Schrijfdoelen #14 Bingo 2023

Terwijl ik dit bericht schrijf is het 29 november, maar ik kon niet langer wachten met het maken van mijn doelenbingo en het schrijven van het bijbehorende blogbericht. Zoals ieder jaar heb ik ook dit jaar een bingo gemaakt met daarop verschillende schrijfdoelen. Ik loop ze allemaal met je langs. Het is wel een lang bericht, dus pak er even een kop thee of koffie bij met iets lekkers.

Qua schrijven ging het in 2022 gelukkig een stuk beter dan in 2021 en ik heb al m’n Bare minimum doelen gehaald, alleen het aantal verkochte boeken weet ik nog niet. Dat betekent dat ik de oorspronkelijk opgestelde doelen niet allemaal heb gehaald, maar die waren ook erg ambitieus. Voor 2023 heb ik weer een Bare Minimum (links) en Good Year (rechts) bingo opgesteld, sommige doelen komen overeen, anderen zijn er een iets ambitieuzere versie van. We gaan de bingo gewoon eens langs en ik vertel je per doel iets meer over de bedoeling ervan.

Het eerste doel is zoals het op de Bare Minimum (BM) lijst staat, tussen haakjes zet ik het Good Year (GY) doel erachter. We gaan van links naar rechts (lijkt me logisch).

Rij 1

 • 300.000 verhaalwoorden (600.000 verhaalwoorden) // In 2022 ging het eigenlijk best wel goed met de hoeveelheid woorden, dus heb ik dit iets opgeschroefd voor dit jaar. Dit zijn echt woorden die ik schrijf aan manuscripten, blogs en dergelijke tellen niet mee.
 • 600.000 woorden totaal (1 miljoen woorden totaal) // Dit zijn dus alle woorden van blogposts, writing prompts. persoonlijke stukjes én verhalen bij elkaar.
 • 4 manuscripten versie 1 (5 manuscripten versie 1) // Het BM doel is iets opgehoogd ten opzichte van 2022, dit omdat ik begin 2022 het vierde deel van Samen! nog af moest schrijven en dat alles bij elkaar ook wel een volledig manuscript was. De 3 manuscripten in 2022 gingen me goed af, dus ik dacht: dat kan wel iets omhoog. Het GY doel blijft wel hetzelfde.
 • 750 schrijfuren (1000 schrijfuren) // Dit doel vereist wel een klein beetje uitleg. In 2023 hoop ik ook meer tijd in mijn bedrijf te stoppen, deze uren tel ik wel mee (ook voor de belastingdienst) en staan op m’n blog onder het kopje bedrijf, maar die tel ik niet mee voor deze uren. Uiteindelijk is schrijfwerk wel m’n belangrijkste tijdsbesteding binnen m’n bedrijf, dus daarom zijn het nog zoveel uren.
 • 5 korte verhalen (10 korte verhalen) // In 2022 ging het weer niet zo lekker met de korte verhalen, maar ik wil mezelf echt aanwennen dat ik iedere maand een kort verhaal schrijf. Al is het alleen maar door de inspiratie die ik erdoor opdoe.

Rij 2

 • De stad versie 2 (De stad opsturen) // Ik heb nog geen idee hoe ver ik hier in december 2022 mee gekomen ben (lees je maandag meer over op m’n blog), maar ik wil graag versie 2 afronden, maar nog liever zou ik het boek dit jaar opsturen naar een uitgever. Maar … daarvoor moet nog een hoop gebeuren, ik denk dat het pas bij versie 5 of 6 gaat gebeuren 😉
 • Samen! deel 5 afronden // Dit doel is op beide bingo’s gelijk. Doordat ik deel 5 in 2022 heb kunnen afmaken, kan ik dit jaar eerder beginnen met herschrijven en verwacht ik het boek (inclusief proefdruk) wel te kunnen afmaken in dit jaar.
 • 2 boeken publiceren (3 boeken publiceren) // Dit wordt uiteraard een spannende, zeker het GY doel. Maar Samen! deel 4 komt er sowieso. Nu heb ik ook nog het manuscript van Rachel liggen en dat zou misschien in het najaar kunnen verschijnen. Ook wil ik dit jaar een boek in eigen beheer uitgeven, dus dan zit ik wel aan de 3 boeken. Maar we moeten even kijken hoe het loopt.
 • NaNoWriMo (60k) // Geen uitleg nodig, toch? Hier ga ik sowieso aan mee doen. Al hoop ik voor de GY versie minstens 60k te kunnen schrijven tijdens de komende editie. Afgelopen jaar wilde ik dat ook heel graag, maar is dat door omstandigheden net niet gelukt.
 • 175 blogs publiceren // Hier ga ik niet meer of minder van maken dan afgelopen jaren, zo komt het precies uit.

Rij 3

 • Tien 10k dagen (twintig 10k dagen) // Omdat het nog flink tegenvalt om een 10k dag te halen, heb ik dit aantal niet opgeschroefd.
 • Vijftig 5k dagen (honderd 5k dagen) // Dit doel heb ik wel flink verhoogd, de afgelopen maanden is het aantal 5k dagen aanzienlijk toegenomen, dus ga ik voor in ieder geval iedere schrijfweek een 5k dag. Meer is altijd mooi meegenomen.
 • 50 YouTube video’s (65 video’s) // Op de foto’s zie je inderdaad nog 60 en 85 video’s staan, maar zoals ik gisteren al verteld heb, wil ik toch terug naar één video per week, omdat dit ook beter te combineren is met Booktube en de rest van mijn schrijfwerk. Tijdens bijvoorbeeld NaNoWriMo kan ik dan wel wat meer plaatsen, dat lijkt me eerlijk gezegd leuker dan geforceerd veel video’s maken.
 • 2500 boeken verkopen (3500 boeken verkopen) // Dit vond ik echt een lastige, ik heb geen idee hoe de verkoop in 2022 is gegaan. In 2021 is het uiteindelijk heel erg goed gegaan, toen verschenen er wel 2 boeken van mij. Misschien dat ik dit doel nog iets opschroef, als ik m’n royalty statement van 2022 heb gekregen.

Rij 4

 • Friends 4-ever boek 1 afmaken (boek 2) // Zoals jullie weten ga ik meer doen met het vervolgverhaal dat wekelijks op m’n blog verschijnt. Ik wil vier boeken schrijven, elk personage krijgt een eigen boek. Geen nood, het vervolgverhaal blijft (voorlopig staan). In 2023 wil ik in ieder geval het eerste boek schrijven, maar misschien ook wel boek 2
 • Eigen beheer // En uiteindelijk wil ik dan dat boek in eigen beheer gaan uitgeven.
 • Kerstverhaal (kerstnovelle) // In 2021 kreeg ik al een heel leuk idee voor een kerstnovelle, die ik als e-book wilde uitgeven. Uiteindelijk is er heel veel tussendoor gekomen, waardoor het er niet meer van gekomen is. Maar misschien dat ik het dit jaar wel doe, als het boek voor de Friends 4-ever serie niet op tijd afkomt om in eigen beheer uit te geven 😉 Of ik schrijf ‘m en publiceer het later een keer.
 • Twee keer CampNaNoWriMo 25k (40k) // Ik wil allebei de keren meedoen met Camp NaNoWriMo en het liefst 40k schrijven, maar om het voor mezelf haalbaar te houden heb ik als BM 25k genomen.
 • Online workshop geven (3x online workshop geven) // Het komende jaar wil ik graag een (betaalde) schrijfworkshop aanbieden via YouTube. Als je deelneemt krijg je een link naar een verborgen live-video. Dat vergt wel heel wat uitzoekwerk en ik ga ook nadenken of ik er een betaling voor vraag, of dat ik je de mogelijkheid geef om een donatie te doen. Maar goed, daar moet ik nog over nadenken.

Rij 5

 • Boekpresentatie // Ook dit doel kan niet ontbreken op mijn bingo en ik heb goed nieuws, waarschijnlijk gaat er dit jaar weer een officiële boekpresentatie komen in De Wedloop. Maar daarover hoor je vast vanzelf meer.
 • 25 persoonlijke stukjes (50 persoonlijke stukjes) // Ik vind het te ver gaan om ze columns te noemen, maar daar lijkt het wel op. Ik schrijf deze stukjes vooral voor mezelf, maar soms deel ik er weleens eentje. Dit wil ik er ook graag inhouden.
 • 25 writing prompts (50 writing prompts) // Deze was ik bijna vergeten toe te voegen aan de bingo, ik had er eerst een ander doel staan, waar ik nog niet 100% van overtuigd ben dat ik eraan ga werken, dus dat heb ik uiteindelijk vervangen met dit doel.
 • Samen! deel 6 schrijven // Verrassing! Ik vond het schrijven aan deel vier en vijf van deze serie zo leuk dat ik besloten heb om in ieder geval nog een zesde deel te schrijven. Uiteraard doe ik dit tijdens NaNoWriMo 😉
 • 10 social media doelen (15 social media doelen) // Dit werkt weer hetzelfde als vorig jaar. Ik heb een lijst opgesteld met 3 ‘niveaus’, van deze lijst wil ik in ieder geval 10 vakjes kunnen aankruisen.

Disclaimer: Als 2022 me iets geleerd heeft is het dat je heel leuk plannen kunt maken, maar dat er zomaar iets kan gebeuren dat je leven op z’n kop zet, zowel op een goede als slechte manier. Voor m’n doelen ga ik uit van een gemiddeld leven, waarin hoogte- en dieptepunten elkaar afwisselen, maar het is altijd mogelijk om m’n doelen bij te stellen als blijkt dat iets door omstandigheden niet haalbaar is.

Wat wil jij heel graag bereiken in 2023?

Liefs,

Mirjam

PS: Dit blogbericht bevat een of meerdere affiliate link(s). Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voorDeze affiliate links leiden naar een lokale webshop 😉

4 Reacties

 1. Op deze blog zat ik te wachten 😉 Heel leuk om al je doelen te lezen, ik ben heel benieuwd hoeveel je er gaat halen, misschien wel allemaal? 😉 Ik heb zelf ook weer een doelenbingo gemaakt, net als vorig jaar, maar ben nog steeds heel blij er mee dus dankjewel voor het idee! Ik heb niet echt hele bijzondere doelen, 200 boeken lezen bijv, vorig jaar waren het er 260 dus ik denk dat het wel gaat lukken. En verder, ja, mn 1e project afronden, ben echt heel benieuwd of dat gaat lukken! Heel veel succes met schrijven, lezen & alle andere dingen in 2023!

  1. Aah, wat leuk om te horen dat je hier op zat te wachten! Ik hoop ze (weer) allemaal te halen, dit jaar. Ik heb trouwens ook nog aparte leesdoelen, die komen donderdag online. Supertof dat jij ook een bingo hebt, vind ik leuk dat ik je hiermee kan inspireren. Veel succes met alles wat je voor jezelf bedacht hebt dit jaar! En dank je wel voor je lieve reactie!

 2. Interessante voornemens. Dat wordt een produktief jaar! Mijn schrijfdoelen? Ik zou graag minimaal 2 drafts afhebben, één van een langer verhaal en één van een verzameling kattenverhalen, die ik dan zowel in het nederlands als in het duits wil hebben. En ook nog iets met die kattenverhalen doen. Minimaal een leuk boekje voor vrienden etc, maar misschien ook meer. Dus dat is ongeveer het bare minimum. Het good year…. 2 dan zijn er meer verhalen en vooral nog 2 biografiën. Maar dat zie ik nu nog als te onrealistisch.

  1. Ik hoop inderdaad ook dat het een productief jaar wordt, de eerste week verliep goed, dus daar ben ik heel tevreden over! Jouw schrijfdoelen zijn ook heel erg leuk, veel succes ermee! En dat is het mooie aan die Good year doelen, we kunnen best onrealistisch zijn, want als je ze niet haalt is het geen probleem. Haal je ze wel, of in ieder geval gedeeltelijk, dan is dat alleen maar heel mooi meegenomen!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: