Schrijflogboek #54 Mei 2022

Ik zoek naar een manier om mijn logboek niet te beginnen met ‘wat gaat de tijd toch snel?’ want dat weten we nu zo onderhand wel. Dus tja… wat zeg je dan? Ben jij nieuwsgierig naar mijn schrijfuren in mei en aan welke projecten ik werkte? Lees dan dit bericht! (Kijk, dat klinkt al een stuk beter).

Zoals je (wellicht) kunt zien op de foto heb ik ál mijn doelen gehaald deze maand. Alleen het doorlezen van het manuscript van Lydia (een oudklasgenoot van mij) heb ik op moment dat ik deze blog schrijf nog niet helemaal af, maar nu jij dit leest waarschijnlijk wel. Voor de rest heb ik dus al mijn doelen gehaald. Lees snel mee hoeveel tijd ik daarvoor besteedde aan elk project.

Verhalen

 • Kort verhaal – 10 minuten
  Huh? Heb ik in 10 minuten één kort verhaal geschreven? Nope. Dit is een doel waar ik misschien een klein beetje vals heb gespeeld, haha. Ik schreef namelijk halverwege de maand de epiloog van De stad (terwijl ik nog niet klaar was met de eerste versie) en dat gaat over een compleet ander personage, dus dat heb ik uiteindelijk als kort verhaal voor deze maand gerekend. De 10 minuten besteedde ik aan het voorbereiden van een nieuw kort verhaal dat ik in juni hoop te schrijven.
 • Nova – 100 minuten
  Yes! Ik ben weer helemaal into het project Nova. Ik schrijf nog niet iedere dag, maar wel veel vaker dan eerst en ik vind het leuk om hierover te schrijven. Ik heb geen idee wat ik hier uiteindelijk mee ga doen, maar dat hoef ik nu ook nog helemaal niet te weten. Gewoon schrijven zonder doel is soms ook wel leuk.
 • Project Snel – 115 minuten
  Yep, ik ben weer iets nieuws begonnen. Ik las een poosje geleden twee korte verhalen die ik ooit zelf schreef door. Het hoofdpersonage heet met haar achternaam Snel en daar is de naam van dit project ook op gebaseerd. Ik kwam op het idee om een feelgood trilogie te schrijven over dit personage en deze boeken hoop ik in eigen beheer uit te geven, in eerste instantie als e-books. Het zijn alle drie novelles, dus ik kan ze samenvoegen voor het fysieke exemplaar. Het idee is dat ik iedere schrijfdag zo’n 30 minuten aan dit project werk en niet langer. En dan wil ik over een paar maanden kijken hoe ver ik gevorderd ben.
 • Friends 4-ever – 345 minuten
  Ook aan het vervolgverhaal schreef ik weer flink wat hoofdstukken. Ik loop nu weer een beetje voor op schema en dat is een lekker gevoel. Ook in juni hoop ik weer wat verder vooruit te werken, zodat ik in juli mijn tijd voornamelijk kan stoppen in m’n Camp NaNoWriMo project.
 • De stad – 2295 minuten
  Tja, hier ging toch wel de meeste tijd inzitten. Het was heerlijk om mezelf helemaal onder te dompelen in deze wereld. Ik kwam voorbij het nare middenstuk (waar ik je zaterdag meer over heb verteld) en alles viel heel mooi op z’n plek in het verhaal en de eerste versie is nu af. Nu laat ik het een tijdje rusten – al wil ik me wel vast bezighouden met het herschrijfplan. In augustus of september hoop ik dat weer op te pakken.

Sociale media kanalen

 • Vlogcontent – 355 minuten
  Ook op het gebied van vlogcontent kon ik deze maand vooruitwerken. Ik maakte in totaal zes vlogs, waarvan je er een aantal al hebt kunnen zien.
 • Social media beheer – 435 minuten
  Ik probeer weer wat vaker berichtjes op Instagram te delen die niet direct linken aan m’n blog. Gewoon persoonlijke verhalen of nieuwtjes op schrijfgebied, dus daar ging de afgelopen tijd wat meer tijd in zitten.
 • Blogcontent – 780 minuten
  Wat blogs betreft kon ik wel het meest vooruitwerken. Het is heerlijk om standaard een stuk of tien blogs op voorraad te hebben, dan hoef ik me minder bezig te houden met de vraag of er donderdag wel een blog online komt en hoef ik dus ook niet gehaast iets te gaan typen, maar het komt gewoon online. Te bedenken dat ik ‘vroeger’ gewoon twee maanden vooruitwerkte wat betreft blogcontent … Maar eerlijk is eerlijk, toen kwamen er wel minder blogs online.

Overig

 • Writing prompts – 60 minuten
  De dagelijkse writing prompts heb ik ook weer opgepakt, maar ik vraag me soms wel af hoeveel nut het op dit moment heeft voor mij. Zeker de afgelopen maand heb ik heel veel verhaalwoorden geschreven (lees je straks meer over) en dan zorgen de writing prompts ervoor dat ik later aan m’n project begin. Maar ik wil ze ook niet helemaal opgegeven, maar ik denk dat ik voor nu tevreden ben met één prompt per week.
 • Redactie – 120 minuten
  Eindelijk had ik dan ook meer tijd voor het manuscript van een oudklasgenoot van me. Ik hoop het doorlezen snel af te ronden en dan een leesrapport te maken zoals ik dat geleerd heb op de Schrijversacademie.
 • Studie – 235 minuten
  Over de Schrijversacademie gesproken: ik ben bijna klaar met de opleiding. Op moment van schrijven moet ik nog één opdracht maken en staat er nog één bijeenkomst op de planning. Wat is het eigenlijk weer snel gegaan allemaal.
 • Van-alles-en-nog-wat – 835 minuten
  Tja, door een signeersessie en een interview met de Barneveldse krant is dit een hoog aantal minuten geworden. Ook besteed ik best veel tijd aan journalen, waardoor ik een (groot) deel van het schrijfproces van De stad heb vastgelegd.

Hoogtepunten
Voordat ik je vertel hoeveel uur ik nu eigenlijk geschreven heb en het woordaantal van mei, deel ik nog wat hoogtepunten met je. Mei was echt een heel toffe maand voor hoogtepunten!

 • Op 4 mei ging ik naar Staphorst en Genemuiden voor een signeersessie. Dit zou eigenlijk in het najaar van 2021 al plaatsvinden, maar vanwege de vele zieken in Staphorst (door het welbekende virus) is het uitgesteld naar het voorjaar. Het was echt superleuk om te doen.
 • Op 7 mei verscheen er een artikel in de Barneveldse krant over Help! Herrie in huis en mijn werk in de boekhandel.
 • Op 13 mei stond Help! Herrie in huis op de zesde plek van de boekentop 10 (categorie jeugd) van het Nederlands Dagblad. Ik had nog nooit in de top 10 gestaan, dus dat was zeker speciaal!
 • En op 25 mei werd ik gebeld dat No fear een van de drie boeken is die genomineerd is voor de #Young Adult Prize 2022: de beste christelijke Young Adult. Ik had een tijdje geleden al een mail gehad dat het boek op de long list stond, maar nu is hij ook echt genomineerd. 1 juli wordt de winnaar bekendgemaakt.

Er waren nog veel meer leuke dingen, maar ik kan uiteraard maar een beperkt aantal delen.

Statistieken + terugblik
Zoals je wellicht wel hebt kunnen lezen tussen de regels door was mei een heel goede schrijfmaand. Qua uren brak ik alle records. Het record was tot nu toe voor januari 2019, toen schreef ik 5550 minuten (92,5 uur) en deze maand schreef ik 5685 minuten, wat goed is voor 94 uur en 45 minuten. In die tijd schreef ik 62.463 verhaalwoorden en het totaal aantal woorden staat op 87.705 woorden. Ik kan het zelf bijna niet geloven. En als ik terugkijk op mei weet ik dat er nog aardig wat momenten zijn dat ik niet zoveel schreef als ik kon. Het zit ‘m vooral in het ’s morgens op tijd beginnen, dat lukt me vaak niet. Maar als ik eenmaal bezig ben gaat het vaak supergoed, dus dat is een puntje wat ik meeneem voor juni. Verder ben ik heel tevreden. Als ik ieder maand dit aantal uren heb en ongeveer dit aantal woorden (maar minder mag ook, want ik schrijf nu eenmaal niet iedere maand een manuscript af) ben ik supertevreden.

Vooruitblik juni
Tja … wat hoop ik in juni te bereiken? Zoals je ziet staat er weer genoeg op het programma. Echt een duidelijk doel zoals in mei had ik niet. Ik verwacht wel dat dit een wat rommeligere maand wordt. Een tijdje terug schreef ik hoe mijn schrijfweken er nu uitzien en ik deelde iets over ‘draftdagen’, ‘content creatie dagen’ en ‘van alles en nog wat dagen’. Mei zou je kunnen zien als een draftmaand, en dan wordt juni meer een ‘van alles en nog wat maand’. Ik hoop mijn Camp NaNoWriMo project te kunnen voorbereiden (het verhaal van Rachel en Thomas) en ik ga beginnen aan het herschrijven van Samen! deel 4. Ik wil in ieder geval het macroniveau, dus de grote lijnen, afronden. Aan het einde van de maand wordt het echter heel druk in de boekwinkel – dan gaan we verhuizen naar een ander pand, dus ik denk dat ik dan minder aan schrijven kom. Maar we zien wel wat er gebeurd, je leest het op maandag 4 juli wel 😉

Was mei een productieve maand voor jou?

Liefs,

Mirjam

6 Reacties

 1. Wat leuk dat No Fear genomineerd is én op de shortlist staat. Leuk dat nieuwe project en leuk dat je met “de stad” zo ver gekomen bent. Een hele produktieve maand was het voor jou. Mijn maand was vooral ideeënrijk maar er is (te) weinig geschreven. Zoals je al zei, dat op tijd beginnen en het schrijven prioriteit geven, is belangrijk……

  1. Dank je wel, ik ben zeker heel blij met de nominatie van No fear. Hopelijk gaat het deze maand beter met het schrijven. Bij mij gaat het vroeg beginnen nog steeds niet zo heel goed, maar ik hoop er de komende tijd echt op te gaan letten.

 2. Wow, mei was inderdaad een superproductieve maand! Tof om te lezen dat je lekker veel aan project Nova hebt gewerkt! No Fear op de 6e plek in de top 10, dat is wel heel erg bijzonder vind ik. En zeker voor een christelijk boek! En wat leuk dat je aan project Rachel en Thomas bent begonnen!Enne, als je daaraan gaat werken tijdens NaNoWriMo schiet het lekker op 😉 Voor mij was mei ook wel een productieve maand en ik heb ook nu weer superveel inspiratie voor mn verhaal dus ik hoop aan het einde van juni op de 50 pagina´s te zitten. Ik heb ook lekker veel zitten te plannen dus ik kan in ieder geval lekker vooruit qua hoofdstukken. Veel succes met schrijven deze maand weer!

  1. Ja, het was een heel productieve maand, maar dat moet ook wel wil ik dit als mijn baan doen 😉 En ik vond het zeker heel leuk dat Help! Herrie in huis op de 6e plek stond, nu gaat dat over de verkoop van boeken in de christelijke boekhandels (ND is ook een christelijke krant), maar het blijft bijzonder. Ik hoop dat het verhaal van Thomas en Rachel volgend jaar nog uit kan komen (najaar 2023) en als ik met Camp NaNoWriMo de eerste versie kan schrijven zou dat natuurlijk supermooi zijn.
   Fijn dat mei ook zo productief was voor jou, ik wens ook jou heel veel succes met schrijven deze maand!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: