Lezen met Mirjam #25 Januari 2022

Ik schreef eerst als begin van dit blogbericht mijn standaardzin: ‘Het is alweer februari, de maand is omgevlogen’, maar om eerlijk te zijn voelde januari helemaal niet zo. Het was een aaneenschakeling van grijze dagen en het ging fysiek én mentaal niet zo heel goed met mij (later wellicht meer daarover). Gelukkig knapte ik de laatste week van de maand weer op en begin ik met frisse moed aan de tweede maand van het jaar.

De leeschallenge voorbij
Begin januari was ik echt ontzettend blij dat mijn leeschallenge erop zat. Ik had opeens tijd voor allerlei leuke dingen (waterverven, breien, schrijven) en heb daar ook intens van genoten. Ik worstelde wel enorm met leestijd. Nu ik totaal geen druk meer had door de challenge voelde lezen als iets dat ik alleen mocht doen als beloning. Dus als ik heel veel woorden had geschreven of goed m’n best had gedaan op m’n werk. Gek, want vorig jaar was dat andersom, in ieder geval voor m’n schrijfwerk. Dan mocht ik pas schrijven als ik minstens 100 blz’s had gelezen (bijvoorbeeld). Gelukkig is alles nu wat meer op z’n plek gevallen en gaat het dus ook een stuk beter met mij. Uiteindelijk las ik in januari 7 boeken. Dat past makkelijk in dit blogbericht, dus ik ga er geen aparte pagina voor aanmaken, zoals vorig jaar.

Gelezen boeken

 • Voor hoeveel heb je het verkocht? // Thijs Verheul (e-book)
 • A curse so dark and lonely // Brigid Kemmerer (fysiek boek)
 • De Grijze Jager: De brandende brug // John Flanagan (fysiek boek // herlezen)
 • Schijn door mij // Cynthia Ruchti (fysiek boek)
 • De ladder // Ben Tiggelaar (hybride: audioboek en e-book)
 • Het beloofde land // Elizabeth Musser (audioboek)
 • A heart so fierce and broken // Brigid Kemmerer (fysiek boek)

Heel eerlijk: ik las de laatste twee boeken uit op 1 februari, maar het grootste gedeelte had ik in januari gelezen, dus ik heb ze gewoon bij dit rijtje gezet. Er zijn nog twee boeken waar ik een heel eind in ben gekomen, maar niet uit heb gekregen. Ik dacht dat mijn Kobo plus abonnement op 6 januari om 23.59 zou vervallen, maar dat gebeurde een paar uur eerder. Daardoor kreeg ik Geef me een kans van Becky Wade niet uit. Ik heb ‘m nu gereserveerd bij de bibliotheek en hoop hem in februari en anders in maart uit te lezen. Het andere boek is een non-fictie boek die ik ook in februari zal uitlezen (dus daar lees je later meer over).

Favoriet
Ik las niet zoveel boeken, dus ik hoefde van mezelf maar één favoriet uit te zoeken. Dat was al lastig genoeg, maar mijn keuze is op Het beloofde land gevallen. Binnenkort hoop ik een review te delen van dit boek, dus ik zal nog niet te veel weggeven. Maar het boek zorgde ervoor dat ik ook zin kreeg om de Camino te lopen. Ik luisterde het boek en ik denk dat dat bij heeft gedragen aan mijn eindoordeel. De voorlezer had een erg prettige stem en ik vond het heerlijk om tijdens klusjes, wandelingen en autoritten te luisteren naar dit verhaal.

Teleurstelling
Eigenlijk las ik deze maand geen enkel boek waar ik heel blij van werd (geen 5 sterren). Nu merk ik de afgelopen maanden dat ik sowieso wat kritischer ben geworden en misschien wel te snel denk: dit kan ik ook, maar dan beter. Nu ik begonnen ben aan de redactieopleiding zal dat misschien alleen maar erger worden (al hoop ik van niet). Van het boek Schijn door mij had ik door veel reviews hogere verwachtingen en ook het tweede deel in de Cursebreakers-trilogie viel me erg tegen. Toch hoop ik in februari wel het slot te lezen, ik moet tenslotte wel weten hoe het afloopt.

Non-fictie
Dat ik het afgelopen jaar minstens vier of vijf non-fictie boeken per maand las, is nog steeds goed merkbaar. Ik las de afgelopen maand 2,5 non-fictieboek, wat procentueel gezien een flinke hoeveelheid van het totaal is. Ik verwacht wel dat dit in de loop van het jaar minder zal worden, ik heb namelijk met mezelf afgesproken dat ik geen productiviteitsboeken meer ga lezen, behalve dan het herlezen van Elementaire gewoontes. Ik vond De ladder het meest leerzame boek van de non-fictie boeken die ik las. Veel inzichten uit dat boek gebruik ik om weer een beetje af te kicken van mijn telefoonverslaving.

Terug- en vooruitblik
Ik deelde al iets over mijn leeservaring van januari in de inleiding. Ik me overigens wel redelijk aan mijn leesdoelen voor januari gehouden. Dat was namelijk: weer kunnen ontspannen van lezen, 10 boeken mag, maar hoeft niet. Aan het begin ging dat nog een beetje moeizaam, maar de laatste week heb ik echt sprongen vooruit gemaakt. Daarnaast wilde ik mijn reading journal bijhouden. Dat laatste is niet helemaal goed gelukt, maar ik ben nu weer helemaal bij en hoop het in februari weer goed bij te houden. Daarnaast wil ik in februari als het lukt wel 10 boeken lezen en in ieder geval één leesavond (2 uur of langer lezen) houden. En natuurlijk hoop ik ook nu weer mijn reading journal bij te houden. Als het er een beetje leuk uitziet kan ik aan het einde van het jaar wel een mooi flip-through filmpje maken.

Hoeveel boeken heb jij gelezen in januari? Was dat meer of minder dan je wilde?

Liefs,

Mirjam

4 Reacties

 1. Minder dan ik wilde eigenlijk, alleen er zijn echt weinig young-adults en dat is wel het genre wat ik het liefst lees. Dus ja, ik heb niet heel veel keus! Maar ja, ik moet 200 boeken lezen dit jaar, dus ik moet wel wat te lezen hebben! Als je nog tips hebt… ?

  1. Ja, er is inderdaad nog steeds een gebrek aan Young Adults, maar ik doe m’n best dat aan te vullen 😉 Heb je alle boeken van Hans Mijnders al weleens gelezen? Zijn boeken vind ik vaak ook erg tof. Als ik meer tips heb laat ik ze je weten 😉

 2. Meer als gepland, maar er waren 2 dunne boeken bij. Ik heb jouw tactiek maar gedaan. Eerst de dunne boeken lezen, of minstens een paar. Verder lees ik volgens een challenge, die per maand een motto geeft, en dan zoek ik daar de boeken bij. Zo kom je creatiever door je ongelezen boeken heen. Aankoop van januari (zonder non-fiction): 3, gekregen 1. Dus toename van 4….

  1. Heel mooi toch! Ook al waren er dunne boeken bij, dat maakt niks uit 😉 Je hebt in ieder geval gelezen. Hopelijk heb je er ook plezier aan beleefd. Is de toename van 4 veel of weinig? Ik vind het meevallen namelijk 😉 Het is mij gelukkig afgelopen maand wel gelukt om geen boek te kopen, maar ik ben zeer benieuwd hoelang ik het volhoud!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.