exclusief Engels) – Ook dit is gelukt, en ik weet bij dit doel wél met welk boek ik het gehaald heb. In augustus las ik A man called Ove en de auteur is Zweeds.
 • September: In deze maand behaalde ik één doel: 55.000 bladzijden lezen. Dankzij Goodreads weet ik precies hoeveel bladzijden ik het afgelopen jaar heb gelezen 🙂
 • Oktober: Lord of the rings lezen. Hier begon ik in september al mee, maar ik kreeg het niet voor elkaar om deze trilogie in dezelfde maand uit te lezen.
 • November: Ook in deze maand behaalde ik weer 3 doelen. 1) 175 boeken lezen – Ik had mijn doel eerder behaald dan Goodreads aangaf, omdat ik een paar boeken heb gelezen die niet op Goodreads staan. Ook las ik een boek dat in Nederland als 2 boeken is verschenen, terwijl de oorspronkelijke uitgave uit 1 boek bestaat. Maar goed, ik heb het gehaald en heel misschien haal ik dit jaar de 200 nog wel. 2) Historisch nieuwsblad lezen – Inmiddels heb ik mijn abonnement op dit tijdschrift stop gezet, maar ik had nog wel een hele stapel om te lezen. Twee weken geleden heb ik op één zondag gewoon 3 nummers uitgelezen en toen vond ik het zelfs een beetje jammer dat ze uit waren. Maar ik ga geen nieuw abonnement afsluiten. 3) 3 boeken voorlezen – Een oplettende lezer zal vast zeggen: hé, je had hier eerst vijf boeken staan. Dat klopt, maar mijn nichtje zit nu in groep 3 en leert zelf lezen, dus heb ik het doel iets naar beneden bijgesteld.

Schema
December is nog maar net begonnen en ik heb het volste vertrouwen dat ik de overige vier doelen ook ga halen. Ik ben afgelopen zondag begonnen in De grijze jager serie en dat zijn boeken die je snel wegleest. Het elfde deel uit deze serie bestaat uit allerlei korte verhalen, dus daarmee zit het korte verhalen doel er ook wel in. En als ik nog één minireview op Instagram post én deze maand geen extra geld aan boeken uit ga geven, komt het helemaal goed!

Ik ben ondertussen ook al aan het verzinnen welke leesdoelen ik voor volgend jaar ga verzinnen. Eerst wilde ik per se 200 boeken gaan lezen, maar nu heb ik bedacht dat ik het doel zelfs iets naar beneden bijstel: 150 boeken lezen. Lezen moet leuk blijven en ik merk dat als ik mezelf te hard push, ik uiteindelijk mijn leesplezier verlies. Maar dat hoor je volgend jaar wel.

Heb jij jouw leesdoelen voor 2019 behaald?

Liefs,

Mirjam

4 Reacties

 1. Je hebt mooie leesdoelen behaald. Ik leg de lat niet te hoog qua aantal boeken die ik lees, want ik ben bang dat ik zo het leesplezier kwijt raak. En ik lees erg graag.

  1. Dank je wel voor je leuke reactie! En ik snap het heel goed hoor, om de lat niet te hoog te leggen. Ik merk nu nog niet dat het mijn leesplezier beïnvloed, maar ben bang dat dat wel gaat gebeuren als ik de lat nog hoger ga leggen.

 2. Leuke leesdoelen. En hoe kun je zoveel boeken lezen? Heb je bepaalde uren per dag die je daar voor reserveert? Ik heb altijd zoveel andere dingen, die “belangrijker” zijn, en dat schiet het lezen erbij in. Dus een paar tips, kan ik daar wel gebruiken.

  1. Dank je wel 🙂 Eh … pfoeh, hoe kan ik zoveel boeken lezen? Ik heb niet echt specifieke tijden die ik ervoor reserveer, al probeer ik wel elke ochtend een kwartiertje te lezen en ’s avonds in bed lees ik vaak ook een kwartier tot een halfuur. Verder lees ik vooral veel op zondag, soms krijg ik dan wel 2 boeken op 1 dag uit. Daarnaast ben ik een snelle lezer. Ook staat lezen bij mij hoog op de prioriteitenlijst, er zijn weinig dingen die ik belangrijker vind dan lezen. Al denk ik dat, nu ik mijn werk/hobbykamer helemaal opgeruimd heb, andere hobby’s ook weer aandacht gaan krijgen. Maar dat zie ik dan wel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.