Project uitgelicht #4 Een oud manuscript: Diepte

Het was wel weer even zoeken welk project ik deze maand zou uitlichten en ik weet ook niet of ik elke maand een project kan uitlichten, maar omdat ik vorige week schreef over de personages waar ik nog een boek over zou willen schrijven, leek het me leuk om je wat meer te vertellen over het manuscript dat ik bijna afschreef in 2015.

 1. Wat is de titel of werktitel van het verhaal?
  Destijds was mijn werktitel ‘Diepte’, ik denk dat als ik er (binnenkort) mee verder zou gaan, gewoon die titel zou aanhouden, tot ik iets beters gevonden heb. Volgens mij heb ik destijds voor deze titel gekozen omdat een van de personages nogal diep in de put zit.
 2. Wie is of wie zijn de hoofdpersonages?
  Het hoofdpersonage van dit verhaal is Hanna, zij is zestien (bijna zeventien) jaar oud en zit in havo 5, bij Bas, Lotte en Nikki in de klas. En natuurlijk ook bij Niek, op wie ze al heel lang verliefd is.
 3. Waar gaat het verhaal over?
  Hanna kan haar geluk niet op als Niek haar ein-de-lijk verkering vraagt, maar hun geluk wordt al snel verstoord door tragische gebeurtenissen uit het verleden. Zo, klinkt dat even dramatisch? Heel veel meer kan ik er ook niet over vertellen, want ik denk dat als ik dit manuscript ga herschrijven, het verhaal toch anders gaat worden. De belangrijkste dingen blijven wel staan (tragische gebeurtenissen), maar ik denk dat ik inmiddels gegroeid ben als schrijver en dat het daarom toch een ander verhaal gaat worden.
 4. Wat is de status van dit verhaal?
  De eerste versie telt 35.879 woorden, maar was nog niet helemaal af. Het laatste hoofdstuk had ik al wel geschreven, maar daartussen kwamen nog een paar hoofdstukken. En ik kan me herinneren dat die hoofdstukken de reden zijn dat ik gestopt ben met het verhaal, want voor mijn gevoel kwamen ze allemaal op hetzelfde neer. Toen dacht ik al wel: Als ik wat beter kan schrijven dan nu, ga ik dit verhaal nog wel een keer proberen te vertellen. Dus wie weet …
 5. Wanneer begon ik met dit verhaal?
  Die eerste versie waar ik het net over had schreef ik in april 2015, tijdens Camp NaNoWriMo. Dat was trouwens mijn eerste, officiële deelname aan iets van NaNoWriMo. Mijn debuut was net uitgekomen en ik popelde om een nieuw verhaal te schrijven, maar dit was kennelijk het verhaal niet. In november 2015 heb ik (kennelijk) nog wel een tweede poging ondernomen om dit verhaal te herschrijven, maar daar is weinig van gekomen. Dat was volgens mij ook de tijd dat ik inspiratie kreeg voor het verhaal van Nikki (een personage die ik had genoemd in het verhaal van Hanna en Niek) en daarom ben ik Lijmen gaan schrijven. Hanna en Niek raakten steeds verder naar de achtergrond, tot ik in november 2017 Vrije val schreef (tijdens NaNoWriMo!) en ze toch weer naar voren kwamen. Ik nam me ernstig voor om als Time-out af was, toch weer eens over Hanna en Niek na te denken, maar toen kreeg ik het idee voor de Samen! serie en ik liep ook al heel lang met het idee voor het verhaal van Roos rond. Maar nu dat verhaal is afgerond is er niets meer wat me tegen kan houden (behalve dan deel drie van de Samen! serie en het verhaal van Rachel).
 6. Wanneer hoop ik het af te ronden?
  Tja, dat is dus nog even de vraag. Het wordt spannend welke verhaallijn het gaat winnen. Wordt het Rachels verhaal of dat van Hanna? Maar … voor het verhaal van Hanna heb ik natuurlijk al een mooie basis, dus dat zal wellicht iets sneller gaan dan Rachels verhaal. Als ik klaar ben met het afronden van de eerste (goede) versie van Samen! Deel 3, zal ik er eens naar gaan kijken!
 7. Wat zijn mijn plannen met dit verhaal?
  Op dit moment is mijn plan ontdekken of het de moeite waard is om dit manuscript nieuw leven in te blazen. Ik denk het wel, maar helemaal zeker weten doe ik het natuurlijk niet. Ik herinner me wel dat ik het laatste hoofdstuk aan een vriendin liet lezen die het echt prachtig vond, dus er zal vast iets van waarde inzitten. Mocht het herschrijven lukken, dan gaat-ie natuurlijk naar De Banier.

Heb ik je nieuwsgierig gemaakt naar dit oude manuscript?
(Haha, nu lijkt het net alsof het over een oud stuk perkament gaat)

Liefs,
Mirjam

2 Reacties

 1. Haha, klinkt idd als een oud stuk perkament?
  Maar ik vind het wel een superidee! Ik zou hier eerst mee verder werken en daarna met het project van Rachel. Ik vond Hanna altijd een leuk personage, gewoon aardig enzo?
  Echt leuk dat je dit verhaal hebt bedacht, ik had het eigenlijk niet verwacht(haha, dat rijmt?)

  1. Dank je wel voor je reactie! Ik twijfel zelf nog wel een beetje waar ik mee ga beginnen. Want als ik dit verhaal weer ga oppakken, betekent dat ik weer een bestaand verhaal ga aanpassen, in plaats van echt helemaal opnieuw ergens mee te beginnen. En daar heb ik eigenlijk heel erg veel zin in, om gewoon lekker te kunnen schrijven. Maar dat ga ik in juli ook met een ander verhaal doen, dus wellicht kan ik dit erna oppakken. In ieder geval leuk om te horen dat je enthousiast bent!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.