Schrijflogboek #61 December 2022

Pfoeh, al vier jaar lang houd ik bij hoeveel uur ik per maand schrijf. Zelf vind ik het de leukste berichten om te schrijven, die logboeken. En af en toe lees ik er ook eentje terug en glimlach om de projecten waar ik twee, drie of vier jaar geleden aan werkte, dat zijn nu heuse boeken geworden. Hopelijk vind jij het ook leuk om te lezen! In het bericht van vandaag vertel ik niet alleen hoeveel ik in december geschreven heb, maar onthul ik ook het totaal aantal schrijfuren van 2022.

Voor de logboekberichten hanteer ik altijd een standaard indeling. Eerst vertel ik je aan welke projecten ik heb gewerkt. Vervolgens vertel ik wat hoogtepunten van de maand, dan onthul ik het totaal aantal geschreven uren en m’n wordcount. Tot slot blik ik nog vooruit naar de komende maand. En in dit bericht vertel ik dus het totaal aantal schrijfuren van 2022.

Wie ‘m nog niet gezien had: dit is de cover van Samen! deel 4

Verhalen

 • Nieuw project – 15 minuten
  Officieel valt deze niet onder verhalen, maar ik werkte iets voor een nieuw project (non-fictie) uit. Ik weet echt niet of ik ermee verder ga, maar ik heb dit in ieder geval liggen, dus wie weet wat er in de toekomst uit gaat komen.
 • Nova – 25 minuten
  Ik heb één keer een pomodoro-sprint voor het verhaal van Nova gedaan, maar ik nam er de rest van de maand geen tijd voor, vond het niet heel belangrijk gezien alle andere dingen die af moesten.
 • Korte verhalen – 150 minuten
  Om al mijn jaardoelen van 2022 te halen moest ik nog 2 korte verhalen schrijven. Eén ervan is een kerstverhaal geworden en de ander een winters verhaal over Maurits en Lynn (voor wie niet bekend met ze is, ze komen voor in Lijmen, Chaos, Time-out en No fear). Het was eigenlijk weer heel leuk om korte verhalen te schrijven en ik hoop dit jaar écht elke maand een kort verhaal te kunnen schrijven.
 • Samen! – 1430 minuten
  Ik was de afgelopen maand vooral bezig met het afronden van Samen! deel 5 en het herschrijven van Samen! deel 4, die inmiddels een titel heeft, zoals je hierboven kunt zien. Hoewel … hij had al heel lang een titel, maar ik had het niet verklapt. Alleen wie een paar maanden geleden goed had gekeken op Instagram, had het in m’n stories kunnen zien.

Social media kanalen

 • Social media beheer – 335 minuten
  Tja, wat kan ik hier eigenlijk voor zinnigs over zeggen? Foto’s maken en bewerken kost hier het meeste tijd, maar ik vind het gelukkig wel leuk om te doen.
 • Vlogcontent – 375 minuten
  Als ik bedenk dat ik in december 2 video’s per week deelde, valt het me heel erg mee hoeveel ik qua tijd eraan kwijt ben. Waarschijnlijk omdat ik geen heisa van het editen meer maak. Grote versprekingen knip ik er wel uit, maar meestal kan ik tijdens het bewerken van de video gewoon haken aan m’n deken. Toch ga ik terug naar 1 video per week (met uitzondering van afgelopen week), om mezelf meer ademruimte te geven.
 • Blogcontent – 570 minuten
  Blogs schrijven blijf ik heerlijk vinden om te doen, het was niet eens hard nodig omdat ik aardig voorloop, maar ik vind het ook wel heel lekker hoor, te weten dat er voorlopig wel berichten online zullen komen.

Overig

 • Writing prompt – 5 minuten
  Haha, ik had hier echt geen zin in de afgelopen maand, dat geeft ook helemaal niks – de writing prompt die ik deed, duurde maar vijf minuten.
 • Redactie – 440 minuten
  Het is me gelukt! Ik heb de redactie van het boek van Jaap afgerond. En man, wat een einde had dat verhaal. Ik vond het echt een goed manuscript en ben benieuwd naar het vervolg. Ik laat je weten als het boek uitkomt 🙂
 • Bedrijfswerkzaamheden – 645 minuten
  Ook in december deed ik het een en ander voor mijn bedrijf. De meeste tijd ging zitten in het maken van booktube filmpjes en het editen van de podcast, want dat valt er ook allemaal onder. Wat aanbod betreft heb ik nog niet zo heel veel meer gedaan, maar in mijn hoofd zwerven allemaal ideeën rond.;
 • Van alles en nog wat – 605 minuten
  Plannen, journalen en persoonlijke stukjes schrijven, dat valt allemaal onder deze categorie. Afgelopen maand ging daar ook aardig wat tijd inzitten.
Heeft verder weinig met de highlights te maken, maar vond ‘m gewoon mooi

Hoogtepunten

 • Op 10 december kwam mijn 777e blog online, dat vond ik echt een vet leuke mijlpaal! Ik hoop nog heel lang door te gaan met bloggen, want ik geniet er ontzettend van.
 • Op 10 december ontdekte ik ook de effectiviteit van de pomodoro methode. Ik was een beetje chagrijnig omdat het me gewoon niet lukte om te concentreren op schrijven. Al jaren was ik ervan overtuigd dat pomodoro voor mij niet werkte, maar ik besloot het tóch uit te proberen. En wat denk je: het werkte supergoed. Ik weet niet of ik het altijd blijf doen, maar sowieso op dagen dat m’n concentratie minder goed is.
 • Op 14 december behaalde ik de 850 volgers op Instagram, vond ik ook een heel behoorlijk aantal!

Terugblik + statistieken
Normaal gesproken jaag ik mezelf in december altijd ontzettend op. Ik wil alles nog gedaan krijgen voor het nieuwe jaar begint. En zoals je wellicht weet had ik meer doelen aan het begin van de maand, maar daar ben ik op terug gekomen. Ik besloot dat het afronden van Samen! deel 5 en herschrijven van Wow! Ons huis is vol de hoogste prioriteit hadden, dus daar ben ik mee aan de slag gegaan, al het andere kon wachten. Tussen Kerst en Oud en Nieuw heb ik niet heel veel geschreven, dat zag ik aankomen en besloot dat ik mezelf ook niet langer ging opjagen. December was ook een tijd van inkeer en reflectie en daar heb ik veel van geleerd. Uiteindelijk heb ik in december 4595 minuten geschreven, wat goed is voor 76 uur en 35 minuten. Net niet de gewenste 80 uur, maar toen had ik er geen rekening mee gehouden dat het de laatste week van het jaar druk zou worden. Maar weet je … ik schreef uiteindelijk wel heel veel, maar liefst 51.787 woorden, waarvan 38.845 woorden aan een verhaal. Als elke maand van 2023 zo verloopt, ben ik tevreden!

Vooruitblik januari
Ik ben echt razend enthousiast en zou het liefst overal tegelijk aan werken, maar dat gaat niet. Je gaat het wel vaker lezen en horen, maar ik mag van mezelf aan maximaal 2 projecten per maand werken. Eventueel heb ik een back-up project als het ene project halverwege de maand al afgerond is. Voor januari zijn de twee projecten Friends 4-ever (schrijfproject – ik wil heel graag de blogserie afronden, zodat ik aan de boekenreeks kan beginnen) en De stad (een herschrijfproject, maar er moet nog zoveel aan gebeuren dat het net zo goed een schrijfproject kan zijn, haha). Eventueel begin ik met het doorlezen van Rachel. En ik wil Wow! Ons huis is vol nog één keer doorlezen voordat ik het naar de redacteur terugstuur, maar als het goed is heb ik dat, nu jij dit leest, al gedaan. Dat is meer om te checken of alles nog mooi op elkaar aansluit, na de grondige herschrijfbeurt die het verhaal heeft gekregen.

Eind januari ga ik trouwens ook nog een week op vakantie, is de bedoeling. Ik verwacht niet dat ik dan aan schrijven toe kom, maar voor de zekerheid neem ik wel m’n laptop mee, je weet maar nooit!

Totaal schrijfuren + wordcount 2022
Zoals beloofd nog een onthulling van het totaal aantal uren dat ik in 2022 schreef en uiteraard vertel ik je ook hoeveel woorden ik nou uiteindelijk schreef.

*Tromgeroffel*
*Nog meer tromgeroffel*
45.535 minuten
ofwel
758 uur en 10 minuten

Ik heb zelfs het doel dat ik aan het begin van 2022 had opgesteld, voor mijn kennismaking met Bare minimum en Good Year doelen, gehaald. Dat was namelijk 750 uur. Ik ben echt superblij met dit aantal schrijfuren, het is bijna het dubbele van vorig jaar! Ook m’n wordcount ligt dit jaar een stuk hoger, ik schreef in totaal 596.250 woorden, waarvan 338.175 woorden aan een verhaal waren. Procentueel gezien is dat een stuk meer dan in 2021. In dat jaar deed ik volgens mij veel meer writing prompts.

Voor de echte statistiekenlovers (zoals ik stiekem ben, ook al ben ik verder een wandelende wiskunderamp), ik houd m’n schrijfuren al sinds 2018 bij en in de afgelopen 4 jaar schreef ik totaal 170.690 minuten, goed voor bijna 2.845 uur, ik ben dus al een eindje onderweg naar de 10.000 uur (die lifetime bingo kan volgens mij ook wel een update gebruiken).

Heb jij in december nog wat af kunnen ronden? Of had je meer zoiets van: dat doe ik volgend jaar wel?

Liefs,

Mirjam

Kom me volgen op social media

2 Comments

 1. Wauw, 758 uur en 10 minuten, dat doe ik je niet na, supergoed! Haha, je 777ste blog, idd een heel leuk getal en hopelijk komen er nog veel meer blogs bij want ik vind je blogs echt heel erg leuk! Mijn maand was, ehm, ik moet echt even nadenken, het lijkt echt al zo lang geleden, maar mijn maand was niet heel productief, met alle dingetjes in de vakantie en de feestdagen natuurlijk kwam het er gewoon niet van, maar ik hoop in januari lekker wat woorden te schrijven, wat tot nu toe heel goed gaat! Succes met schrijven deze eerste maand van het jaar!

  1. Tja, jouw leven is ook een stukje anders dan dat van mij, denk ik 😉 Toen ik zo oud was als jij schreef ik ook niet zo veel in een jaar. Ik hoop nog heel lang te blijven bloggen, dus dat komt vast en zeker goed. Veel schrijfplezier in januari!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.