Persoonlijk #13 Waarom ik elke morgen om 6 uur opsta – mijn ochtendroutine

Wie maandelijks mijn Day in the life blogs volgt, weet dat ik vaak vroeg opsta. In het weekend was dit niet altijd het geval, maar sinds een paar weken sta ik elke dag om 6 uur op en volg ik een redelijk strakke ochtendroutine. Waarom doe ik dat en wat voor effect heeft het?

Het begin
Het begon met het YouTube kanaal van Ruby Granger, ze vlogt over lezen, productiviteit en routines. Ze deelde regelmatig haar ochtend- en avondroutine en ik wilde eigenlijk ook wel zoiets. Ik merkte dat als ik ’s avonds op een ontspannen manier me voorbereidde op de nacht, de volgende dag productiever en energieker was (zoals op de dagen na m’n leesavondjes). Daarnaast merkte ik dat ik steeds meer tegen m’n werk op begon te zien en had ik echt minder plezier. Ook qua schrijfwerk zat ik in een dip, het lukte me iedere keer niet om aan de slag te gaan. Toen schoot me te binnen dat ik een paar jaar geleden wat blogs en social media posts over de Miracle Morning van Hal Elrod had gelezen, dat boek stond nog steeds op m’n wishlist. Ik checkte kobo plus en ja hoor, hij stond ertussen! Ik las het boek in één middag uit en ben daarna meteen de toepassing voor mezelf gaan maken.

Over de Miracle Morning
De Miracle Morning is een stappenplan voor een productieve, fijne ochtendroutine, die ervoor zorgt dat je een productieve dag hebt. Want wat je de eerste paar uur van de dag doet is zo bepalend voor de rest van de dag. Voor het stappenplan begint, heeft Hal Elrod een paar ministapjes die ervoor kunnen zorgen dat je makkelijker je bed uitkomt. Allereerst door je wekker aan de andere kant van de kamer te leggen. Je MOET er dan uit om ‘m uit te zetten. Vervolgens loop je naar de badkamer, plens je water in je gezicht en drink je minstens één glas water. De reden dat je je ’s morgens vaak zo moe voelt is omdat je uitgedroogd bent. Daarna ben je klaar om het stappenplan van de Miracle Morning te volgen. Hal Elrod heeft een acroniem gemaakt, zodat je de stappen beter kunt onthouden, maar je hoeft ze niet per se in deze volgorde uit te voeren. Het acroniem is (heel toepasselijk) SAVERS. In de volgende alinea benoem ik elke stap en beschrijf ik hoe ik dit doe.

Mijn Miracle Morning
Ik wilde de Miracle Morning graag een christelijke toepassing geven. Ik vind echt dat je jezelf mag ontwikkelen, je talenten mag en moet gebruiken en dat je goed voor jezelf moet zorgen, maar ik geloof persoonlijk ook dat God belangrijker is dan dat. Een van mijn doelen van de Miracle Morning is dan ook om de Bijbel aandachtiger te lezen en steeds te bedenken hoe ik dit kan toepassen in m’n eigen leven. Vandaar dat enkele stappen daarop gericht zijn, maar jij kunt ze invullen op jouw manier. Ik beschrijf de routine zoals ik deze uitvoer (dus niet de volgorde van het acroniem).

 • Exercise / Bewegen (SAVERS)
  Iedere ochtend lig ik op m’n fitnessmatje oefeningen te doen. Elke zondag begin ik met een nieuw oefenschema en iedere keer doe ik drie verschillende oefeningen. Ik heb een heel lijstje gemaakt van mogelijke fitnessoefeningen, dus voorlopig kan ik daarin afwisselen, want dat is ook belangrijk volgens Hal.
 • Silence / Stilte (SAVERS)
  Ik plan het stiltemoment bewust na het bewegingsmoment, als ik eerst stil ben, is de kans dat ik weer in slaap val. Ik voer de Miracle Morning trouwens niet uit in m’n slaapkamer. Tijdens het stiltemoment kun je mediteren (tip Hal), of in mijn geval bidden. Ik bid niet altijd, soms concentreer ik me puur op m’n ademhaling: rustig inademen en dan rustig weer uitademen.
 • Reading / Lezen i.c.m. Scribing / schrijven (SAVERS)
  Lezen uit een non-fictie, liefst zelfhulpboek staat dan op het programma. In mijn geval is het de Bijbel. Ook maak ik aantekeningen van wat ik lees (ik heb zelf een paar vragen opgesteld voor een mini-Bijbelstudie die overal op toepasbaar is). Tot slot schrijf ik een gebed uit, dit deed ik al ruim 2 jaar af en toe, maar nu doe ik het dus iedere dag. Na het lezen uit de Bijbel pak ik er ook nog een non-fictie boek bij, een christelijke is het nu en ik denk dat ik er nog wel minstens een jaar in aan het lezen zal zijn. Het is namelijk De Institutie van Calvijn, bestaande uit 2 delen met elk ontzettend veel bladzijden. Ik lees een paragraaf per dag en maak daar ook aantekeningen van. Ik ben opgegroeid in een Calvinistische omgeving en vond eigenlijk dat ik wel moest weten wat Calvijn nu eigenlijk allemaal geschreven heeft. Tot nu toe is het best verrassend allemaal en heb ik geen spijt dat ik dit boek gekozen heb. Het Reading/Scribing moment sluit ik af met 5 tot 10 dankbaarheidspunten opschrijven in m’n gratitude journal.
 • Affirmations / Affirmaties (SAVERS)
  Samen met het laatste onderdeel vind ik deze het lastigste. Hardop tegen jezelf praten en zeggen dat je een geweldige dag tegemoet gaat? Klinkt niet helemaal als mijn ding. Ik ben ook op zoek gegaan naar een christelijke toepassing hiervan, want tegen mezelf zeggen dat ik echt superfantastisch en geweldig ben, past niet helemaal bij wat ik geloof. Ik heb inmiddels een mooi rijtje affirmaties. Eentje ervan deel ik met je: Ik word niet afgeleid door sociale media. Ik merk echt dat nu ik dit iedere dag tegen mezelf zeg, ik minder vaak m’n sociale media accounts bezoek.
 • Visualisation / Visualisatie (SAVERS)
  Deze vind ik echt het meest lastige. Mezelf visualiseren waar ik over vijf jaar ben? Of visualiseren dat ik een superfijne dag heb? Ik kan het niet. Dus visualiseren loopt meestal uit op een planningssessie waarin ik zo positief mogelijk ben over alle taken die ik ga uitvoeren. En ik denk dat het wel redelijk goed werkt. Ook werk ik sinds een week aan m’n masterbucketlist tijdens het visualisatiemoment. Daarop schrijf ik alles wat ik ooit zou willen doen, van heel klein (kokosmakronen bakken) tot heel groot (op mezelf gaan wonen).

Het resultaat
Sinds ik gebruik maak van de Miracle Morning als ochtendroutine, voel ik me energieker, heb weinig tot geen last van m’n buik gehad (en geloof me, de afgelopen tijd had ik bijna iedere dag buikpijn) en heb m’n plezier in m’n werk teruggekregen! Vooral met dat laatste ben ik ontzettend blij! Ook merk ik dat ik gedurende de dag een stuk rustiger ben, als dingen anders lopen, me daar makkelijker bij neer kan leggen. ’s Avonds merk ik ook verschil, waar ik voorheen soms chagrijnig naar bed ging omdat ik geen zin in de volgende dag had, ben ik nu ook veel meer ontspannen en kijk ik vaak al uit naar de volgende morgen. Ik ben echt helemaal om wat betreft de Miracle Morning en heb spijt dat ik het niet jaren eerder, toen ik ervan hoorde, heb toegepast. Maar goed, aan spijt heb je niks, dus ik ben gewoon heel blij dat ik het nu zo doe.

Misschien vraag je je nu af: waar is het ontbijt? Dat eet ik daarna op. Meestal heb ik nog geen hongergevoel als ik om zes uur uit bed stap, heel soms maak ik een glas warm citroenwater klaar, als ik echt trek heb. Maar meestal red ik het wel tot zeven uur, want ik ben ongeveer een uurtje bezig met deze routine, soms wat korter en soms wat langer.

Heb jij ook een specifieke avond- en ochtendroutine?

Liefs,

Mirjam

11 Reacties

 1. Wat mooi om te lezen! Ik ben van nature niet zo’n ochtendmens, maar sinds ik minder werk en werk doe wat ik echt leuk vind (schrijven) heb ik er juist zin in om wat vroeger mijn dag te beginnen. Ik wil ook echt een goede ochtendroutine voor mezelf ontwikkelen, zodat ik de rest van de dag productief aan de slag kan. Bedankt voor de tips!

  1. Graag gedaan. Ik was een tijdje geleden ook niet echt een ochtendmens, maar dat kan je dus ook veranderen, blijkbaar 😉 Heel veel succes met het ontwikkelen van jouw ochtendroutine, ik ben benieuwd wat het uiteindelijk wordt!

 2. Wat mooi om te lezen! Ik ben van nature niet zo’n ochtendmens, maar sinds ik minder werk en werk doe wat ik echt leuk vind (schrijven) heb ik er juist zin in om wat vroeger mijn dag te beginnen. Ik wil ook echt een goede ochtendroutine voor mezelf ontwikkelen, zodat ik de rest van de dag productief aan de slag kan. Bedankt voor de tips!

 3. Leuk om te lezen hoe jij je ochtendroutine hebt ontwikkeld. Ik moet altijd vroeg opstaan door mijn werk, maar ik sta bewust nog iets eerder op, om rustig mijn dag te kunnen beginnen. Ik merk dat dat heel goed werkt. En voor ‘ s avonds heb ik ook een routine ontwikkeld. Ik leg altijd mijn kleding alvast klaar en bereid mijn lunch die ik meeneem naar mijn werk.

  1. Goed om te lezen dat je ook iets eerder opstaat om de dag rustig te beginnen. Mijn werk is in dat opzicht veel vrijblijvender (voor m’n baan en schrijfwerk, werk ik vanuit huis) hoe laat ik begin, maar ik merk dat ik ’s morgens wel de meeste energie heb.

 4. Interessante routine. Ik heb nog een paar vraagjes? Hoelang ben je met de (beweeg-) oefeningen en met de hele routine bezig? En wat voor oefeningen doe je? Streching, kracht of conditie? Met de affirmaties en visualisaties heb ik een beetje moeite. Ik geloof dat ik dat persoonlijk meer op de a.s. dag zou richten. Maar bij mij wordt dat vermoedelijk steeds hetzelfde, en dan heeft het ook geen zin. Ik ga het eens in internet opzoeken, en voor mij een zinvolle routine van maken. Wat jij over Calvijn zegt, is interessant, iedereen kent hem, maar niemand weet iets. Geldt voor mij ook. En nu woon ik in de stad van Zwingli, zijn tegenhanger, en ook daar weet ik vast niets van. Toch eens een boekje over beide heren zoeken. Overigens je vraag naar mijn ochtendroutine?…nu om 4 of 5 uur komt onze poes langs en probeert zonder ons te wekken, ons van haar probleem (honger!) te overtuigen. Dat doet ze heel charmant maar aanhoudend. Dan gaat iemand haar eten geven. Dan komt ze om 6 terug om ons te wekken. Soms ligt ze er voor die tijd al een tijdje tussen. Dus een strikte routine die moeilijk aan te passen is.

  1. De hele routine duurt ongeveer een uur, de ene keer iets langer en de andere keer wat korter. De oefeningen die ik doe zijn vooral gericht op conditie, daarnaast wandel ik ook nog veel, zwem af en toe en ’s avonds doe ik nog wat stretchoefeningen. Ik vind de affirmaties en visualisaties ook lastig hoor, bij affirmaties is het trouwens juist de bedoeling dat je de dingen herhaalt, zodat je mindset een beetje verandert. Ik merk bij mezelf dat het echt een positief effect heeft. Succes met het ontdekken van een routine die bij je past!

 5. Super tof zeg! Het boek staat ook al heel lang op mijn lijstje (sinds ik het boek bij veel andere bloggers zag) maar heb er nog nooit iets mee gedaan. Ik ga eens kijken of ik er binnenkort eens wat mee gaan doen. Het is vast heel waardevol dat als ik nu alvast een routine ontwikkel ik dat hopelijk ook vast kan blijven houden op het moment dat ik ga werken.

  1. Jaaa, het is echt een heel waardevol boek en nu heb je tijd om jezelf de routine aan te leren. Ik heb het grootste gedeelte van mijn vakantie hiervoor gebruikt en ik heb echt heel veel zin om weer aan de slag te gaan maandag, dus het werkt echt 🙂 Ik merk ook echt dat ik een veel positievere mindset heb sinds ik dit doe, dus echt een aanrader!

 6. Wat leuk om te lezen hoe jij Miracle Morning in de praktijk brengt. Ik heb laatst het boek geluisterd in de Luisterbieb en vond het geweldig. Zo goed dat ik het boek daarna als e-book gekocht heb zodat ik er altijd en overal mee aan de slag kan.
  Alleen heb ik het nog niet in de praktijk gebracht. Ik ben sindsdien wel een paar keer vroeg (5.00/6.00 uur) opgestaan en ben vervolgens op de racefiets gestapt. Dat voelde energieker dan ik van te voren verwacht had en ik reed zelfs 50-60 km. Wat meer was dan ik daarvoor op latere tijdstippen reed. Alleen voel ik me de rest van de dag na zo’n vroege ochtendrit behoorlijk moe. En ben ik dus totaal niet productief meer… Misschien proberen om eerder naar bed te gaan.
  Gaaf om te zien ook trouwens hoe jij je eigen invulling eraan hebt gegeven en dat je de volgorde van SAVERS hebt aangepast naar een volgorde die voor jou werkt.

  1. Jaa, ik vind het ook echt een geweldig boek! Ik kan me wel voorstellen dat je na zo’n ochtendrit erg moe bent, dus niet zo productief meer. Vroeg naar bed gaan werkt inderdaad wel het beste (voor mij in ieder geval), maar ik doe het ook wat rustiger wat betreft de beweging 😉 Later op de dag ga ik nog wel zwemmen of een andere sport doen. Succes met het verder in praktijk brengen van dit boek 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.