Schrijfdoelen #7 Bingo 2020

Ondanks dat ik mijn bingo afgelopen jaar niet heb volgekregen, begin ik 2020 met 24 nieuwe doelen. Hoewel, ze zijn niet allemaal nieuw, de doelen die ik het afgelopen jaar niet haalde, staan voor dit jaar op de planning. In dit bericht ga ik alle doelen even langs en licht ze, waar nodig, even toe. Lees je mee?

Vooraf nog een enkele mededeling. De doelen zoals ze hier staan, kunnen in de loop van het jaar een beetje gewijzigd worden, zoals dat afgelopen jaar ook gebeurde. Onvoorziene omstandigheden kunnen er toe leiden dat ik een doel niet kan uitvoeren. Dan heb ik liever een vervanging, dan een leeg vakje aan het einde van het jaar. Soms heb ik de lat erg laag gelegd voor mezelf en daar kom ik dan gaandeweg achter, dus dan schroef ik de boel een beetje op.

Misschien vraag je je wel af waar dat mooie gouden mapje is gebleven, wat je vorig jaar zag in mijn posts over m’n doelen (en logboeken). Dat mapje mocht met pensioen. Ik wilde toch liever een Leuchtturm 1917 gebruiken om al mijn schrijfgerelateerde dingen in bij te houden. Leuchtturms zijn geweldig! Dit is no spon, gewoon fangirling. Dat blijkt ook wel uit de stapel (gebruikte) Leuchtturms die ik heb liggen (ik durf ze niet te tellen).

Oei, ik zie nu pas dat de foto misschien niet heel duidelijk is. Ach … ik schrijf alle doelen ook uit in de blogpost, dus lees vooral verder

Rij 1

 • Boek publiceren // Een doel wat ieder jaar zal terugkeren, denk ik. Misschien dat het ooit weer 2 boeken wordt (zoals in 2018), maar voorlopig ben ik met 1 boek per jaar heel tevreden. Misschien is het een beetje flauw dat ik een doel erop zet waarvan ik van te voren al weet dat ik ‘m ga halen, maar volgens mij blijft het een prestatie. Ik zie het zelf ook echt als een zegen dat mijn boeken uitgegeven zijn en (veel) gelezen worden.
 • 150 blogs publiceren // Dat zijn er 50 meer dan in 2019. Zoals je in de afgelopen twee weken al hebt gemerkt, ligt het gemiddelde aantal posts per week ook hoger, dus daarom heb ik dit doel een beetje omhoog geschroefd.
 • Kerstverhaal schrijven // Ik heb er nog helemaal geen zin in, maar ik heb het toch weer opgeschreven. Er ligt ook nog een kerstverhaal van 2019 dat herzien moet worden. Dat hoop ik wel binnenkort te doen, maar het telt natuurlijk niet mee voor het kerstverhaal van dit jaar.
 • 200 Instagram posts // Dit doel is hetzelfde gebleven ten opzichte van vorig jaar. Toen behaalde ik het pas eind december, en ik zie niet in waarom ik meer berichten zou moeten posten.
 • Deel 2 serie opsturen // Dit houdt natuurlijk ook in dat ik hem afschrijf, want dat is nog niet gelukt. Dan ga ik hem herschrijven, naar m’n proeflezers sturen en dan pas naar de redacteur, dus het zal vast nog even duren voor ik dit doel kan afstrepen.

Rij 2

 • Verhaal Roos schrijven // Het was eigenlijk de bedoeling dat ik dit in 2019 zou schrijven. Al vanaf half 2018 zit het verhaal in mijn hoofd, maar het is me nog niet gelukt het eruit te krijgen zoals ik het wil. Daar ga ik me dit jaar nog even over buigen. Fun fact: Roos is het zusje van Lynn uit Chaos & Time-out, dus als ik dat boek schrijf, zie je een aantal karakters weer terug.
 • 5 korte verhalen schrijven // Ook dit blijkt ieder jaar weer een hele klus te zijn, maar ik houd stug vol. Wie weet, schrijf ik er dit jaar zelfs meer dan 5. Ik vind het oprecht een hele uitdaging om in zo’n beperkt aantal woorden een sterk verhaal neer te zetten.
 • 40 persoonlijke stukjes schrijven // Ik weet eigenlijk helemaal niet of ik dit ga lukken. Voor Fleurrijk blijf ik natuurlijk wel schrijven (afgelopen jaar was dat goed voor 17 persoonlijke stukjes), maar het is al best een tijd geleden dat ik zo’n persoonlijk verhaal heb geschreven. Volgens mij moet ik dan echt al terug naar oktober 2019. Maar goed, ik ga ervoor!
 • 25 boekreviews op m’n blog // Eigenlijk is dit niet direct een schrijfdoel, maar voor dit jaar laat ik hem nog op mijn schrijfdoelenbingo staan (ook omdat ik niks anders kon verzinnen, haha). Omdat er nu elke week een post online komt die met boeken of lezen te maken heeft, gaat dit vast wel lukken!

Rij 3

 • Beste versie Runeborn/Bergen van chaos deel 1 // Hm, eigenlijk dacht ik dat ik dit doel had vervangen, maar dat blijkt niet het geval te zijn. Ik ben namelijk een beetje best wel uit dit verhaal en wil het even een tijdje aan de kant leggen, om te zien of het wil dat ik ermee verder ga. Je hoort hier meer over 😉
 • 200 writing prompts // Met 5 prompts per week moet dit in 2020 ook goed gaan komen. Ik ga trouwens wel stoppen met het delen van de maandelijkse writing prompt challenge. Eigenlijk kwamen deze berichten meer als opvulling voor de zaterdag, omdat ik niet zoveel wist te delen over schrijftips. Nu ik deze categorie wat breder heb gemaakt, komt het ene na het andere idee omhoog. Dus om de week deel ik een schrijfpraatbericht. Zelf blijf ik wel trouw writing prompts doen.
 • 500 uur schrijven // Zowel in 2018 als in 2019 heb ik meer dan 500 uur geschreven. Op zich zou ik in 2020 wel kunnen proberen om meer te schrijven, zeker omdat ik nu minder werk bij het LCJ. Maar ik wil nog even aankijken hoe het eerste kwartaal verloopt, voor ik te hoge doelen ga stellen.
 • ? boeken verkopen // Het precieze aantal heb ik nog niet ingevuld, omdat ik eerst wil aankijken hoeveel boeken er eigenlijk in 2019 zijn verkocht. Als ik dat aantal naast de andere jaren leg (waarin er één boek van mij verscheen) kan ik een inschatting maken die enerzijds uitdagend is, maar anderzijds ook realistisch!

Rij 4

 • Vervolgverhaal ‘vwo 4’ af // Inmiddels hebben jullie al 2 hoofdstukken kunnen lezen uit mijn vervolgverhaal. Mijn streven voor dit kalenderjaar is om het complete schooljaar van de meiden af te schrijven. Voor dit verhaal werk ik graag vooruit, zodat ik niet ineens als een gek moet gaan schrijven omdat ik zonder content zit, dus of het hele vierde jaar van de meiden ook online komt dit jaar is nog maar de vraag. Dat hangt een beetje van het aantal hoofdstukken af.
 • Versie 1 van deel 3 ‘Samen’ schrijven // De serie is nu nog steeds titelloos, maar ik verwacht dat er dit jaar wel een titel gaat komen als het eerste deel verschijnt. Naast dat ik ervoor moet zorgen dat deel 1 klaar is voor uitgave en deel 2 klaar voor het bureau van de redacteur, wil ik dus ook deel 3 schrijven. Ik heb in m’n hoofd al wel een hoofdlijn bedacht (al toen ik nog aan deel 1 moest beginnen), dus ik heb er eigenlijk wel zin in!
 • Boekpresentatie // 26 oktober 2018 werd mijn vierde boek, Vrije val, officieel gepresenteerd. Het was een heel leuke belevenis en ik kijk uit naar een soort herhaling. Waarschijnlijk komt er dit jaar wel weer een officiële presentatie, als het eerste deel van mijn serie verschijnt! Als ik meer details weet, laat ik het je horen!
 • 10 vlogfilmpjes // Eigenlijk vond ik 10 filmpjes maar te weinig toen ik mijn doelen voor 2020 opstelde. Toen wist ik echter nog niet dat het editen op mijn laptop voor geen meter ging, dus nu ben ik blij dat ik gewoon voor 10 filmpjes heb gekozen. En wie weet … gaat het zo goed dat er toch meer vlogs online komen.
 • 2 keer meedoen aan Camp NaNo (25.000 woorden) // In april en juli organiseert het team van NaNoWriMo ook Camp NaNo. Het verschil met de editie in november is dat je hier zelf je wordcount, het aantal schrijfuren of wat dan ook mag instellen. Ik ga voor de helft van NaNoWriMo: 25.000 woorden.

Rij 5

 • NaNoWriMo // Deze mag natuurlijk niet ontbreken in de lijst. Stiekem heb ik al ingevuld aan welk project ik in die tijd wil werken. In 2018 schreef ik deel 1 van m’n nieuwe serie, in 2019 deel 2, dus dan kan het niet anders dan dat ik in 2020 deel 3 ga schrijven!
 • Plan roman voor volwassenen maken // Ik heb inmiddels al heel vaak de vraag gekregen of ik ook boeken voor volwassenen ga schrijven. Dit wil ik wel graag, maar eigenlijk vond ik mezelf tot voor kort niet volwassen genoeg om dit te doen. Ik probeer altijd lessen mee te geven in mijn boeken, maar vind dat ik te weinig ervaring met het volwassenleven heb om dat te doen. Maar goed … het afgelopen jaar begon het toch te kriebelen. Ik heb twee verschillende ideeën: een Bijbels historische roman (over makkelijk beginnen gesproken) en een roman gebaseerd op twee personages die een rol spelen in een van mijn Young adults. Dit jaar wil ik in ieder geval een plan uitwerken, dus de plotlijn, personages en alles wat erbij komt kijken.
 • 5 keer een meet up met collega-schrijvers // Hieronder stond eerst ook een doel gerelateerd aan de fantasy serie die ik met mijn broer schrijf, maar toen ik bezig was met de blogpost van zaterdag 4 januari (schrijven doe je samen) besloot ik toch om dit doel daarvoor in de plaats te zetten.
 • 250.000 woorden schrijven // Tijdens NaNoWriMo kwam ik op het idee om een jaar lang bij te gaan houden hoeveel woorden ik schrijf. Ik prop gewoon alle geschreven tekst in een worddocument en dan zie ik wat er uit komt rollen. Het zal niet helemaal precies zo zijn (iets met eerste versies en herschreven teksten), maar het lijkt me heel tof om te ontdekken wat eruit komt. Met dit aantal moet ik zo’n 5000 woorden per week schrijven. Ik heb geen idee of dat veel is, dus misschien pas ik dit doel ook nog wel aan in de loop van het jaar. M’n writing prompts tellen hier trouwens niet voor mee, omdat ik die met de hand schrijf.
 • 10 social media goals // Zoals je misschien wel weet stond mijn bingo vorig jaar vol met allerlei doelen voor social media (zoveel volgers, zoveel pageviews, zoveel comments) en hoewel ik het best leuk vind om te groeien op diverse platforms, vind ik ook dat het doelen zijn waar ik maar in beperkte mate invloed op heb. Dus bedacht ik 21 social media doelen waarvan ik er graag 10 sowieso wil halen dit jaar. Je ziet deze op de rechterbladzijde.

Welk doel wil jij in 2020 graag behalen?

Liefs,

Mirjam

Kom me volgen op social media

8 Comments

  1. Ja,het blijft toch altijd een beetje spannend om doelen te delen, maar ik denk dat het wel goed gaat komen. En mooi om te horen dat het inspireert, dat is ook een van de redenen dat ik het deel!

 1. Wauw wat een doelen heb je weer opgesteld. Ik vind het echt bewonderenswaardig hoe doelmatig jij werkt! Ik ben op de een of andere manier niet zo goed in het opstellen van doelen en je bent echt wel een voorbeeld daarin. Heel veel succes met je schrijfdoelen.

  1. Dank je wel, hier ga ik van blozen 😉 Eerlijk gezegd was ik tot een paar jaar terug ook heel slecht in plannen en doelen opstellen, dus houd vooral moed! Ik kreeg hier trouwens wel weer inspiratie van voor een blogpost, dus bedankt!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.