Lezen met Mirjam #26 Deze boeken las ik in december 2022

Het nieuwe jaar is al een paar dagen oud, maar in dit blogbericht wil ik toch nog even terugblikken op december 2022, ik ga je namelijk vertellen welke boeken ik las in de laatste maand van het afgelopen jaar en dus ook het totaal aantal boeken dat ik las in 2022. Inmiddels weet je vast wel dat ik niet zo veel boeken heb gelezen als in 2021, maar heb ik mijn doel uiteindelijk nog gehaald? Je leest het allemaal in dit bericht!

Welke boeken las ik?
Ik had in december echt het gevoel dat ik weer helemaal terug in m’n leesflow was en dat terwijl ik uiteindelijk ‘maar’ 10 boeken heb gelezen, hoewel het er ook 12 zouden kunnen zijn. Ik las namelijk een boek met drie novelles, een jaar geleden zou ik dat zeker als drie aparte boeken geteld hebben, maar nu vond ik dat niet zo belangrijk. Ik genoot weer van het lezen en pakte er vaker een boek bij, dat is een hele vooruitgang ten opzichte van begin 2022. Deze boeken las ik:

 1. Op het juiste moment // Melissa Tagg (fysiek boek)
 2. De olifantendief // Jane Kerr (hybride: e-book en fysiek boek)
 3. Babs // Gerda Ronhaar (fysiek boek // herlezen)
 4. De keizer van Nihon-Ja // John Flanagan (hybride: e-book en fysiek boek // herlezen)
 5. The Nutcracker // E.T.A. Hoffman (e-book)
 6. Laat liefde niet wachten // Courtney Walsh, Deborah Raney & Melissa Tagg (fysiek boek)
 7. A boy called Christmas // Matt Haig (e-book // herlezen)
 8. Dear Mrs. Bird // A.J. Pearce (fysiek boek)
 9. The Greatest Gift // Ann Voskamp (e-book)
 10. Er was eens een kleerkast // Patti Callahan (hybride: e-book & fysiek boek // herlezen)

Favorieten
Deze maand was het niet zo moeilijk om favorieten te kiezen uit de nieuwe boeken die ik las, ondanks dat ik aardig was boeken herlas. Deze drie boeken vond ik erg leuk (in willekeurige volgorde)

 • Op het juiste moment // Ik ben echt fan geworden van Melissa Tagg in het afgelopen jaar. In 2021 las ik al een boek van haar, maar in 2022 heb ik haar echt ‘ontdekt’. In de bundel Laat liefde niet wachten stond ook een novelle van haar en dat vond ik het leukste verhaal, ondanks dat ook Deborah Raney een novelle had geschreven. Die was ook wel erg leuk hoor, maar die van Melissa Tagg was iets verrassender.
 • De olifantendief // Een tijdje terug leende ik alle boeken van Pieter Koolwijk uit de bibliotheek en op dezelfde plank zag ik ook dit boek staan. Ik vond de titel erg aansprekend en besloot het boek een kans te geven. En wat een leuk boek was het! Het gaf me positieve circusvibes en omdat het een jeugdboek was las het ook makkelijk weg, ondanks dat het een dik boek was. Wat mij betreft een echte aanrader. In februari deel ik nog een uitgebreidere review.
 • Dear Mrs Bird // Ook hiervan wil ik nog een review delen in februari, maar dit was ook een heerlijk boek om te lezen. Het is in het Nederlands verschenen als Beste mevr. Bird.

Non-fictie
Als voorbereiding op Kerst las ik het adventsdagboek van Ann Voskamp, volgens mij in het Nederlands verschenen als Het grootste geschenk, hij stond in het Engels op Kobo plus, dus dat vond ik wel mooi. Dit was voor het eerst dat ik officieel een leesrooster heb gevolgd in de adventstijd, maar het was zeker de moeite waard. Het was trouwens ook het eerste boek dat ik van Ann Voskamp las, bizar hè?

Book haul
Er zijn de afgelopen maand wel twee boeken bij gekomen in mijn boekenkast. Van een had ik met mezelf al maanden afgesproken dat ik het in december mocht kopen. Het is namelijk het Spreukendagboek van Tim Keller. Het Bijbelboek Spreuken heeft me altijd al gefascineerd en ik vind het geweldig om me hier een jaar lang in te verdiepen. Persoonlijk vind ik dat het kopen van zo’n Bijbels dagboek niet meetelt in m’n boekaankopen van 2022. Maar zelfs al zou het meetellen, ik heb m’n doel van maximaal 25 nieuwe boeken kopen behaald. Sowieso kocht ik in 2022 niet zo veel boeken, simpelweg omdat het niet in m’n budget paste. Ook in 2023 wil ik bewust boeken kopen, maar ik heb geen maximaal aantal boeken dat ik mag aanschaffen.

Daarnaast kwam Strandjuweel, boek 8 in de Hope Harbor serie, in mijn kast. Deze kreeg ik met Kerst van Jaap (al moest ik ‘m zelf meenemen uit De Wedloop én zelf inpakken, haha) en telt dus ook niet mee als aankoop van nieuwe boeken.

Boekenbonnen
In december kreeg ik ook een paar boekenbonnen. In mijn kerstpakket van De Wedloop kreeg ik een tegoedbon voor de winkel (waar ik natuurlijk boeken van ga kopen) en ik heb ook genoeg punten verdiend met het spaarprogramma in de winkel voor een tegoedbon van €10,00. Daarnaast kreeg ik met Kerst (naast andere cadeaus) nog een boekenbon van het restbedrag. Ik heb besloten om deze bonnen allemaal te bewaren en na mijn verjaardag (in maart dus) uit te geven. Tot die tijd mag ik geen boeken kopen – hoewel er nog één boek onderweg is. Ik deed een pre-order in september, met de verwachting dat het boek in oktober zou verschijnen, maar dat bleek uiteindelijk pas januari te zijn. Ik heb eigenlijk geen idee of ik er nu al voor betaald heb of niet, maar deze maand zit er wel een boek bij de book haul.

Dit is de lege bingo van 2022 😉

En … hoe is het met m’n leesdoelen afgelopen?
Ik heb mijn leesdoelenbingo van 2022 echt helemaal losgelaten. Ook mijn reading journal heb ik in de tweede helft van het jaar compleet verwaarloosd, maar daarvoor was ik ook niet heel trouw. Dit jaar wil ik wel weer een reading journal bijhouden, maar met minder ‘eisen’ dan in 2022. Veel van de doelen van de leesbingo heb ik trouwens wel gehaald hoor! Zo las ik 125 boeken, waarvan minstens 80 nieuwe boeken (dus geen herlezen exemplaren). Mijn doelen voor booktube heb ik allemaal niet gehaald, maar daar hoop ik in 2023 wel weer aan te gaan werken. En voor 2023 heb ik wel weer leesdoelen opgesteld, daar kan je volgende week donderdag meer over lezen!

Vooruitblik januari
Ik merk echt dat ik vaker een (half)uur ga zitten en een boek erbij pak. Nu heb ik ook veel leuke boeken op mijn leeslijst van 2023 staan en het eerste boek is terwijl ik dit schrijf (3 januari) al uit. Uiteraard ben ik Strandjuweel meteen gaan lezen en ik vond het een supertof verhaal, maar hé … dat is eigenlijk bedoeld om te delen in het volgende Lezen met Mirjam blog. Ik kan je al wel verklappen hoeveel boeken ik wil lezen in 2023, namelijk 150. Dat ligt iets hoger dan het afgelopen jaar, maar is een redelijk gemiddelde van mijn leesdoelen de afgelopen jaren. Alles wat ik meer lees, is mooi meegenomen. Het betekent ook dat ik twaalf of dertien boeken per maand moet lezen om aan dit doel te komen, ikzelf denk dat het wel haalbaar is, we gaan het zien. Eind januari ga ik nog een week op vakantie en hoewel ik verwacht dat ik overdag veel buiten ben, denk ik dat ik in de avonden wel het een en ander kan lezen!

Hoeveel boeken las jij uiteindelijk in 2022? En wat was daarvan je lievelingsboek?

Liefs,

Mirjam

PS: Dit blogbericht bevat een of meerdere affiliate link(s). Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor 🙂

2 Reacties

  1. Daar mag je ook heel tevreden mee zijn. Iedereen heeft andere leefomstandigheden en een ander leestempo 😉 Maar goed, ik was zelf een beetje teleurgesteld (hoewel dat als een heel zwaar woord voelt) dat ik m’n doel maar net aan gehaald had, terwijl ik in 2021 365 boeken las. Maar daar ben ik inmiddels overheen en ik geniet weer van het lezen, wat ik veel belangrijker vind! Veel leesplezier in 2023!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: