Schrijfpraat #42 Kwantiteit versus kwaliteit

Het afgelopen jaar raakte ik er maar niet over uitgepraat, kwantiteit versus kwaliteit. Nu is mijn opvatting hierover de laatste tijd, door boeken die ik heb gelezen en door persoonlijke ervaring, toch een beetje veranderd. Ik vertel je er graag meer over…

Een jaar geleden…
Vorig jaar juli belandde ik langzamerhand in een schrijfdip die uiteindelijk wel bijna een jaar duurde. Er waren momenten dat het beter ging, maar ik beleefde lange tijd minder plezier aan het schrijfwerk en het lukte me gewoon niet om te focussen. Het is niet zo dat ik het helemaal niet leuk vond allemaal, maar over het geheel genomen was het een jaar met vooral veel dalen en weinig pieken. Gelukkig ontdekte ik destijds ook wel dat het aantal schrijfuren niet van belang was, maar dat het ging om de kwaliteit. Als ik dertig uur in de maand had geschreven, maar in die maand wel weer een project had afgerond, was het een productieve maand. En natuurlijk sta ik nog steeds achter de opvatting dat kwaliteit belangrijker is dan kwantiteit, maar toch wil ik het iets nuanceren…

Fotografiestudenten
In het boek Elementaire gewoontes schrijft James Clear over een onderzoek dat een docent deed onder zijn fotografiestudenten. Hij verdeelde de groep in tweeën en de ene helft van de leerlingen werd beoordeeld op kwantiteit en de andere helft op kwaliteit. De groep die op kwantiteit beoordeeld werd zou per foto punten krijgen. Uiteindelijk zouden ze het volledige puntenaantal krijgen als ze 100 foto’s inleverden. De studenten die op kwaliteit werden beoordeeld mochten maar één foto maken en inleveren. Maar dat moest wel echt de allerbeste foto ooit zijn. Uiteindelijk bleek dat de studenten die beoordeeld werden op kwantiteit veel betere foto’s inleverden. Ze hadden veel meer vrijheid om te experimenteren met foto’s maken en dat leverde prachtige plaatjes op.

Moraal van het verhaal: niet alleen kwaliteit is belangrijk, ook kwantiteit doet ertoe.

Verlegde focus
De afgelopen tijd heb ik mijn focus een beetje verlegd. Ik houd niet alleen mijn schrijfuren bij, maar ook mijn woordaantal. Dat lijkt een enorme klus, maar dankzij Excel ben ik daar per schrijfdag misschien een minuut, hooguit twee, aan kwijt. Ik was hier al wel eerder mee begonnen, in 2020, maar sinds dit jaar houd ik het veel efficiënter en makkelijker bij. Het woordaantal dat ik op een dag schrijf zegt mij persoonlijk meer dan tijd die ik ergens aan besteed heb. Het idee om m’n woordaantal (wordcount) bij te houden komt natuurlijk bij NaNoWriMo vandaan en dat is niet voor niets zo succesvol. Als je 50.000 woorden in een maand kunt schrijven, geeft dat een boost aan je zelfvertrouwen en zorgt dat er (waarschijnlijk) voor dat je nog meer wilt schrijven. Uiteindelijk moet het natuurlijk wel tot output leiden. Ik houd mijn wordcount per categorie bij (blog, verhalen, voorbereiding, writing prompts en overig), zodat ik zie waar uiteindelijk de meeste woorden in gaan zitten. Ik had het zelf eigenlijk niet verwacht, maar dat zijn de verhalen op dit moment, terwijl ik dit jaar nog niet eens zo gek veel tijd heb besteed aan het schrijven van verhalen. Ik heb nog maar één eerste versie af (en dat was eigenlijk een tweede versie).

Wat wil ik hier mee zeggen?
Eigenlijk vooral dit: schrijf veel, het maakt niet uit of het troep is of bruikbaar. Je leert schrijven namelijk alleen door het veel, heel veel te doen. Door veel te schrijven, door veel kwantiteit te leveren, zal de hoeveelheid kwaliteit uiteindelijk toenemen. Heel lang geleden schreef ik een blogbericht met als titel Durf onzin te schrijven en hier sta ik nog steeds voor 100% achter. Hoewel ik het blogbericht vast anders zou formuleren als ik het nu zou schrijven 😉

Dus, wil je beter worden in schrijven (of welke skill dan ook)? Focus je niet alleen op kwaliteit, kwantiteit mag er ook zijn!

Waar focus jij je op? Kwantiteit of kwaliteit?

Liefs,

Mirjam

PS: En yes! Dit blogbericht is goed voor weer 661 woorden.

Kom me volgen op social media

2 Comments

  1. Eigelijk logisch. Ook bij tennis, je moet oneindig vaak dezelfde slagen oefenen, gewoon voor de routine, en je moet natuurlijk ook aan de kwaliteit van de slagen werken. Het moet afgewisseld worden.
    Maar een goed bericht heb je er weer van gemaakt. Hoe tel je herschrijvingen? Het totale aantal toegenomen woorden? Dat tellen in excell met categorien vind ik een goed idee, om ook uitteproberen.
    Succes!

    1. Ja, je hebt helemaal gelijk met de afwisseling. Herschrijvingen tellen vind ik erg lastig, bij de hoofdstukken waar niet veel aan veranderd tel ik het aantal toegenomen worden, hoofdstukken die grotendeels herschreven worden tel ik gewoon helemaal mee, dat lijkt me ongeveer wel kloppend.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.