Project uitgelicht #11 De Appelgaard(e)

In m’n logboek heb je vast al eens De appelhof of De appelgaarde zien staan. Nieuwsgierig naar dit nieuwe project? In het bericht van vandaag vertel ik je er iets meer over aan de hand van de zeven vragen die ik heb opgesteld voor de project uitgelicht blogs. Lees snel verder.

 1. Wat is de titel of werktitel van dit verhaal?
  Daar twijfel ik dus nog steeds over. Ik begon dit verhaal met als titel ‘De appelhof’, maar toen was daar vriendlief J. die me vertelde dat De appelhof een jongerencamping op Terschelling is die eigenlijk vooral bekendstaat als zuipcamping. Tja, dat was niet helemaal mijn bedoeling met dit verhaal. Ik twijfel nog steeds, want ik vind Appelgaard(e) een beetje ouderwets. Appeltuin zou ook nog kunnen, maar dat vind ik eigenlijk weer te simpel. Moet er per se appel in voorkomen? Eigenlijk wel ja … maar waarom kan ik nog niet uitleggen 😉
 2. Wat voor genre is het?
  Het wordt feelgood, sowieso. Op dit moment twijfel ik nog wel of ik er een christelijk element aan toevoeg, of dat ik gewoon clean romance ga schrijven, zoals ik het noem. Project Snel is ook zo’n verhaal. Ik ga gewoon ideeën verzinnen, schrijven en dan zie ik wel hoe het loopt.
 3. Wie is of wie zijn de hoofdpersonages?
  Het idee is dat het een reeks van zeven boeken wordt en elk boek gaat over een ander personage. Deze personages hebben wel alles met elkaar te maken, zijn zussen, nichtjes of vriendinnen van elkaar (maar de precieze verhoudingen zijn te lastig voor dit blogbericht). Ik zal hun namen noemen, maar ik denk niet dat je er heel ver mee gaat komen: Hanne, Doreen, Beau, Sophie, Grace, Sylke en Dinah. Deze namen zijn heel bewust gekozen (met name de voorletters), al kan ik nog niet uitleggen waarom, maar dat hoop ik in de toekomst wel te doen.
 4. Wat is de status van dit project?
  Het verhaal bevindt zich momenteel nog in de voorbereidende fase. Ik wil de grote verhaallijnen van de zeven boeken klaar hebben voordat ik begin met schrijven, zodat ik in het ene boek alvast kan verwijzen naar een volgend boek en alles goed in elkaar zit. Ik kreeg het idee voor dit verhaal in de zomer van 2021, toen heb ik wat aantekeningen gemaakt en met mezelf afgesproken dat dit mijn ‘Passie project’ voor 2022 zou worden, dus ik mocht eraan werken voor de lol. Al gauw drong een ander project voor (Project Snel), maar tijdens mijn korte vakantie in Duitsland kwam het idee weer terug en heb ik allerlei aantekeningen gemaakt. Nu doe ik tussendoor wat werk eraan, maar ik hoop er in 2023 actiever mee aan de slag te gaan.
 5. Waar gaat het verhaal over?
  Haha, omdat ik nog maar net begonnen ben kan ik hier niet al te veel over vertellen. Maar het gaat over drie zussen (Doreen, Beau en Hanne) die een huis in Zuid-Duitsland erven van hun vader. Ze hadden niet veel contact met hem en ze weten in eerste instantie niet wat ze ermee moeten. Als ze een kijkje nemen blijkt het pand veel groter te zijn dan in het bericht van de notaris stond en samen met hun nichtjes Sophie en Sylke en vriendinnen Dinah en Grace besluiten ze het toch niet te verkopen, maar een Bed & Breakfast te starten.
 6. Wanneer hoop ik het af te ronden?
  Zoals ik al schreef ben ik nog niet eens begonnen met het schrijfwerk, dus ik heb werkelijk waar geen idee. Bovendien … wat noem je afronden? Het moment dat het zevende boek in de reeks verschijnt? Want dat zou zomaar eens 2030 (of nog later) kunnen zijn. Maar … ik hoop in april 2023 (tijdens Camp NaNoWriMo) te beginnen met het schrijven van boek 1, als er tenminste geen andere projecten voordringen, haha. Mijn doel is om in 2023 in ieder geval de eerste versies van boek 1 en 2 te schrijven, maar ik moet nog even zien hoe het gaat.
 7. Wat zijn mijn plannen met dit verhaal?
  Ook hier ben ik nog niet helemaal over uit. Aan een kant lijkt het me gaaf om deze serie uit te laten brengen bij een feelgood uitgeverij (zoals bijvoorbeeld Zomer & Keuning). Maar ik wil ook afwachten hoe het zelf uitgeven van een eventuele uitgebreide versie van Friends 4-ever me bevalt. Een zevendelige serie is een behoorlijke stap voor een uitgeverij. Wat als de serie niet aanslaat? Dan kunnen ze ervoor kiezen niet verder te gaan met het uitgeven van de serie en dan zitten de fans zonder boeken. Als ik het in eigen beheer uitgeef, houd ik die verantwoordelijkheid helemaal bij mezelf. Maar laat ik niet op de zaken vooruitlopen en er eerst maar voor zorgen dat de boeken geschreven zijn. Daarna kan ik altijd nog zien wat ik ermee ga doen.

Heb ik je, ondanks dat ik nog niet zoveel heb verteld over dit project, nieuwsgierig gemaakt naar De appelhof/appelgaarde/appeltuin?

Liefs,

Mirjam

Kom me volgen op social media

4 Comments

 1. Leuk idee. Appelboomgaarde of lijkt mij mooi. En het huis heeft vermoedelijk een oude tuin met veel oude vruchtbomen, zoals appels, pruimen, walnoten etc. Succes!

  1. Dat is zeker het geval 🙂 Appelboomgaarde vind ik ook wel wat hebben, maar het heeft zo’n lange naam. Nu ja, voorlopig is het project nog niet aan de beurt, dus ik heb nog tijd om erover na te denken 🙂 Bedankt voor je reactie in ieder geval!

 2. Ja, het lijkt me echt heel leuk! Een goed alternatief voor project Snel, misschien nog wel beter zelfs (; En ik ben ook superbenieuwd naar friends4ever, ik vind het zo tof dat je er meer mee gaat doen! Maar dit project klinkt in ieder geval supergoed, dus ik hoop zeker dat deze boeken er echt gaan komen!

  1. Mooi dat het je leuk lijkt! Het duurt nog wel een tijdje voordat ik echt veel aan dit project ga doen, maar tussendoor komen ook nog een heleboel andere, fijne projecten, zoals Friends 4-ever inderdaad. Ik ga in ieder geval m’n best doen 🙂

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.