Lezen met Mirjam #17 Mei 2021

En toen leefden we alweer in de maand juni. Nog maar één maand en dan zijn we op de helft van dit jaar. Ik kan wel blijven zeggen dat ik het niet kan geloven, maar dat weten jullie inmiddels al wel. Vandaag deel ik met je hoeveel en welke boeken ik in mei las. Het gaat waarschijnlijk weer een lange post worden, dus pak je bakje koffie of thee er maar bij!

Zoals je weet deel ik tegenwoordig niet meer een lijst met alle boeken die ik las in de maand, omdat dat er iedere keer te veel worden. Maar je kunt de volledige lijst van mei 2021 hier bekijken. Als je dat gedaan hebt zie je dat ik in mei ‘maar’ 30 boeken heb gelezen. Een te weinig dus. Maar goed, ik las in april een boek extra, dus wat dat betreft loop ik nu precies op schema. Dat was ook nog een poos heel spannend, maar ik ben in de tweede helft van de maand veel novelles gaan lezen. Ik weet eigenlijk niet zo goed waardoor het kwam dat ik achter liep. In het begin liep ik zelfs voor, maar ik ben in mei een aantal avonden weg geweest en ook was ik druk met andere dingen (schrijven bijvoorbeeld), dus ik denk dat het daarom wat minder ging. Gelukkig zit ik nu in een lekkere leesflow en heb ik voor juni erg leuke boeken uitgezocht, dus het gaat vast wel weer lukken!

Favorieten
Ik heb deze maand wat minder favorieten dan vorige maand, misschien was dat ook wel een beetje het probleem, de meeste boeken die ik las waren het ‘net niet’ en daardoor moest ik iedere keer een drempel over om te gaan lezen. Uiteindelijk waren dit de vijf mooiste boeken die ik las:

  1. Een kamer vol lichtjes // Dit boek was zonder twijfel het mooiste boek van de maand. Ik schreef er niet voor niets al een mini-review over!
  2. Verlangen naar vrijheid // Een keertje een non-fictie boek in mijn favorieten. Van dit boek heb ik echt de mooiste lessen geleerd en mag daarom zeker niet ontbreken in dit rijtje.
  3. More than we can tell // Ik vond dit een waardig vervolg op Letters to the lost, het eerste boek dat ik van Brigid Kemmerer las.
  4. De kleur van je hart // Ik las vorig jaar Het lied van de feniks van dezelfde auteur (Katie Ganshert) en toen ik een stapel tweedehands boeken kocht deze maand werd ik erop gewezen dat twee boeken die ik had uitgezocht eigenlijk onderdeel van een set waren. Dit boek hoorde er ook bij en ik ben ‘m bijna meteen gaan lezen. Ik heb er echt van genoten!
  5. Gewijde chaos // Het actieboek van de Week van het christelijke boek, geschreven door Annemarie van Heijningen-Steenbergen. Dit boek zorgde voor een lach en een traan en raad ik zeker iedereen aan.

Teleurstelling van de maand
Qua teleurstelling viel het deze maand wel mee, maar er was wel een boek dat ik een beetje ‘zonde van m’n tijd’ vond en dat was Het sprookje van de eeuwige zomer van Susan Crandall. Naar mijn idee werden er te veel thema’s in het verhaal verwerkt en ik zag het einde al van mijlenver aankomen.

Non-fictie
Ik las deze maand vier non-fictie boeken, waarvan er zelfs eentje in mijn favorieten is belandt, maar de andere boeken waren stuk voor stuk de moeite waard. Van het boek Grip leerde ik meer over slimmer werken. Ik heb al veel boeken over dit thema gelezen, maar vind deze tot nu toe het beste! Daarnaast las ik ook twee boeken van Alister McGrath. Hoewel, eentje werd aan me voorgelezen (C.S. Lewis: a life). Aan het begin van de maand attendeerde een collega me op de C.S. Lewis podcast en daardoor ontdekte ik deze auteur. Ik luisterde naar de biografie die hij schreef over C.S. Lewis en las het boek De toekomst van het christendom. Ik ontdekte nog meer boeken van hem op Kobo plus, dus je gaat hier vast meer van horen.

Book haul
Een heleboel boeken vonden hun weg naar mijn boekenkast. Maar liefst 18 stuks werden toegevoegd aan mijn verzameling. Daarvan waren er 13 tweedehands en eentje kreeg ik cadeau, dus dan valt het wel weer mee, toch? Deze boeken kocht ik nieuw: Dagdroom, Een kamer vol lichtjes, Kijk omhoog en Alles wat ik vinden wil. Bij de aankoop van de laatste twee boeken kreeg ik Gewijde chaos cadeau. En deze boeken (waaronder een aantal novelles) kocht ik tweedehands: De kleur van je hart, Scherven van hoop, Cranberryzomer, Zacharia keer terug, Ezra leidt Mijn volk, Bedrog, Het meisje uit de trein, Bestemming, Droomkind, Wachten op Peter, Later, Verhaal zoekt liefde, Kinderen van de rivier. Een flink aantal boeken van deze stapel heb ik al gelezen, maar wilde ik graag zelf in mijn boekenkast hebben staan en dat is nu gelukt! Maar nu mag ik van mezelf minstens 50 dagen geen boeken kopen (al 7 gehad, nog 43 te gaan). Als dat lukt ga ik proberen of ik de 75 dagen kan halen en heel misschien wel de 100. Maar dat wordt heel moeilijk, omdat er superveel toffe boeken uit gaan komen. We gaan het zien.

De eindeloze boekenkast
Zoals je wellicht weet heb ik samen met Anna Laura een podcast. De afgelopen maand kwamen er weer twee afleveringen online. Eentje over De Duiventil en de ander over boekenprijzen. Vanmiddag komt alweer de vijfde aflevering online, deze staat in het teken van Lezen met een e-reader. Over twee weken komt er een aflevering waarin we het boek De verborgen kinderen bespreken. Om die reden heb ik dit boek verder nergens in mee genomen in dit blogbericht, zodat mensen niet al weten wat ik van dit boek vind voordat de podcast live komt. De aflevering niet missen? Ga ons dan volgen op Spotify, of abonneer je via Apple Podcasts en je mist niets meer!

Leesdoelen juni
Uiteindelijk heb ik in mei geen thrillers meer gelezen, maar dat staat voor juni zeker op de planning. Juni is immers De maand van het spannende boek. Mijn volledige TBR kan je hier kijken. Verder wil ik graag minstens 30 boeken lezen en weer een klassieker. Afgelopen maand las ik Alice in Wonderland (voor het eerst ja, stt) en dat beviel me eigenlijk wel. Ook wil ik minstens acht boeken in het Engels lezen, want daarmee loop ik een beetje achter. Voor De eindeloze boekenkast ga ik Dagdroom lezen, dat wordt onze buddyread voor juni en dat boek hopen we in een aflevering van juli te bespreken. Dus lees je het boek ook, stuur dan zeker een mailtje naar deindelozeboekenkast@gmail.com met jouw reactie!

Heb jij veel gelezen in mei?

Liefs,

Mirjam

1 reactie

  1. Bookhaul, opnieuw gedefineerd? Ik dacht altijd dat de totale toename van de boekenberg bedoeld was. Eventueel na aftrek van de uitgesorteerde, die weg gaan. Maar zo ljjkt het overzichtelijk. Overigens heb ik Alice in Wonderland als kind gelezen en wil het ook nog graag weer eens lezen. Momenteel is er een tentoonstelling over in the V & A museum in London. Goede rede om het grote eiland weer eens te bezoeken. Succes!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: